Mide Üşütmesi Nedenleri, Belirtileri ve Doğal Çözüm Yolları
Halk dilinde mide üşütmesi olarak bilinen gastroenterit, birçok sebebe bağlı olarak gelişen bir mide rahatsızlığıdır. Belirtilerini, nedenlerini ve doğal tedavi yöntemlerini yazımızda bulabilirsiniz.
İçindekiler
Mide Üşütmesi
Mide üşütmesi, tedavi edilmediğinde ölümcül risk taşıyan bir hastalıktır. Dünya üzerinde istatistiklere bakıldığında milyarlarca insanın bu hastalığa yakalandığı görülmektedir. Özellikle çocuklarda ölümcül olabilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü’nün istatistiklerine göre her yıl hastalık ve hastalığın oluşturduğu enfeksiyonlar neticesinde 1 milyondan fazla çocuk ölmektedir. Demografik koşullar incelendiğinde kötü hijyen koşulları ve kalitesiz içme suyu hastalığa yakalanma olasılığını büyük ölçüde artırmaktadır.
Sindirim sistemi içerisinde mide ve bağırsak üzerinde görülen, bakteri veya virüs yoluyla oluşan enfeksiyon durumuna mide üşütmesi ya da gastroenterit denir. Hastalık sıklıkla bağırsak parazitleri, virüsler ve bakteriler tarafından oluşturulmaktadır. Uygun olmayan hijyen koşullarında yaşayan çocuklarda sıklıkla görülmektedir. Çocuklarda görülen üşütmenin büyük çoğunluğu bakteri ve virüs kaynaklı olmaktadır.
Hastalığın tanısı çoğunlukla dışkı tahliliyle konulmaktadır. Gerek görüldüğünde kültür de alınarak tanı oluşturmada değerlendirmeye dahil edilmektedir.
Mide Üşütmesinin Nedenleri
- Mide üşütmesi, aşırı soğuk gıdaların tüketilmesi sonucunda meydana gelebilir. Mide ısısından çok düşük yiyecekler sindirim sisteminin çalışma düzenini bozarak çeşitli hastalıklara yol açabilir.
- Bozuk ve tüketim tarihi geçmiş gıdaların tüketilmesi de sindirim sistemi rahatsızlıklarına yol açabilmektedir. Midede bakteri oluşumuna zemin hazırlayan bu gıdaların tüketilmesiyle birlikte, gastroenterit oluşumuna zemin hazırlanır.
- Mide, vücudumuzun hassas organlarındandır. Çeşitli hastalık veya diğer nedenlerle vücut direnci kaybedildiğinde mide de bu olumsuz durumdan etkilenerek hastalık ve enfeksiyonlara açık hale gelmektedir.
- Aşırı sıvı tüketimi de üşütmeye neden olmaktadır.
- Kişisel hijyene önem verilmemesi, vücudu bakteri ve mikroplara açarak çeşitli hastalıkların oluşumunu kolaylaştırır. Bu yüzden hijyen koşullarına dikkat edilmeli, eller sık sık yıkanmalıdır. Toplu yaşanılan yerlerde genel temizliğe dikkat edilmelidir.
Mide Üşütmesinin Belirtileri
- Mide üşütmesinin en sık görülen belirtisi mide yanmasıdır. Günboyu hissedilen bu yanmaya ağza gelen acı bir su da eşlik eder. Reflü hastalığında olduğu gibi yemek borusuna giden bu su, yemek borusunda yanma hissi oluşturur.
- Üşütmenin diğer bir belirtisi de şiddetli karın ağrısıdır. Karın bölgesiyle birlikte kasık bölgesine de yayılan bu ağrı şiddetli bir ağrıdır. Sıklıkla kramp da görülmektedir.
- Bulantı ve kusma da hastalığın belirtilerindendir. Bulantının yanında aşırı terleme de sık görülür. Ancak tek başına tanı konulmasında yetersiz kalmaktadır.
- Hastalık esnasında genellikle ağız kokusu da meydana gelmektedir.
- Hastalığa yakalanan kişilerde yeşil renkte dışkı da görülebilmektedir.
Mide Üşütmesine Nane Limon
Nane limon içerdiği bakteri önleyici ve kramp giderici özellikleri nedeni ile üşütme durumlarında tüketilerek rahatlama sağlar. Hastalıklara beraber görülen bulantıyı da önleyerek kusma probleminin önüne geçebilmektedir.
Kaynamış suda kurutulmuş nane yaprağını demleyip, limon suyu ya da limon ekleyerek nane limon çayı hazırlayabilirsiniz. Karışıma ekleyeceğiniz bal vücut direncini artıracaktır.
Mide Üşütmesi Tedavi Yöntemleri
Hastalığın genel olarak tedavisinde antibiyotik kullanılmaktadır. Ancak muhakkak muayene olarak tetkik yaptırılmalı ve doktorunuz uygun gördüğü takdirde antibiyotik kullanmalısınız. Hastalığın sebebi öğrenilerek, ilaç tedavisinin yanında rahatlatıcı bitkisel kürler de kullanılabilir. Nane limon ve zencefil çayları rahatlatıcı özelliğe sahip çaylardan bazılarıdır. Hastalıkla birlikte seyreden yoğun ishal durumlarında bağırsak florasını düzenleyici ilaçlar da tedaviye yardımcı olmaktadır. İshalin kesilmesi vücut direncinin kazanılması açısından önem arz etmektedir.
Hastalıkla beraber seyreden ishal durumlarında bol sıvı tüketilmelidir. İshalin yol açtığı bitkinlik ve halsizlik de böylelikle ortadan kalkacaktır.
Aç karnına tüketilen süpürge otu tohumu ishali keserek vücudun bağışıklı sistemini güçlendirmektedir.
Tedavi yöntemlerinin yanında bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olmak için hastalık esnasında bol bol dinlenilmelidir. Vücudun su kaybı ve ağrılarını gidermede yardımcı olacaktır. Ayrıca bu dönemde ayakları sıcak tutmak da ağrı şiddetini azaltacaktır.
Ayrıca mideyi yoracak aşırı yağlı, baharatlı yiyeceklerden kaçınmalı ve sindirimi kolay besinler tercih edilmelidir. Ağır yiyecekler sindirimi güçleştireceği için hastalığın yol açtığı belirtileri artıracaktır. Bu dönemde yoğurt gibi sindirime yardımcı besinler tercih edilmelidir. Süreç içerisinde ishal varsa ishali artırabilecek yiyecekler yerine yağsız ve kuru besinler tercih edilmelidir.
Uygulanılan ilaç tedavisine paralel olarak dinlenmek ve bitkisel destek alımıyla hastalığın artışını engelleyecektir. Tedaviye riayet ederek hastalığın yaklaşık 10 ile 15 gün arasında sürmesi azaltılabilir.Kramp ve ağrıların giderilmesinde doktorlar tarafından Buscopan tercih edilmektedir. Ağrı kesici özelliğiyle sindirim sisteminde oluşabilecek ağrıları ve krampları engelleyecektir.
Emziren Annelerde Mide Üşütmesi
Emziren annelerde tedavi yöntemleri dikkatle seçilmelidir. Doktor tarafından tavsiye edilen tedavinin yanında, kullanmak istediğiniz bitkisel yöntemleri muhakkak uzmana danışmalısınız. Birçok bitki tüketilmesinin akabinde süte karışabilmektedir. Bu da bebek için alerjik reaksiyonlara sebep olabilmektedir.
Bitkisel Çözümler
- İçeriğimizde daha önce de belirttiğimiz gibi nane limon en sık kullanılan kürlerdendir.
- Mürver bitkisi, bakteri önleyici özelliği sayesinde tercih edilmektedir.
- Rezene bitkisi gaz giderici özelliği sayesinde, şişkinlik oluşumunu engelleyecektir.
- Zencefil de çay olarak demlenerek bal ilavesiyle tüketilebilir.
- Tane karabiberi demleyerek çay olarak tükettiğinizde rahatlatıcı etkisini görebilirsiniz.
- Yemeklerde ve salatalarda kekik ile zeytinyağı tüketmek sindirimi kolaylaştıracağından sıklıkla tavsiye edilmektedir. Bilhassa ishal söz konusuysa, sıvı yağ yerine zeytinyağı kullanmak doğru tercih olacaktır.
- Ihlamur, papatya çayı ve adaçayı, hem sıvı alımına yardımcı olmak amaçlı, hem de rahatlatıcı etkileri nedeniyle hastalık sürecinde siyah çay yerine tercih edilebilir.
Hastalık esnasında ilaç tedavisine yardımcı olmak amacıyla bitkisel kürlerden yararlanmak istiyorsanız, ilaç etkileşimi ve diğer komplikasyonların oluşmaması için mutlaka doktora danışmalısınız. Bu dönemde beslenme alışkanlığınızı değiştirerek doktorunuzun önerdiği besinleri tüketmelisiniz.