Pangastrit Sebepleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Midede en sık görülen rahatsızlıkların başında gelen pangastritin neden oluştuğu ve tedavisi için kullanılan yöntemlerin ayrıntılı açıklamaları ve olası riskleri hakkında.

Pangastrit Nedir?

Pangastrit
Pangastrit
[/caption]

Midede görülen en popüler rahatsızlıklardan birisi olan pangastrit rahatsızlığı en genel tanımı ile midenin iç cephesinde yer alan mukoza tabakası üzerinde iltihaplanma durumunun ortaya çıkmasıdır. Toplumda her iki kişiden birinde görülebilen bir mide problemi olan bu rahatsızlık, toplumda oldukça yüksek oranlarda görülürken, vakaların genel olarak ileri yaştaki kişilerden oluştuğu da görülüyor. Toplum genelinde bu şekilde oldukça sık şekilde görülüyor olması da pangastrit ne demek gibi bir sorununun sık gündeme gelmesine neden olur. Ayrıca temel olarak kronik gastrit ve akut gastrit olarak 2 gruba ayrılmaktadır. Genel mide problemleri ile benzer niteliklerde belirtiler ortaya koyan pangastrit’in tanılanması bu sebeple dışarıdan bireysel olarak mümkün değildir. Ancak bu rahatsızlığın tüm diğer mide problemlerinde de olduğu gibi doğrudan gündelik yaşantıyı olumsuz şekilde etkileyecek niteliklerde etkileri bulunur.

Bu etkiler nedeni ile iş yaşamından, eğitim yaşamına ve hatta sosyal yaşama kadar her anda olumsuz etkiler ile karşı karşıya kalınabilir. Yaşam kalitesini önemli oranda düşürebilen rahatsızlıklardan birisi olması nedeni ile de mutlaka tedavisi için gerekli olan müdahalelerin en kısa zaman dilimi içerisinde gerçekleştirilmesi gerekliliği bulunmaktadır. Bu gibi belirtiler pangastrit nedir sorusunun yanıtının bulunabilmesine yardımcı olur. Bu kapsamda da pangastrit nedir sorusunun yanıtı bu rahatsızlığın isminin kelime bazlı olarak incelenmesi sonucunda da ayrıntılı bilgi alınabilir. Latince geniş ve kapsamlı gibi manalar taşıyan ‘pan’ kelimesi ile mide iltihaplanması manasını taşımakta olan ‘gastrit’ kelimelerinden ortaya çıkmıştır. Bu şekilde ne gibi bir rahatsızlık olduğu daha basit şekilde anlaşılabilir.

Pangastrit Nedenleri Nelerdir?

Midede ortaya çıkan problemlerin önemli kısmı hatalı beslenme alışkanlıkları ve zararlı bağımlılıkların bulunmasından kaynaklıdır. Bu kapsamda da pangastrit rahatsızlığına neden olan etkenler konusunda da bu iki husus öne çıkar. Ancak midede yaşanan problemlerin ortaya çıkışında önemli etkileri bulunduğu öngörülse de bilimsel olarak somut veriler ile henüz kanıtlanamamış olan stres de önemli bir neden olarak bu rahatsızlıkta göz önünde bulundurulur. İnsan vücudunda mide ve bağırsak gibi sindirim sisteminin temel yapı taşları birer aktif ve hareketli organdır. Bu durumda insanlar tarafından ‘gurultu’ şeklinde etkiler yapar. Bu gibi etkilerin rahatsızlığın ortaya çıkmasında önemli etkileri bulunduğu düşüncesi öne çıkmaktadır. Bu gibi etkenlerinin haricinde pangastrit rahatsızlığının ortaya çıkmasına neden olan etkenler arasında;

  • Çeşitli rahatsızlıklar nedeni ile düzenli ya da sık sık aspirin gibi mide üzerinde baskı ve tahribat yaratabilecek ilaçların kullanılması,
  • Hatalı ve sağlıksız beslenme anlayışına sahip olunması,
  • Alkol ve sigara gibi başta mide olmak üzere tüm vücudun en önemli düşmanları olan bağımlılıklara sahip olunması,

gibi etkenler yer alır. Bu gibi etkenler bu rahatsızlığın ortaya çıkışı açısından son derece önemli bir neden teşkil etmektedir. Hatta bu faktörlerin mide üzerinde yaratmış olduğu tahribatın boyutu da tedavisinde hangi yöntemlerin kullanılacağının belirlenmesinde de önemli bir rol üstlenmektedir.

Pangastrit Belirtileri Nelerdir?

Pangastrit belirtileri

Midede yaşanan tüm problemlerde olduğu gibi pek çok farklı belirtiler ortaya koyabilen pangastrit rahatsızlığının belirtilerinde önemli bir fark bulunur. Bu fark ise söz konusu rahatsızlığın iki alt grubu olan kronik ve akut tiplerine göre farklılık göstermekte olduğudur. Yani her iki tipinin de ortaya çıkışı ve etkileri birbirinden farklı olabilir. Özellikle de kronik gastrit tipinde hastanın gündelik yaşantısı içerisinde etkide bulunacak türde belirtiler genel olarak görülmez. Ayrıca ortaya çıkan hafif şiddetli belirtileri de çok kısa süreler içerisinde yok olabilir. Ancak buna karşın akut gastritte çok daha belirleyici belirtiler görülebilmektedir. 

Kronik Gastrit Belirtileri

Kronik gastrit tipinde genel olarak belirtiler görülmez. Görülen belirtiler ise oldukça kısa süreli olarak görülür. Bu kapsamda hafif şiddette ve kısa süreli şekilde görülen kronik gastrit belirtileri arasında;

  • Midede iltihaplanma,
  • Karın bölgesinde şişkinlik,
  • İstifra,
  • İştahtan kesilme,

gibi belirtiler yer alır. Bu belirtilerin hafif şiddette ve kısa süreli olarak görülmesi kronik gastrit olduğuna yönelik işarette bulunur.

Akut Gastrit Belirtileri

Genellikle midede ciddi seviyelerde ve rahatsız edici yanmalar ile birlikte karın içerisinde çok rahatsız edici bir basınç oluşumu ile kendisini gösterir. Akut gastrit tipinde özellikle alkol tüketiminin mide üzerindeki ciddi seviyedeki olumsuz etkileri önemli rol üstlenir. Bu kapsamda da akut gastritte görülen belirtiler arasında;

  • İleri evrelerinde midede delinme ve mide yaralanmaları,
  • Mide bulantısı ve sık sık istifra isteği,
  • Kan kusma,

gibi belirtiler görülebilir. Bu belirtilerin görülmesi akut tipte bir gastrit problemine işaret eder. Her iki tipte de hastanın belirtileri görmesi durumunda en kısa süre içerisinde uzman doktora başvuru gerçekleştirmesi gerekliliği bulunur.

Gastrit gibi mide problemlerinin yemek borusunda ve midede kanser oluşması gibi bir olasılığın oldukça yüksek seviyelere ulaşmasına neden olduğu biliniyor. Bu yüzden tedavileri kesinlikle aksatılmamalı ve pangastrit bulbit rahatsızlığı için uzman doktora başvuru gerçekleştirilmesi gerekir.

Pangastrit Tehlikeli mi?

Midede ortaya çıkan tüm rahatsızlıklar hem mide, hem yemek borusu hem de tüm sindirim sistemi ve solunum sistemi açısından çeşitli riskler taşır. Bu riskler arasında da ilk sırada tabii ki kanser gelir. Günümüzün tedavisi bulunmayan ölümcül hastalıkları arasında yer alan kanser riskinin gastrit problemleri nedeni ile yükselmemesi için tedavisine önem verilmesi gerekir. Ayrıca midedeki problemin kronik hale gelerek, ömür boyunca şikayetlerinden muzdarip olma gibi bir olasılıkta bulunur. Bu yüzden reflü, ülser veya pangastrit gibi rahatsızlıkların söz konusu olması halinde risklerinden korunmak ve rahatsızlıkların tedavi edilmesi için uzman doktora başvurup, gerekli olan tedavilerinin olunması gerekmektedir. 

Pangastrit Tedavi Yöntemleri

Günümüzde midede meydana gelen problemlerin önemli kısmının temelinde yoğun ilaç kullanımının yatıyor olması nedeni ile her ne kadar ilaç tedavisi ile tedavi edilmesi de mümkün olsa da daha ağırlıklı olarak sağlıklı beslenmeyi temel alan bir tedavi yöntemi uzmanlar tarafından tercih edilir. Uzmanlar midedeki kasların, sinir hücrelerinin ve diğer fonksiyonların tam olarak işlevlerini yerine getirebilmelerine yardımcı olacak ve aynı zamanda da olası tahribatların onarımına yardımcı olacak besinlerin daha sık kullanılmasına önem veriyor. Beslenme konusunda öğünlere dağılan, mideyi yormayan ve mideye yardımcı olacak besinlerin kullanıldığı bir pangastrit diyeti oluşturulur.

Pangastrit diyetleri sadece kişiye özeldir ve standart bir listesi bulunmaz. Çünkü her kişide rahatsızlığın etkileri farklı olabildiği gibi vücudun (midenin) gereksinimleri de değişkenlik gösterebilmektedir.

Pangastrit’e İyi Gelen Bitkiler

Pangastrit diyeti çerçevesinde özellikle yoğun miktar yeşil yapraklı sebzelerin tüketilmesine önem verilmesi gerekmektedir. Bunun dışında midedeki yıpranmayı onaracak flavonoid içerik açısından zengin değerlere sahip olan;

  • Kızılcık,
  • Elma,
  • Üzüm,
  • Kereviz,

gibi besinlerin tüketilmesi de tavsiye edilir.

Pangastrit İlaçları Nelerdir?

Bazı hastalarda rahatsızlığın ciddi semptomlar ortaya koyması nedeni ile ilaç tedavisi doğrudan uygulanabilir. Bu kapsamda da hastanın midesindeki rahatsızlığın yaratmış olduğu tahribata uygun olarak çeşitli ilaçlar kullanılır. Günümüzde sık şekilde kullanılan pangastrit ilaçları arasında;

  • Lansoprazol,
  • Proton pompası,

şeklindedir.

Bu tip ilaçlar zaten uzman hekim tarafından verilen reçeteler olmadan temin edilemese de yine de bir şekilde temin edilmesi durumunda kesinlikle uzman doktor tavsiyesi değil ise kullanımından kaçınılması gerekir. Aksi halde çok daha ciddi sağlık sorunları ile karşı karşıya kalınabilmesi söz konusu olur.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (4 votes, average: 3,75 out of 5)
Loading...

Yorum ekle