Akut Gastrit Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri
Akut gastrit stres, bakteri ya da ilaçlar nedeniyle gelişecek olan daha mide ağrısı, kusma gibi belirtilerin ortaya çıkacağı ve tedavisi ile iyileşmesi söz konusu olacak bir hastalıktır.
İçindekiler
Akut Gastrit
Akut gastrit mideyi kaplamakta olan zarın bir anda hızlı bir şekilde iltihaplanması sonucunda oluşacaktır. Kişilerde aniden gelişen mide ağrısının ve acı yaşamasına neden olacaktır. Hastalarda gelişen akut gastrit belirtileri daha çoğunlukta geçici olmaktadır.
Akut gastrit gelişmesi aniden başlayacaktır. Kişilerin bakterilerden kaynaklı ya da aşırı stresli olduğu durumlarda ortaya çıkacaktır. Ayrıca çok sigara, kafein ve alkol tüketen kişilerinde mide astarının iltihaplanmasına neden olarak aniden oluşması söz konusu olabilir. Akut gastrit bir an önce tedaviye başlanması sonucunda geçici olacak ve hastada iyileşmesi gerçekleşecektir. Akut gastrit gelişmesi durumunda bu sadece mideyi etkileyecek ve kusma belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olacaktır. Ayrıca gastroenterit gelişmesi ile birlikte bağırsaklarında etkilenmesi söz konusu olacaktır. Hastalarda belirtileri arasında ishal görülebilir.
Akut Gastrit Belirtileri
Akut gastrit gelişmesi durumunda bazı kişilerde herhangi bir belirti ortaya çıkmayacaktır. Bazı kişilerde ise gelişen mide astarında oluşan iltihap sonucunda belirtiler ortaya çıkacaktır. Özellikle de bakteri ya da virüs sonucunda ortaya çıkacak olan belirtiler daha şiddetli olacaktır. Akut gastrit hastalarında sıklıkla en çok şu belirtiler ortaya çıkacaktır:
- İştah kaybı;
- Kilo kaybı;
- Sindirim sorunları;
- Hazımsızlık;
- Mide bulantısı;
- Sık sık kusma;
- Nadiren kusma sırasında kan gelmesi;
- Karnın üst bölgesinde şiddetli ağrı;
- İshal;
- Yemek sonrasında şişlik.
Hastalarda belirtileri arasında sıklıkla siyah renkte koyu olan dışkıları olacaktır. Kafein ya da siyah çay tüketiminden sonra mide bulantısı ve eşlik edecek olan kusma şiddetli olacaktır.
Akut gastrit gelişimi ile birlikte yanma hissi de sıklıkla meydana gelecektir ve çoğunlukla hastaların dilleri üzerinde beyaz bir pas oluşması görülür.
Akut Gastrit Nedenleri
Akut gastrit gelişmesinin daha çoğunlukta ani ve çok hızlı bir şekilde başlaması ile görülecektir. Hastaların zayıf olduğu ve hasar görmesi sonucunda mide zarında iltihaplanma görülecektir. Mide astarında gelişen bu durum zarar görecektir. Akut olarak gelişecek olan gastrit hastalığının belirtileri ortaya çıkması durumunda tedavisinin gerçekleşebilmesi için neden kaynaklandığı ilk olarak ortaya çıkartılması ve tedavisinin bu şekilde belirtilere göre uygulanması gerekmektedir. Hastalarda akut gastrit gelişmesine neden olacak durumlar şunlardır:
- Kimyasal ilaçlar ( anti inflamatuar ilaçlar, NSAID, Kortikosteroidler);
- Helikobakter pilori bakterisi;
- Sigara kullanımı;
- Fazla alkol tüketimi;
- Stres;
- Baharatlı yiyecekler;
- Yaralanmalar;
- Virüsler.
Midenin enfeksiyon oluşmasında neden olan sıklıkla bakteriler olmaktadır. Bu bakterinin mideye zarar vereceği ve kişilerde mide iltihabı gelişmesinde etkili olacaktır. Kişilerde yaşanacak olan aşırı stres nedeniyle mide etkilenecektir. Bağışıklık sisteminde oluşan sorunlar ciddi rahatsızlıklar oluşmasında etkili olur.
Hastanın safra reflüsü olması sonucunda ya da zehirli gıdaların tüketilmesi ile birlikte ve solunum sıkıntısı yaşamakta olan kişilerin akut gastrit gelişmesinde etkili olacaktır.
Ayrıca bazı hastalıklar sonucunda da gastrit gelişmesi akut olarak görülmektedir. Crohn hastalığı gibi sindirim sisteminde oluşan rahatsızlık sonucunda meydana gelecektir.
Akut Gastrit Beslenme
Aniden gelişecek olan akut gastrit diyetine mutlaka uyması gerekmektedir. Kişilerin her zaman için mide gastritine iyi gelecek olan beslenme programına uymaları tedavisi için gerekli olmaktadır. Beslenme sırasında asitli yiyeceklerden ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmalıdır. Alkol, kafein ve kola tarzında içecekler midenin asitli salgılamasında ve gastritin ilerlemesinde neden olacaktır. Hastaların yağda kızartılmış gıdaları beslenmesinden çıkartması gerekmektedir. Daha çok midede sindirilmesi kolay olan yiyecekler tüketmesi ve işlenmiş ürünler ya da hazır çorbalardan uzak durmalıdır. Et suyu ile yapılmış olan çorbalar gastrit hastalarına zararlı olacaktır.
Hastaların az ve sık olarak yemek yemesi, yediklerini ağzında iyi bir şekilde çiğnemesi gerekmektedir. Sebzeleri ve meyveleri bol suyla yıkamalısınız. Özellikle de içerisinde C vitamini olan sebze ve meyveleri daha yoğun bir şekilde tüketmelisiniz.
Akut Gastrit Tedavisi
Akut gelişen gastrit olması sonucunda doktor tarafından reçete edilen ilaçların düzenli olarak kullanımı gerekmektedir. Bakteri sonucunda gelişen gastrit tedavisini gerçekleştirebilmek için doktor tarafından tanı konulmasının ardından antibiyotik tedavisi başlatılması gerekmektedir. Ayrıca mide asit miktarını dengelemek ve daha az salgılanarak hastalarda akut gastrit ilerlemesini engellemek için ilaçlarda verilecektir. Mide koruyucu olarak bilinen ilaçlarda mide asitinin oluşmasında engellenecektir.
Hastaların özel olarak uyması gereken diyet listesi uzman bir diyetisyen tarafından hastaya uygun olarak ayarlanmalıdır.
Hastanın kullanacak oldukları ilaçlar kadar teşhisi konulması sonucunda yaşam tarzında değişiklik yapması, kilo vermesi ve sigaradan uzak durması sonucunda hızla akut gastrit iyileşmesi ve tedavisinin gerçekleşmesi de mümkün olacaktır.