Eroziv Pangastrit ve Şikayetlerinde Kullanılan Tedaviler
Gastrointestinal temelli pek çok rahatsızlık, vücut genelinde çok ciddi olumsuz etkilere neden olurken, bu tarz hastalıklardan eroziv pangastrit ağrı ve sindirim sistemi yavaşlaması gibi sorunlar oluşturur.
İçindekiler
Eroziv Pangastrit
Vücutta özellikle sindirim sisteminin fonksiyonlarının minimal hıza düşmesine nmeden olan ve beraberinde de çok şiddetli ağrı şikayetlerinin yaşanmasına neden olan Eroziv Pangastrit rahatsızlığının anlaşılabilmesi için öncelikle kelime bazlı olarak incelenmesi gerekir. Bun göre ‘pangastrit’ kelimesi ‘pan’ ve ‘gastrit’ şeklinde iki kelimenin bir araya gelmesi ile oluşur. Kelime anlamı olarak gastrit midede iç duvarı çevreleyen yapıda iltihaplanma meydana gelmesini tanımlarken, ‘pan’ kelimesi ise geniş manasından yola çıkarak, midedeki mukozanın 3/5 gibi bir kısmını kaplayan gastrit halini açıklamaktadır. Eroziv kelimesi ise ‘aşındırıcı’ manasına gelir ki her iki kelime bir araya geldiğinde mide iç cephesinde bulunan duvarda ortaya çıkan aşındırmaya bağlı sağlık sorununu açıklar. Temel olarak eroziv pangastrit rahatsızlığı için tıbbi literatürde mide duvarının aşınarak, zaman içerisinde ‘delinme’ gibi bir riskle karşı karşıya kalması durumu açıklamasında bulunulur.
Modern tıp dünyasında uzman psikologlara göre bu rahatsızlık psikolojik durum ile bağlantılıdır. Ancak bu konuya ilişkin somut kanıtlar ortaya henüz koyulmamış olsa da yapılan incelemelerde bu sonuca varılır. Bu yüzden rahatsızlığa karşı psikolojik açıdan yaşanacak düzelmelerin tedavisi açısından önemli katkılarının olacağı belirtilir.
Eroziv Pangastrit Neden Olur?
Mide rahatsızlıkları gündelik yaşantı içerisinde çok ciddi etkileri olan rahatsızlıklar arasında yer alır. Midede görülen rahatsızlıklardan birisi olan eroziv pangarist rahatsızlığı da gün içerisinde yaşam kalitesinin olumusz açıdan fazlasıyla etkilenmesine neden olur. Eroziv pangarist’in meydana gelmesinde en önemli nedenleri arasında ise kişinin medikal ya da farklı sebepler nedeni ile uzun süre düzenli şekilde kullanmak durumunda kaldığı ağrı kesici ilaçlar ve streoid takviyeleri mide içerisinde bulunan iç duvarın aşınmaya başlamasına ve ilerleyen evrelerinde de mide duvarında (etinde) delinme yaşanmasına neden olarak bu rahatsızlığı ortaya çıkartır. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken husus rahatsızlığın kısa süre içerisinde meydana gelmediği ve uzun yıllara yayılabilen ‘kronik’ bir vaziyet olduğudur.
Bununla birlikte eroziv pangastrit rahatsızlığının nedenleri arasında tıbbi rahatsızlıklarda bulunabilir (Crohn rahatsızlığı, gıda alerjisi, kolik, kalıcı asidite ve bakteriyel enfeksiyonlar). Ayrıca kalıtsal faktörler, viral rahatsızlıklar ve bakteriyel rahatsızlıklarda mide duvarında olumsuz etkiler oluşturabilir ki bu rahatsızlıklara ilişkin ilaç kullanımları da nedenleri arasında yer alır.
Eroziv Pangarist Belirtileri
Günlük yaşantı da ciddi semptomlara yol açabilen eroziv pangasrit rahatsızlığının belirtileri oldukça somuttur ve kolay şekilde tespit edilebilir. Görülen belirtileri arasında ise;
- Karın bölgesinde şişlik,
- Sürekli sinirlilik hali,
- Hazımsızlık ve dışkı yapısında değişimler,
- Bel bölgesinde sürekli ve şiddetli ağrılar,
- İçecek veya yiyecek tüketildiğinde midede ciddi acı,
- İştahsızlık ve buna bağlı ani ve hızlı kilo kayıpları,
gibi semptomlar yer alır. Bu semptomların görülmesi kişi de eroziv pangastrit rahatsızlığının meydana geldiğini gösterir.
Çok nadir olarak hastalarda mide kanaması da görülebilir. Bu durum ‘dışkıda kan’ veya ‘kan kusma’ şeklinde ortaya çıkabilir.
Eroziv Pangastrit Tedavileri
Günümüzde eroziv pangastrit tedavisi için uygulanan yöntemler genel olarak diyet ve ilaç desteği şeklinde olur. Ayrıca bu rahatsızlığa ilişkin olarak geliştirilmiş kesin sonuç sağlayacak tedaviler bulunmaz. Bu yüzden de günümüzün tedavisi bulunmayan hastalıklar sınıfında yer alır. Ancak hem yaşam standartlarında yapılacak değişimler hem de özel eroziv pangastrit diyeti gibi uygulamalar ile şikayetlerini ve rahatsızlıklarını önemli ölçüde ortadan kaldırabilmek mümkün olabiliyor. Buna göre rahatsızlığın belirtilerinin yok edilmesi amacıyla;
- Yemek alışkanlıklarının düzenlenmesi tavsiye edilir. Özellikle de mideyi yormayacak ve kolay sindirilebilir nitelikte olan besinlerin tüketilmesi önerilir. Yağlı ve baharatlı yiyeceklerin tüketiminden uzak durulması gerekir.
- Midede ciddi tahribatlara ve aşınmalara neden olabilecek asitli/gazlı, kafeinli ve alkollü içeceklerin tüketiminden uzak durulması gerekir.
- Sigara kullanımından uzak durulması ve kullanılan ortamlarda bulunulmaması gerekir. Çünkü sadece sigara içmek değil, içilen ortamda bulunan kirli havanın da teneffüs edilmesi, midedeki bu rahatsızlığın şikayetlerinin artması ve hastalığın ilerlemesi açısından son derece önemli etkiler teşkil edebilir.
- Tatlandırıcı, koruyucu ya da renklendirici katkı maddeleri içeren kimyasal içerikli yiyecek ve içeceklerden de uzak durulmalıdır. Aynı şekilde işlenmiş gıda sınıfında bulunan besinlerin de tercih edilmemesi çok önemlidir.
- Stres gibi psikolojik faktörlerle doğrudan bağlantılı olduğu düşünülen eroziv pangastrit rahatsızlığının belirtilerinin yok edilebilmesi amacı ile stresten uzak bir yaşam tercih edilmelidir. Ayrıca stresin vücuttaki etkilerinden kurtulmak üzere nefes egzersizleri ve meditasyon uygulamaları da değerlendirilebilir. Bu yöntemi kullanarak, vücuttaki akut gastrit ve stres kaynaklı parlama etkilerini önemli oranda düşürebilmek mümkündür.
Bu gibi uygulamalar sayesinde eroziv pangastrit rahatsızlığının belirtilerinden kurtularak, günlük yaşantı içerisindeki etkilerinin yaşama olumsuz sonuçlar doğurmasının önlenmesi ve tabii ki midedeki olası delinme risklerinin düşürülmesini sağlayabilmek mümkündür.