Mide Üşütmesine İyi Gelen Bitkisel Çayların Tarifleri
Soğuk algınlığı ya da bakteriler gibi sebeplerden dolayı yaşanılan mide üşütmesi yaşayan kişilerin şifalı olan bitkisel çaylar ve çorbalar ile iyileşmesi mümkün olacaktır.
İçindekiler
Mide Üşütmesine İyi Gelen Çözümler
Daha çoğunlukta kışın yaşanılan mide üşütmesi en çok görülen rahatsızlıkların başında gelmektedir. Bu rahatsızlık soğuk algınlığı sebebi ile ya da bazı bakterilerin insana bulaşması sonucunda ortaya çıkabilir. Hamilelik dönemi içerisinde de bayanların sıklıkla rahatsızlanmasına neden olacak bir hastalık olmaktadır. Mide üşütmesi yaşanması durumunda kişinin kimyasal ilaçlar tüketerek iyileşmesi söz konusu olacağı gibi aynı zamanda da birçok kişinin yaptığı gibi şifalı olan bitkisel çayları da içerek iyileşmeniz mümkün olacaktır. Mide üşütmesi yaşanması durumunda hastaların şu gıdaları yemeleri, hızla iyileşmelerinde etkili olacaktır.
- Tavuk çorbası;
- Bal;
- Yoğurt;
- Muz;
- Elma sirkesi;
- Sarımsak;
- Soğan.
Mide üşütmesi yaşanması durumunda belirtilerin hızla azalmasını sağlayabilmek için iyi gelen yemeklerin de tüketilmesi gerekmektedir. Daha çoğunlukla yemekler arasında yağlı olmayan ve sindirimi kolay olan yemekler tercih edilmektedir. Bol limon kullanarak yapacağınız tavuk çorbasının mide üşütmesini geçirmesi ile de bilinmektedir. Bunun dışında sulu yemekler tüketilmesi ve çorba tarzında içecekler hastalık süresince içilmesi önerilmektedir. Ayrıca mide üşütmesine iyi gelen ve bulantı başta olmak üzere baskılayacak bitki çayları da iyileşmeyi sağlayacaktır.
Hastanın mide üşütmesi yaşaması durumunda sıvı kaybı yaşayacak olduğundan gün içerisinde bol miktarda sıvı tüketmesi gerekmektedir. En az 2 ile 2.5 litre arasında su içmeleri öneriliyor.
Mide Üşütmesine İyi Gelen Çaylar
Nane Limon Çayı
- 1 yemek kaşığı kurutulmuş nane;
- Yarım limon;
- 1.5 su bardağı su.
Nane mide hastalıklarının geçmesinde ve kişilerin iyileşmesinde en etkili bitkilerden bir tanesi olmaktadır. Nanenin yatıştırıcı özelliğinin olması ile bilinmektedir. Bu sebeple de çayını demleyerek içmek midenin yatışmasını ve bulantının geçmesini de sağlayacaktır. İçerisine ekleyecek olduğunuz C vitamini bakımından çok zengin olan limon ise kişilerin bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayacaktır. Bu sebeple de ortaya çıkan soğuk algınlığı ya da bakteriler karşısında daha hızla iyileşmeni sağlar. Nane limon çayını her zaman mide bulantısı, hazımsızlık ya da şişkinlik gibi mideye bağlı olan şikayetleri olan kişilere önerilmektedir. Çayı demleyerek içmek için mide üşütmesine iyi geleceği için mutlaka kullanacak olduğunuz suyun klorsuz olmasına özen göstermelisiniz. İçerisine koyacağınız limonun ise yıkandıktan sonra ikiye keserek içerisinden çekirdeklerini çıkartarak taze olmasına dikkat etmenizde fayda var. Çayın yapımı ise oldukça kolay olmaktadır. İlk olarak teze kesilen limonu küçük parçalara bölerek suyun içerisine atmalısınız. Kısık ateşte suyun kaynaması beklenmelidir. Kaynaması ile birlikte ocağın altı kapatılarak içerisine kurutulmuş nane bitkisini koymanız gerekmektedir. Demini alması için mutlaka kabın ağzının kapalı olmasına dikkat etmelisiniz. Demini aldığı zaman suyun renginin koyu yeşil olması gerekiyor. Süzdükten sonra içilmelidir. Bazı kişiler nane limon çayının tadından dolayı içmekte zorlanacaktır. Sindirim sistemine çok iyi gelen bu çayın tadını sade olarak sevmeyenler içinse tatlandırıcı olarak organik bal ilave etmeleri önerilmektedir.
Meyan Kökü Çayı
- 1 tatlı kaşığı meyan kökü;
- 1 çay kaşığı bal;
- 1 su bardağı su.
Çayın mide sağlığına faydalı olması ile bilinmektedir. Bu sebeple de çayı içecek olanların aktarlardan öğütülmüş olan meyan kökü satın alarak kullanmalısınız. Ayrıca içerisine C vitamini bakımından zengin olan, bağışıklık sisteminde güçlenmesini sağlayacak ve hastalığın hızla iyileşmesinde de etkili olacağı unutulmamalıdır. Bu çayı içerken tadının bir miktar acı olması için bazı kişiler içmekte zorlanacaktır. Bu nedenle de içerisine önerilen bal ilave ederek tatlandırmanız olur. Yüksek tansiyon hastalarının mide üşütmesi yaşadığı zaman asla meyan kökü çayını içmeleri önerilmeyecektir. Bazı kişilerde de alerjik reaksiyonların gelişmesi olabilir. Bu durumda da içilmesi uygun olmayacaktır. Çayın demlenmesi için ilk olarak kaynamış suyun içerisine belirtilen ölçüde öğütülmüş meyan kökü konularak demini alması beklenmelidir. Demini alması ile birlikte süzülerek içerisine tat vermesi ve daha rahat bir içiminin olması için bir çay kaşığı miktarında organik bal ilave etmelisiniz. Karıştırılarak suyun ılıması durumunda içilmelidir.
Papatya Çayı
- 1 yemek kaşığı kurutulmuş papatya;
- 1 çay kaşığı bal;
- 1.5 su bardağı su.
Mide üşütmesi yaşanması durumunda içilmesi önerilen şifalı bitkilerden bir tanesi de papatya çayı olmaktadır. Özellikle de antiinflamatuar özelliği olması sebebi ile midenin yatışmasında etkili olacaktır. Çayı demlemek ve içmek için tercihiniz olacak sindirim sistemine etkili olan papatya türünün küçük papatyalar olması gerekmektedir. Kır papatyası olarak bilinen papatyanın mide bulantısı ve ağrısının hızla geçmesini sağlayacaktır. Daha çoğunlukla sürekli olarak bulantı yaşamakta olan ve sürekli olarak kusan kişilerin içmeleri önerilmektedir. Papatya çayının içilmesi ile birlikte midenin yatışmasını hemen sağlayacaktır. Gün içerisinde 3 fincan içmeniz hastalığınız boyunca önerilmektedir. Çayı ilk olarak demleyebilmek için suyun ılıması için kısık ateşte beklenmeli ve ılık olduğu zaman içerisine papatya eklenerek suyun tam olarak kaynaması beklenmelidir. Kaynaması ile birlikte ocağın altını kapatmalı ve demini alması bekleneceği için kabın ağzını kapatmanız önerilmektedir. 5 dakika sonrasında süzülerek çayın içilmesi için içerisine 1 çay kaşığı miktarında bal ilave edilerek karıştırılmasının ardından içilmelidir.
Zencefil Çayı
- 1 çay kaşığı toz zencefil;
- 1 çay kaşığı bal;
- Çeyrek limon;
- 200 gram su.
Hazır limon suyu kullanarak çayı demlememelisiniz. Bu çayı demlerken C vitamini deposu olacağından mutlaka içerisine taze kestiğiniz limonu ekleyerek yapmalısınız. Çekirdeklerini ilk önce çıkarmalı ve limonu küçük parçalara bölerek suyun içerisine atıp kısık ateşte kaynaması için kabın ağzını kapatarak beklemelisiniz. Suyun kaynaması ile birlikte ocağın altı kapatılarak içerisine toz zencefil eklemelisiniz. Demlenmesi için 3-4 dakika beklemeli ve süzerek içerisine tat vermesi amacıyla bal ilave ederek karıştırıp içmeniz midenin bastırılmasını ve iyileşmenizi sağlayacaktır.