Reflü Sorunu İçin Kefir Faydaları ve Kullanım Şekilleri

Kefir fermente bir bakteri olduğu için mide ile alakalı hemen hemen her soruna fayda sağlar. Özellikle günlük düzenli tüketiminin yapılması çok önemli bir detaydır.

Kefir ve Reflü

Kafkas Dağları’ndaki insanların sindirim ile alakalı tüm sorunlarına etkili çözüm olan bir içecektir. Kefirlerin hazır olanları marketlerde satılır. Bunun dışında evde süt ile mayalanabilmektedir. Sütle mayalanan bakteri  yoğurt benzeri içecektir. Yapılan araştırmalar kefirde Lactobacillus Caucasus, Leuconostoc, Acetobacter bulunan bazı bakterilerin midede sindirime yardımcı olduğunu ortaya çıkartmıştır. Devamlı olarak asitli yiyecek ve içecek içerek beslenme yapıldığı zaman kahve, kırmızı et, likör, kızarmış yiyecekler midede fazla asidik durum meydana getirir. Aşırı düzeyde asit, özofagusa atar ve astarla birlikte aşınma başlar. Bu durum reflüye sebebiyet verir. Kefir gibi yüksek düzeyde bazik içeriğe sahip gıdalar tüketerek mide asidinin miktarını azaltmak için beslenmenin temel gıdalar ile dengelenmesi sağlanır. Asitin olumsuz etkilerini gidermenin anahtarı, asitli gıda ile daha alkalin içeriği olan besinler arasındaki dengeyi sağlamaktır. Uzman hekimlerde kefirde bulunan probiyotiklerin sindirim için önemli düzeyde etki sağladığını söylemektedir.

Kefirin Faydaları

Kefir aktif olarak büyüyen bir bakteri olduğu için sütle karıştırılıp mayalandığında yiyeceklerin sindirilme şeklini etkilemeye yarayan enzimler ve kimyasallar üretir. Gastro-özofageal reflü hastalığı olanlara probiyotik açısından zengin gıdalar tavsiye edilir. Bazı kişiler geceleri reflüsü önlemek için yatmadan önce kefir içer ve oldukça rahat şekilde uyku uyurlar. Kefir tarzındaki probiyotikler, mideye dost olan bakterilerin sağlıklı bir dengesinin restore edilmesine yardımcı olur. Artan gazla sonucunda oluşan zararlı bakterilerin aşırı çoğalmasının önüne geçer.

Kefir, özellikle ilk kez tüketimden sonra bağırsak krampları ve kabızlık gibi sorunlar meydana getirebilir. Canlı bakteri ve maya içerdiğinde dolayı kemoterapi alan kanser hastaları gibi zayıflamış bağışıklık sistemi olan insanlar için kesinlikle önerilmez. Özofajit ( özofagustaki iltihaplanma) içindeki kefirin anti-inflamatuar etkisine ilişkin 2012 yılında bir araştırma yapılmıştır. Kefirin özellikle kostik yaralanmanın erken evresinde anti-inflamatuar etkiye sahip olduğu ve yaralarda da faydalı bir etkiye sahip olduğu bulunmuştur. Kapsamlı bir şekilde bilimsel araştırma olmadan, doğal ilaçların reflü için gerçekten işe yaradığını iddia etmek zordur. Bir kişide düzenli şekilde kefirin tüketilmesi işe yararken diğer bir kişide bu kullanım işe yaramaz. Özellikle kefirin düzenli kullanımında sorun çoğu zaman yaşanmaz. Semptom gelişen kişilerin kısa sürede bu konu hakkında uzman hekime başvurması gerekir.

İçecek Tarifleri

Kefiri sade şekilde tüketmek birçok insana zor gelir. Bunun için tatlandırma ve bazı meyveler ile karıştırmak daha kolay hale getirebilir

 Smoothıe

  • 2 su bardağı sade kefir
  • 7 adet buz küpü
  • 1 adet muz
  • 6 adet taze veya dondurulmuş çilek
  • 1 tatlı kaşığı bal ( isteğe bağlı olarak tadına az ya da çok katılabilir. )

 Kefir ve Hindistan Cevizi

Kefir ( fermente süt ) ve hindistancevizi kefiri (fermente edilen hindistancevizi suyu) beslenme düzenine daha çok fermente edilmiş gıdalar eklemek için oldukça mükemmeldir. Her ikisi de, uygun bağırsak sağlığı için gerekli sağlıklı bakteri dengesini teşvik etmek için probiyotikler ve enzimler bakımından zengindir. Karışımı hazırlamak için;

  • Kefir sade
  • Organik bal
  • Hindistancevizi suyu

 Kefir ve Hindistan cevizi kefiri istenilen düzeyde karıştırılır. İçine tatlandırmak için bal eklemesi istenilen miktarda eklenebilir. Elde edebilen karışım çok daha fazla probiyotik içerecektir. Faydalı probiyotiklere ek olarak fermente kefir aşağıdakileri de içerir:

  • Faydalı maya
  • Magnezyum, fosfor ve kalsiyum gibi mineraller
  • Esansiyel amino asitler
  • Vitaminler B1, B2, B7 ve vitamin K

 Süt ve Kefir

Sütbaşlı başına içildiği zaman mide ekşimesine neden olabilir ama sütle kefirin mayalanmasından elde edilen içecekte bu durum oldukça nadirdir. Eğer mide ekşimesine neden olursa karışım hemen bırakılmamalıdır. Birkaç devam edilmesi ile ekşime kendiliğinden ortadan kalkar. Yapılması gereken tek şey süt kefirini yavaş yavaş içmektir. Günde 1 ile 2 çorba kaşığı süt kefiriyle başlamak oldukça ideal bir çözüm olur. Mide ekşimesi sorunu ile çok fazla karşı karşıya kalan kişiler. 2 ile 3 gün boyunca ara verip tekrardan başlayabilir.

Günlük Beslenmeye Katılacak Yiyecekler

Günlük beslenme rutini içine aşağıdaki gıdalar eklenmelidir. Bu gıdalar arasında;

  • Turşu
  • Hindistancevizi sütü
  • Yoğurt
  • Elma sirkesi
  • Peynir altı suyu, doğal olması önemlidir.
  • Kefir  Bu gıdalardaki benzersiz probiyotikler ve enzimler, mikrobiyomunuzu geliştirmeye ve HCL üretimini geliştirmeye yardımcı olur.

Bu gıdalarda benzersiz probiyotikler ve enzimler vardır. mikrobiyomu ve HCL üretimini geliştirmeye yardımcı olur.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle