Pangastrite Ne İyi Gelir? Pangastrit Diyeti Nasıl Yapılır?
Kesin tedavisi bulunmayan mide rahatsızlıklarından birisi olan pangastritin ortaya çıkarmış olduğu belirtilerin bastırılması ve yok edilmesi için uygulanabilecek pangastrit diyeti detayları.
İçindekiler
Pangastrit Bitkisel ve Doğal Tedavi Yöntemleri
Midede sık görülen rahatsızlıklardan birisi olan pangastrit mideyi çevrelemekte olan yüzeydeki mukozada ortaya çıkan iltihaplanma olarak tanımlanır. Ağırlıklı olarak toplum genelinde ileri yaşlarda olan kişilerde görülen mide rahatsızlıkları arasında bulunan pangastrit, toplumda her iki kişiden birinde görülür. Pangarist rahatsızlığının mide ve tüm sindirim sistemi üzerinde yaratmış olduğu semptomlar oldukça ciddi olabiliyor. Özellikle de gündelik yaşamın akışını dahi etkileyerek, sosyal ve bireysel alanda ciddi etkilerin yaşanmasına neden olabilen bir rahatsızlık olması belirtilerinin oldukça ciddi olmasından kaynaklıdır. Zaten günümüzde rahatsızlığın tedavisi de temel olarak rahatsızlığın ortaya çıkışına yol açabilecek etkenlerin ortadan kaldırılması ve ortaya çıkan belirtilerinin baskılanması yani yok edilmesidir.Bunun içinde günümüzde pangastrit tedavisi için bitkisel ve doğal yöntemler tercih edilir.
Temel olarak ilaç kullanımı ve zararlı alışkanlıklar gibi faktörler ile ortaya çıkabilen bu sorunun giderilmesinde de ilaç tedavileri uygulanabiliyor olsa da daha ağırlıklı ve öncelikli olarak doğal ve bitkisel tedaviler tercih edilir. Bunun içinde günümüzde pangastrit diyeti yoğun şekilde uygulanır.
Pangastrit İçin Tüketilmesi Gereken Besinler ve İçecekler
Pangastrit rahatsızlığı yaşayan kişilerin bitkisel tedavisini sağlamak amacı ile tamamen doğal yapıda olan ürünleri tüketmeye önem vermesi gerekir. Bu kapsamda da bu rahatsızlığın şikayetlerini ciddi şekilde yaşayan kişiler tarafından mide içerisinde oluşan tahribatın onarımına yardımcı olacak nitelikte içeriklere sahip olan başta üzün suyu, elma suyu ve karpuz suyu gibi doğal meyve sularının tüketilmesine önerim verilmelidir. Bu şekilde rahatsızlığın yarattığı semptomlarda önemli oranda hafifleme elde edilebilir.Bunun dışında mide kaslarının rahatlamasına yardımcı olacak, midenin fonksiyonlarını sorunsuzca yerine getirebilmesini kolaylaştıracak ve midedeki tahribatın onarımına yardımcı olacak besin değerleri ve nitelikleri taşıyan bitkilerin tüketilmesi gerekir. Bu bitkiler ve doğal ürünler arasında;
- Petekli bal,
- Pirinç lapası,
- Patates suyu (çiğ),
- Kadife çiçeği,
- Hindistan cevizi suyu,
- Zencefil
- Ispanak, Brüksel lahanası, kuşkonmaz, brokoli, lahana, bezelye ve yeşil fasulye gibi yeşil yapraklı sebzeler,
- Kabak, yaban mersini, kızılcık, elma, kereviz gibi flavonoid içeriği açısından yüksek değerlere sahip olan bitkiler,
tüketilmelidir. Bu bitkiler pangastrit rahatsızlığının ortaya çıkartabildiği semptomlardan tamamen kurtulabilmek veya etkilerini hafifletebilmek mümkün oluyor. Bu tip mideye iyi gelen bitkiler ve içeceklerin kesinlikle katkı maddesi içermemesi gerekir. Ayrıca mideye iyi gelen bu besinlerde kesinlikle yoğun baharat ya da yağ kullanımından da kaçınılmalıdır. Aksi halde de mideye iyi etki yaratması hedeflenerek, tüketilen besinlerin semptomların daha da şiddetlenmesine neden olabilir.
Midenin en önemli dostu, tüm vücutta olduğu gibi sudur. Suyun mide hücrelerinde sağladığı yenileme ve mide içerisinde oluşturduğu temizleme midedeki problemlerin giderilmesi açısından en doğal bitkisel tedavi yöntemlerinin başında gelir.
Pangastrit Diyeti
Midede tahribat yaşanması nedeni ile ortaya çıkan rahatsızlıkları yaşayan kişilerin uygulaması gereken bir diyet türüdür. Temel olarak mideye iyi gelen bitkiler üzerinden kurulu olan beslenme alışkanlığının uygulandığı bir sağlıklı beslenme tipidir. Bu diyet sayesinde mideye iyi gelecek, sağlıklı besinlerin tüketilmesi sağlanır. Yalnızca besinlerin tercihi değil aynı zamanda da bu besinlerin hangi zaman dilimlerinde, nasıl ve hangi şekillerde tüketilmesinin mideye iyi geleceğinin belirlenmesi açısından da çok önemlidir. Ancak zayıflamak için yapılan diyet programlarında olduğu gibi pangastrit diyetinde de mutlaka kişiye özel diyet programının oluşturulması gerekir. Çünkü her vücudun kendisine has özellikleri ve gereksinimleri bulunur ki bunun standart bir diyet programı ile rahatsızlığın giderilmesine çalışılması pek de olumlu sonuçlar vermez. Bu yüzden de pangastrit bitkisel tedavi uygulamaları çerçevesinde yapılacak diyet için uzman doktora başvurulmalıdır.
Pangastrit Diyetinde Nelere Dikkat Edilmeli?
Pangastrit diyetininin mutlaka doğru şekilde yapılması gerekir. Bunun içinde;
- Uzun süre aç kalınmamasına,
- Günde 3 ana ve 2 de ara öğün şeklinde beslenme yapılmasına,
- Aşırı yemek tüketiminden kaçınılmasına,
- Yağlı, baharatlı veya gazlı/asitli içeceklerden uzak durulmasına,
- Sebze ve meyve ağırlıklı besin alışkanlıklarının kazanılmasına,
- Öğünlere mutlaka ideal vakitlerin ayrılmasına ve kesinlikle atıştırmalık şeklinde beslenme anlayışının olmamasına,
dikkat edilmelidir.
İbrahim Saraçoğlu Doğal Pangastrit Tedavisi
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu tarafından pangastrit rahatsızlığı için hazırlanan yaygın olarak kullanılan kürler arasında;
- Midede pangastrit etkilerini tamamen ortadan kaldırmaya yardımcı olan kadife çiçeğinin 3 öğün öncesinde bir ya da iki tatlı kaşığı kadar sade şekilde tüketilmesi,
- Mide problemlerinin en önemli tedavi edicisi özelliğine sahip olan zencefilin(tohum) de iki ya da üç parça şeklinde tuz içerisine batırılıp, tüketilmesi,
gibi öneriler bulunur.