Mideden Gelen Çürük Yumurta Kokusu ve Tedavi Yöntemleri

Düzensiz ve fast food beslenme gibi alışkanlıklar zaman içinde mide ve bağırsaklardaki bakteri dengesenin bozulmasına neden olur. Böylelikle zaman içinde rahatsız edici rahatsızlıklar görülebilir.

Mideden Gelen Çürük Yumurta Kokusu Nedenleri 

Mideden gelen çürük yumurta kokusu nasıl giderilir? 

Çoğumuz zaman zaman mideden gelen çürük yumurta kokusu yüzünden rahatsızlık duymuşuzdur. Bu durum tek sefere mahsus olabileceği gibi bazı durumlarda uzun süre devam ederek hayatı çekilmez bir hale sokabilir. Genellikle bu durumun nedeni beslenme düzeni içindeki kötü alışkanlıklardır. Eğer bir gece önce hazmı zor olan bir yemek yenmiş ya da alkol tüketimi yapılmış ise genellikle bu durumun nedeni hala hazmedilmemiş olan ağır ve sindirimi zor olan besinlerdir. Gün içinde bol su içmek, hafif egzersizler yapmak ve nane çayı gibi hazmı kolaylaştırıcı çaylar tüketmek nefesimizi tazelemeye yardımcı olacaktır. Fakat bu durum 2 haftadan uzun bir süredir devam ediyor, bitkisel kürler işe yaramıyor ve sosyal hayatımızı etkiliyorsa kesinlikle uzman bir doktor ile görüşmek son derece önemlidir.

Mide ve bağırsaklarda yer alan bazı zararlı bakteriler bazı hastalıklarda son derece hızlı yayılarak sülfür üretimine neden olur. Mide ve bağırsaklarda biriken sülfür ise çürük yumurta kokusuna benzer rahatsız edici bir gaz üretimine neden olur.

Erken müdahale edilmeyen durumlarda ise sancı, mide bulantısı, kusma, kabızlık, öğürme ya da ishal gibi tekrar eden belirtiler ortaya çıkarak günlük aktivitelerin yapılamaz hale gelmesine sebep olabilir. Mideden gelen çürük yumurta kokusuna neden olan bazı ilerlemiş hastalıklar şöyledir: 

Akut gastrit: Kısa sürelidir. Liften fakir gıdaların yoğun tüketimine bağlı olarak görülür. Düzenli bir diyet ile kısa sürede iyileşir. 

Kronik gastrit: 50 yaş üzeri kişilerde daha sık olarak görülen ve Helicobacter pylori bakterine bağlı olarak gelişen bir tür mide iltihabıdır. İyileşme süresi uzun sürer. Yaşam boyu diyet gerektirebilir. Diğer belirtileri arasında: mide ekşimesi, bulantı ve karın ağrısı yer alır. 

Fonksiyonel dispepsi: Sindirim fonksiyon bozukluğu olarak da bilinir. Şikayetler kişiden kişiye çok farklı olabileceği gibi rahatsızlığı tetikleyen öğeler de farklılık gösterebilir. Genel olarak belirtileri; şişkinlik hissi, gaz şikayeti ve sabah uyandıktan sonra beyaz görünen dildir. 

Mide ülseri: Mide zarında tahriş meydana gelmesi sonucu ortaya çıkar. Özellikle asitli içeceklerin sık tüketiminde görülür. Belirtileri arasında; hazımsızlık, kramplar ve yemekten sonra ortaya çıkan şiddetli karın ağrısı ve sancı yer alır. 

Bitkisel Kürler 

Mideden gelen çürük yumurta kokusu ile başa çıkabilmek için öncelikle uygun bir diyet ve beslenme düzeni oluşturmak şarttır. Hastalığınız ne olursa olsun bağırsak sistemini düzenleyerek zararlı bakterilerin dışarı atılmasını kolaylaştıracak bitkisel kürler iyileşme sürecinin hızlanmasına yardımcı olacaktır. Mide ve bağırsak hareketlerini düzenleyerek hazmı kolaylaştıran bazı bitkisel kürler şöyledir: 

Nane çayı: Ferahlatıcı içeceklerden biri olan nane çayı içerdiği mentol ile ağız kokusunu gidermeye yardımcı olmanın yanı sıra hazmı kolaylaştırmaktadır. Düzenli olarak günde iki bardak nane çayı içmek bağırsak ve mide hareketlerini düzenler. 

Tedavi amacıyla kullandığınız bir ilaç varsa nane çayının ilaçla etkileşime geçmesini önlemek için öncelikle doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir. 

Rezene: Akşamları uyumadan önce içilen bir bardak rezene hem uyumayı kolaylaştıracak hem de sabah artan ağız içi kokuların azaltılmasına yardımcı olacaktır. 

Elma çayı: Gün içinde taze bir elma yemek ya da elma çayı tüketmek nefesi tazelemeye ve hazmı kolaylaştırmaya yardımcı olur. Ayrıca elma çayı içine bir kaşık bal da katarakt daha uzun süre nefesinizin güzel kokmasını sağlayabilirsiniz. 

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tedavi ve diyet uygulamaları sırasında bazı uygulamalara dikkat etmek ve bunu bir alışkanlık haline getirmek iyileşme sürecinin kısalması ve rahatsızlığın yeniden tekrar etmesini önlemek açısından oldukça önemlidir. Tedavi sürecinde dikkat edilmesi gereken önemli unsurlardan bazıları şöyledir: 

  • Hızlı bir şekilde yemek yemeyin. 
  • Gaz yapıcı özelliğe sahip kuru fasulye, nohut, lahana gibi gıdalar ile bira gibi içecekleri tedavi boyunca sofranızdan uzak tutun. 
  • Sigara gibi tütün mamulleri mideden gelen çürük yumurta kokusunu arttırabilir. Sigara tüketiminiz varsa bırakmak için bir sağlık kuruluşundan yardım alın. 
  • Bira gibi gazlı içecekler yutma sırasında daha fazla karbondioksit açığa çıkmasına ve kötü ağız kokularına neden olur. Tedavi boyunca bu tarz içeceklerden uzak durun. 
  • Yemeklerden yarım sonra en az 15 dakikalık kısa yürüyüşler yapın. 


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (6 votes, average: 4,17 out of 5)
Loading...

Yorum ekle