Gastrit Belirtileri, Neden Olan Durumlar ve Tedavisi
Gastrit belirtileri hastanın beslenmesine dikkat etmemesi ve stresli durumlarda daha yoğun olarak belirtilerin hissedilecek olduğu ve hastanın diyetine uyması gerekmektedir.
Gastrit Belirtileri
Gastrit oluşması ile birlikte hastalarda ciddi oranda belirtilerin yaşanması söz konusu olacaktır. Gastrit oluşması hastaların yaşamını olumsuzluk yaşamasına rahatsızlık duymasına neden olacaktır. Gastrit hastalığının akut ya da kronik olarak oluşması mümkündür. Bazı kişilerde semptomların belirti göstermeden insanların yaşamına devam ederken, kronikleşmesi sonucunda hastalarda ciddi semptomların ortaya çıkmasına neden olacak durum oluşabilir. Mide mukozasında tahriş olma, iltihaplanma ile birlikte kişilerde sık sık şu belirtilerin yoğun olarak hissedilmesi gözlemlenmektedir:
- Karnın üst bölgesinde şiddetli yanma;
- Daha çok yemek yedikten sonra oluşan ağrı;
- Sık sık mide bulantısı;
- İştah kaybı;
- Kusma;
- Sürekli şişkinlik oluşması;
- Sık sık geğirme ve hıçkırık;
- Sindirim problemleri;
- Uykusuzluk;
- Öksürük;
- Terleme;
- Gaz;
- İshal veya kabızlık;
- Halsizlik;
- Nefes darlığı;
- Ağız kokusu;
- Yutkunma zorluğu;
- Nefes darlığı.
Gastrit ilerlememesi için hastaların gastrit diyetine uyması sonucunda ortaya çıkacak olan belirtileri azalacaktır. Diyetine dikkat etmeyen, sigara kullanan ve stres yaşamakta olan kişilerde ise belirtilerin azalması yerine daha da şiddetlenerek ciddi hastalığın oluşmasına neden olacak sorunlar meydana gelebilir.
Kişilerde sık sık ortaya çıkacak olan gastrit belirtilerin arasında mide ekşimesi meydana gelecektir. Bu durumda hastanın reflüsü de olması sonucunda mide suyu ağza gelebilir. Bu durumda da kişilerde ciddi bir ağız kokusu olabilir. Ayrıca kişilerde ağız kokusunun olma sebepleri midede oluşan iltihaplanma sonucunda ve sindirim sorunları ile birlikte ağız kokusunun da oluşması görülmektedir.
Mide mukozasında meydana gelen iltihaplanma ile birlikte göğüs kafesinin alt kısmında oluşan ciddi bir yanma ve ağrı oluşacaktır. Bu ağrının bazı hastalar tarafından bıçak bağlanıyor gibi şiddetli bir ağrının olması ya da midenin kemirici bir ağrısının olduğu da söylenmektedir.
İştah kaybı sık sık hastaların şikayet ettiği, mide bulantısınında ortaya çıktığından kusma oluşur. Bu da hastalarda kilo kaybı yaşanması ile sonuçlanacak bir durum oluşmasına neden olur.
Gastriti olan kişilerde sindirim sorunları da oluşmasına neden olur. Bu durumda hazımsızlık sorunu gelişmesi ile birlikte kişilerde ishal meydana gelmesi ya da sık sık hastanın kabız olması gibi sorunlar meydana gelebilir. Ayrıca mide iltihabının artması ile birlikte kanama oluşması sonucunda kusma sırasında kanama gelmesi ya da hastanın dışkısının koyu renkli ve kanamalı olduğu da görülmektedir. Hastalarda sık sık şikayetleri arasında geğirti ve bağırsak gazı oluşur.
Kalp çarpıntısının olması sonucunda hastaların solunum yollarının etkilenmesi ile birlikte nefes darlığı, göğüs bölgesinde sıkışma meydana gelmesi ve kalplerinde baskı sonucunda sık sık çarpıntı meydana geldiği de görülmektedir. Kalp çarpıntısının oluşması sıklıkla düzensiz beslenen ve gastrit diyeti yapmamış kişilerde yoğun olarak görülmektedir. Hastaların sırtına vuran ciddi bir ağrı meydana gelir. Hastaların çoğu ani terlemeden şikayet etmektedir.
Gastrit Nedenleri
Hastalarda safra üretiminin fazla olması sonucunda karaciğerde oluşan safra sıvısının on iki parmak bağırsağından mide mukozasına safranın zarar vermesi sonucunda ortaya çıkacaktır. Hastalarda oluşması durumunda sıklıkla gastrit belirtileri nelerdir şeklinde soruyu sormaktadır.
Safra gastrit nedir belirtileri merak edildiği zamanlarda normal gastrit ile aynı belirtiler ortaya çıkacaktır. Ayrıca hastalarda kusma sırasında safra meydana gelecektir. Sık sık kişilerde safra taşı gibi durumlarda oluşması görülmektedir.
Gastrit nedir belirtileri nelerdir diye merak eden hastaların beslenmelerine dikkat etmemeleri durumunda ortaya çıkan gastrit belirtileri daha da ilerleyecek ve sonucunda mide dokusu zarar görecektir. Mide dokusunun zarar görmesi ile birlikte hastalarda mide kanaması oluşmasına neden olur.
Stresli bir hayata sahip olan kişilerin gastrit belirtilerinin arttığı ve gastrit oluşumuna neden olduğu da görülmektedir. Özellikle de kişilerin gastrit atağı meydana gelmesi ile birlikte yüksek tansiyonun görülmesi de söz konusu olacaktır.
Helikobakter pilori isimli mikrop sonucunda hastaların sindirim sisteminde çoğalan bu mikrop mide asidi ile daha çoğalacak olmasından mide astarına bu mikrop zarar verir. Bunun sonucunda da tedavisi yapılmadığından mide asiti ile çoğalan bakteri daha çok tahriş olmasına neden olacak durum geliştirecektir.
Gastrit Tedavisi
Halikobakter pilori isimli bakterinin meydana getirmiş olduğu iltihaplanma ve tahriş olma sonucunda ortaya çıkan gastrit tanısı mikroptan kaynaklanması durumunda hastaya antibiyotik tedavisi başlanarak mikrobun çoğalması engellenecektir. Bunun dışında hastanın mide sıvısı olan asit miktarında azalma meydana gelmesi için ilaçlar da yine tanıyı koyan doktor tarafından önerilmektedir.
İlaç tedavisinin yanında hastanın uyması gereken düzenli ve sağlıklı beslenmek olacaktır. Hastaların sağlığına dikkat edebilmeleri için diyet listesine uymalı ve mide iltihaplanmasına zararlı olan yiyeceklerin diyet listesinden her zaman için çıkartılması gerekiyor.
Baharatlı yiyecekler, hazır ve kızartma gıdalarından hastaların uzak durması gerekmektedir.
Sigara ve alkol ayrıca her türlü asitli içecek ve yiyecek midesinde gastrit tanısının konulduğu bir hastanın uzak durması gereken, tüketmemesi gereken yiyecekler arasında olmaktadır. Fazla kiloya sahip olan kişilerin kilo vermeleri de hastalığın tedavisinde oldukça etkili olmaktadır.