Kronik Gastrit Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Kronik gastrit mide astarının iltihaplanması ile meydana gelecek olan şiddetli karın ağrısı ve kusma gibi belirtilerin olacağı hastaların hayatı içerisinde diyetine önem vermesi gerekmektedir.

Kronik Gastrit

Kronik Gastrit

İnsanların midesinde bulunan mide astarının yani mukozasında iltihaplanma oluşması durumunda ya da belli nedenlerden kaynaklı olarak iltihaplanması sonucunda gastrit meydana gelecektir. Bu hastalık akut ya da kronik olarak meydana gelir. Hastalarda kronik gastrit oluşması durumunda uzun süreli hastalarda meydana gelir. Kronik gastrit meydana gelmesi ile birlikte kişilerin midesinde ağrı şiddetli olur. Bazı kişilerde geçici olsa da bazı insanlarda ise kronikleşerek ciddi bir hastalık olarak insanların yaşamlarını olumsuz yönde etkileyecektir.

Mideyi sararak korunmasını sağlayacak olan zar dokusunun iltihaplanması ile birlikte gelişecek olan bu sorun midenin tahriş olmasına neden olacaktır. Hastalarda bunun kaynağı olarak helikobakter isimli mikrop sonucunda oluşacağı gibi herhangi bir bakterinin sebep olmadan da kişilerde mide mukozasında iltihaplanma meydana gelebilir. Hastaların yaşamakta olduğu helicobacter gibi bakterilerin oluşması sonucunda bu rahatsızlık gerçekleşerek mide astarında iltihaplanma oluşur. Hastalarda meydana gelen kronik eroziv gastrit hastalığı oluşması durumunda mide astarının zaman içerisinde aşınarak mide üzerinde astarında özellikle de deliklerin oluşmasına neden olacaktır.

Hastaların kronik eroziv gastrit gelişmesi durumunda bunun için diyeti ve beslenme şekline çok önem vermesi durumunda belirtileri azaltacaktır.

Kronik Gastrit Belirtileri

Hastalarda oluşan mide zarının iltihaplanarak tahriş olması ile birlikte kişilerde bir takım belirtilerin ortaya çıkması da görülmektedir. Bu belirtiler akut olarak yani bir anda meydana geleceği gibi bir anda oluşması ile de görülmektedir. Ayrıca hastalarda gastrit sonucunda ortaya çıkacak olan belirtilerin yavaş bir şekilde ortaya çıkması kronik gastrit olarak da ortaya çıkması görülmektedir. Gastrit oluşması ile birlikte bunun sonucunda ülser oluşması ya da hastalarda mide kanseri oluşması durumlarınında meydana gelme riskleri taşıyacaktır.

  • Karnın üst bölgesinde şiddetli ağrı;
  • Hazımsızlık;
  • Sindirim sorunları;
  • Mide bulantısı;
  • İshal;
  • Şişkinlik hissi;
  • Kusma;
  • Dolgunluk hissi;
  • Kusma.

Hazımsızlık kişilerde sıklıkla meydana gelecek ve mide tahrişinin yoğun olması sonucunda kişilerde sindirim problemleri oluşmaktadır. Kronik gastrit meydana gelmesi ile birlikte hastaların beslenmesi ömür boyunca devam edecektir. Gastrit belirtileri olması durumunda buna neden olacak sorun ilk olarak ortadan kaldırılmalıdır. Hastaların kan kusması ya da dışkısında kan olması gibi bir durumla karşı karşıya kalması sonucunda tedavisinin doktor kontrolünde gerçekleşmesi için bir an önce hastaneye gitmelidir.

Kronik eroziv gastritin gelişmesi ile birlikte sindirim sorunları yapar ve hastalarda sık sık ishal olması gibi durumlar gelişecektir.

Kronik Gastrit Nedenleri

Gastrit mide dokusunda bulunan astarın iltihaplanması ile birlikte meydana gelecektir. Sindirim sisteminin bir parçası olan mide suyunun asit miktarının fazla olması sonucunda mide astarının etkilenmesi ile meydana gelir. Gastrit riskinin oluşmasında Crohn hastalığı sonucunda olacağı gibi hastalarda sarkoidoz dahil olmak üzere mide astarının iltihaplanarak tahriş olmasına neden olur. Kişilerin gastrit oluşmasının inflamatuar hücrelerin toplanması ile birlikte gelişecek olan bir sorun olmaktadır. En sıklıkla neden olan bakteri arasında Helicobacter pylori isimli virüs neden olmaktadır. Helikobakter pilori bakterisi sonucunda enfeksiyon gelişecek ve hastalarda kronik gastrit meydana gelmesine sebep olacaktır. Gastrit oluşumuna neden olacak sorunlar ayrıca şunlar sebep olmaktadır:

  • Sigara kullanımı;
  • Alkol tüketimi;
  • Beslenme bozukluğu;
  • Kimyasal ilaçların kullanımı ( Aspirin, İbuprofen, Naproksen; Ağrı kesiciler);
  • Yaşlılık;
  • Aşırı kafein tüketimi;
  • Aşırı alkol alımı;
  • Stres.

Bazı kişilerde kronik gastrit oluşumuna neden olacak sorunların başında bağışıklık sistemi meydana gelmesi sonucunda ortaya çıkacak bir sorun olur. Kişilerin mide hücrelerini zararlı hücre olarak algılaması sonucunda bağışıklık sisteminin saldırması sonucunda mide astarının zedelenmesine neden olacaktır.

B-12 eksikliği yaşamakta olan kişilerde de görülmektedir. Ayrıca HIV pozitif hastalarını yaşamakta olan kişilerde de görülmektedir.

Kronik Gastrit Diyeti

Kronik gastrit hastalığı gelişerek kişilerde meydana gelen mide astarının iltihaplanması sonucunda tedavisinin ömür boyu sürecek olduğu unutulmamalıdır. Hastaların sık sık yemek yemesi ve yedikleri besinlerin kolay sindirilecek besinler olmasına dikkat etmesidir. Gün içerisinde en az 6 defa öğün tüketmesi ve sıcak ya da soğuk yemeklerden kaçınması gerekmektedir. Domates ya da hazır ve işlenmiş olan gıdaların kronik gastrit diyeti içerisinde bulundurmaması gerekmektedir. Özellikle helicobacter pilori bakterisi taşımakta olan kişilerin kronik gastrit belirtilerini azaltması için mide sağlığına iyi gelecek olan beslenme programına girmesi gerekmektedir.

Hastaların diyeti içerisinde beslenme programında Kafein tarzında içecekleri yasak olduğunu bilmelidir. Siyah çay içimi ve asitli içecekler özellikle de alkol gastrit semptomlarını yapar. Bu durumda içilmemesi gerekmektedir. Hastalar bol sıvı tüketmelidir.

Her türlü kızartma ürünlerinden helicobacter pilori sonucunda meydana gelmesi ile birlikte beslenmesine çok dikkat etmelidir. Hastaların midesinde eroziv gastrit gelişmesi ile birlikte sindirimi zor olan gıdalardan tamamen kaçınması diyeti içerisinde önemli olacaktır. Hazı ve işlenmiş olan gıdaları diyeti içerisinde çıkarmalıdır. Et suyu çorbalarında tüketmemeleri ya da kuru baklagiller ile yapılan yiyecekler beslenmesi içerisinde olmayacaktır. Tüketecek olduğu sebze ve meyvelerin helicobacter pilori isimli bakteri taşıması riski göze alınmalıdır. Bu nedenle de sebze ve meyvelerin çiğ tüketilmemesi ve bol suyla yıkanması eroziv gastrit oluşmasını engeller.

Kronik Gastrit Tedavisi

Kronik eroziv gastrit meydana gelmesi durumunda hastalarda helicobacter pilori isimli bakteri sonucunda meydana gelmesinden kaynaklanması için test yapılmalıdır. Bunun dışında hastalığın tanısını koyabilmek için endoskopik inceleme yapılacaktır. Ağızdan yemek borusu ve mideye indirilecek kamera ve ışıklı bir hortum ile endoskopik tanı konulması için uygulanacaktır. Hastaların mide kanseri gibi bir durumdan şüphelenilmesi durumunda yapılan endoskopik görüntüleme sırasında mideden doku örneği alınarak biyopsi gerçekleşecektir. Endoskopik görüntüleme sonucunda ve alınan biyopsi ile birlikte hastalığın tanısı konulması ile birlikte kişilere doktor tarafından uygun olan tedavi başlaması ile tamamen iyileşmesi için hastanın diyetine de uyması çok önemli olacaktır.

Yapılan biyopsi sonucunda hastalarda helicobacter pilori bakterisine rastlanması ile birlikte helikobakterpilori bakterisini öldürmek için hastaya doktor tarafından antibiyotik tedavisi başlanacaktır. Hastaların asit üretimini engellemek için ilaçar reçete edilir. Mide koruyucu ile birlikte asit salgılanması kontrol altına alınacaktır.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle