Mide Üşütmesinin Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Anlaşılır

Mide üşütmesi (bir diğer adıyla gastroenterit) parazit, virüs ve bakteri yoluyla oluşan mide ve sinmdirim sistemi hastalığıdır. Yazımızda mide üşütmesinin belirtilerine yer vereceğiz.

Mide üşütmesi olarak da bilinen gastroenterit, bakteri, virüs ve parazitler yoluyla mide veya sindirim sisteminin herhangi bir bölgesinde oluşan enfeksiyona verilen addır. Gastroenterit genellikle viral yollara bulaşmaktadır. Az gelişmiş ülkelerde görülme sebebi kalitesiz içme suyudur.

Mide Üşütmesinin Belirtileri

  • İshal: İshal başlıca belirtilerdendir. İshal enfeksiyon sonucu oluşabileceği gibi gıda zehirlenmesi gibi nedenlerle de oluşabilir. Hastalığın kronik safhalarında kanlı ishal de görülebilmektedir.
  • Bulantı ve kusma: Bulantı ve kusma da sık görülen belirtiler arasındadır. Kusmanın görülmediği durumlarda olabilmektedir. Ancak hastalığın seyrinde mide krampları ve yoğun ağrı görüldüğünde kusma da beraberinde gelişmektedir.
  • Mide yanması: Özellikle yemek sonralarında aşırı mide yanması da hastalığın belirtilerindendir. Reflü hastalığında olduğu gibi mide suyu yemek borusuna kaçarak ağza kadar gelebilmekte ve yoğun bir yanma hissi oluşturmaktadır. Belirti reflü ile aynı olduğu için tek başına tanı koyulmasında yetersiz kalmaktadır.
  • İştahsızlık: Hastalığın ilk evrelerinde iştahta gözle görülür derecede düşüş saptanır. Kronik evrede iştahsızlıkta artış gözlenir. Hastaların çoğunda su içimi bile zorlaşabilmektedir. Bu dönemde vücut direncini korumak açısından mideyi yormayacak ve besleyici besinler tavsiye edilmektedir.
  • Ağrı ve Kramplar: Hastalığın tüm evresinde yoğun ağrı ve kramplar gözlenmektedir. Özellikle karın bölgesinde başlayıp, kasıklara doğru yayılan şiddetli bir ağrı yaşanmaktadır. Gaz sancısı da denilen bu durumda mide ovuşturularak gaz çıkarılmalı ve rahatlama sağlanmalıdır. Bu gibi durumlarda ayakların sıcak tutularak ağrının şiddetinin azaltılması da sağlanabilmektedir.
  • Ateş: Hastalık, enfeksiyon neticesinde oluştuğu için ateş sıklıkla görülen belirtilerindendir. Tedavi aşamasında kullanılan antibiyotikler sayesinde ateş kontrol altına alınmakta ve tedavi sürecinde ortadan kalkmaktadır.
  • Ağız Kokusu: Hastalık esnasında bazı hastalarda yoğun ağız kokusu görülebilmektedir. Midede oluşan gazın neden olduğu bu koku hastalığın tedavisiyle sonlanmaktadır. Ayrıca sık geğirmek de belirtiler arasındadır. Midede oluşan hastalığa bağlı reaksiyonlar neticesinde gün içerisinde sıklıkla geğirme ihtiyacı hissedilmektedir.
  • İdrar Güçlüğü: Hastalığın bir diğer nedeni de hastalarda idrara çıkma zorluğudur. İdrarı yapamamanın yanında, idrar yollarında aşırı yanma görülür. Bu da ağrılı ve acı verici bir süreçtir. 
  • Terleme: Üşütme sonucunda yaşanan enfeksiyon aşırı terleme yapmaktadır. Hasta, ateşi olmasa dahi aşırı terleyebilir. 
  • Dışkı Problemleri: Dışkılama düzeninde dengesizlik görülebilmektedir. Hastalığın kronikleşme evresinde dışkı yeşil bir renge dönebilir. Bu gibi durumlarda mutlaka doktora başvurulmalıdır.
  • Ağız Kuruluğu: Hastalarda sıklıkla ağız kuruluğu görülmektedir. Eğer aşırı derecede iştahsızlık varsa kuruluk daha da artmaktadır. 
  • Kilo Kaybı: Enfeksiyona bağlı olarak gelişen bir hastalık olması sebebiyle doğal olarak kilo artışı da beraberinde gözlemlenmektedir. Özellikle iştahsızlık ve ishal kilo kaybının başlıca sebeplerindendir. Aşırı kilo kayıplarında doktorunuza danışarak beslenme önerisi almalı ve besleyici gıdalar tüketmeye özen göstermelisiniz. 
  • Halsizlik: Hastalığa yakalanan kişilerde yoğun halsizlik problemleri sıklıkla görülmektedir. Kişi gündelik hayatını yaşamakta zorlanmakta, devamlı uzanma hissi oluşmaktadır. Bu gibi durumlarda vücut direncinin de düştüğü göz önünde bulundurularak, istirahat etmek en doğru tercih olacaktır.

Mide Üşütmesinin Nedenleri

  • Hastalığın oluşum faktörlerine bakıldığında başlıca sebepler bakteri, virüs ve parazit gibi nedenlerdir. Bunların vücuda bulaşma sebepleri de değişiklik göstermektedir. Viral yollarla virüs alımı olabileceği gibi, yiyecek ve içeceklerden bulaşma, gıda zehirlenmesi gibi faktörlerle de bulaşma olabilmektedir.
  • Hastalık bağışıklık sisteminin zayıf olduğu durumlarda daha sık görülmektedir. Özellikle yaşlı ve bebeklerde görülme nedeni bağışıklı sisteminin zayıf olmasından kaynaklıdır. Dengesiz beslenme, yeni atlatılmış hastalıklar neticesinde vücut enfeksiyonlara açık bir haldedir. Bu gibi durumlarda da virüslerin vücuda enfekte olmasıyla hastalık kolayca bulaşmaktadır. Bunun dışına stres ve üzüntü gibi faktörler de hastalığa direkt olmasa da sebebiyet verebilmektedir. Zira stres bağışıklık sisteminin güçlü düşmanıdır.
  • Aşırı soğuk yiyecek tüketimi de üşütmeye neden olabilmektedir. Midenin kendine ait bir ısısı vardır ve bu ısının dış etkenlere bağlı olarak anormal derecede düşüşü çalışma düzenini bozmaktadır. Bu da üşütmeye sebebiyet vererek hastalığa yol açmaktadır.
  • Laktozlu gıdaların alımı da bazı kişilerde hastalığa sebep olabilmektedir. Laktoz intoleransı olan kişilerin süt ve süt ürünleri tüketimi sonrasında laktozun parçalanamamasına bağlı olarak mide rahatsızlıkları görülmektedir. Üşütme de bunlardan biridir.

Mide Üşütmesinin Tedavisi

  • Tıbbi olarak tedavi sürecinde antibiyotiğe başvurulmaktadır. Hastalığa sebep olan virüs ve parazitlerin yok edilmesinde antibiyotik önemli bir kimyasaldır. İlaç kullanımı muhakkak hekim tavsiyesiyle olmalıdır. Zira antibiyotik kullanımı kişinin karar verebileceği bir süreç değildir.
  • Hastalığın ortadan kalkmasına kadar geçen süreçte bol su tüketilmelidir. Bu hem hastalıkla beraber görülen ishali önlemeye yardımcı olacak, hem de vücudun ihtiyacı olan sıvıyı edinmeyi sağlayacaktır.
  • Hastalığın ilk evresinde istirahat edilmelidir. Vücut direncini geri kazanmak ve varolan direncin harcanmaması için dinlenmek önemlidir.
  • İştahsızlık nedeniyle beslenmek zorlaşacağı için bu süreçte besleyici ve mideye yük bindirmeyecek gıdalar tercih edilmelidir. Pirinç lapası, muz, patates püresi, yağsız yoğurt bu durumda tercih edilebilir besinlerdendir. Alerjiniz veya bazı besinlere aşırı duyarlılığınız varsa beslenme önerisi için hekiminize başvurmalısınız.

Mide Üşütmesinin Tedavisinde Doğal Yöntemler

Doktorunuzun verdiği ilaç tedavisinin yanında rahatlama ve ana tedaviye yardımcı olmak amaçlı doğal yöntemlere de başvurabilirsiniz. Hastalığa iyi gelen bitki ve besinlere bakacak olursak;

  • Nane limon çayı mide hastalıklarında sıklıkla tercih edilen bir karışımdır. İçiminin ve sindiriminin kolay olması ve şifa kaynağı olması sebebiyle hem hastalığınıza iyi gelecek hem de mide bulantısını ortadan kaldıracaktır.
  • Zencefil çayı da tercih edilen diğer bir bitki çayıdır. Midenizi rahatlatmanın yanında bağışıklık sisteminizi de güçlendirerek direnç sağlayacaktır.
  • Doğal antibiyotik olarak adlandırılan sarımsak da kullanımı tavsiye edilen besinlerdendir. Her sabah yarım sarımsağı çiğnemeden yutabilirsiniz.
  • Limon suyunu katacağınız bal karışımını tüketerek midenizde rahatlama sağlayabilir ve gaz sancılarını hafifletebilirsiniz.
  • Keten tohumunu yağsız yoğurda katarakt tüketebilirsiniz. Midenizde oluşan mide asitlerini dengeleyerek şişkinlik ve gaz oluşumunu engelleyecektir.

Mide üşütmesi hastalığında muhakkak doktora başvurulmalı ve doktorunuzun tavsiye ettiği tedaviye uyulmalıdır. Eğer tedavinin yanında doğal yöntemlere de başvuracaksanız, muhakkak doktorunuzdan bu konuda öneri almalısınız. Doktor tavsiyesi olmaksızın bitki kürleri ve ilaç kullanmamalısınız. Ayrıca hastalığın her evresinde midenize zararlı yiyeceklerden, aşırı baharattan kaçınmalı, beslenme alışkanlığınızı hastalığın seyrine olumlu katkı yapacak şekilde değiştirmelisiniz.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle