Mide Duvarı Kalınlaşması Kansere Neden Olur mu?

Mide duvarı kalınlaşması, çeşitli sebeplerden dolayı meydana gelen bir rahatsızlıktır. Peki, birçok kişide görülebilen mide kalınlaşması kansere neden olur mu?

Mide Duvarı Kalınlaşması

Mide duvarı kalınlaşması, pek çok kişide görülebilen bir hastalıktır. Yanlış beslenme sonucu oluşması mümkün olan söz konusu durum üzerinde helicobacter pylori adındaki bakterinin de etkisi bulunur. Kalınlaşan duvar olarak nitelendirilen hastalık, beraberinde farklı hastalıkların oluşmasına kaynaklık edebilir. Bu nedenle kesin teşhis işlemlerinin yapılmasından sonra tedavi aşamasına geçilmesi önem teşkil eder. Ayrıca bu noktada önemli olan bir diğer konu, önleyici bir tedavi programının uygulanmaya başlanmasıdır. Helicobacter pylori adındaki bakterin mide hastalıklarına davetiye çıkardığı bilinmektedir. Peki, bu bakterinin bulaşmasına neden olan faktörler nelerdir?

  • Kirli su
  • İyice yıkanmamış yiyecekler
  • Hijyenik ortamın oluşturulmaması
  • Dışkı teması

Gün içerisinde temiz ve hijyenin sağlanmış olduğu sulardan tüketmeye özen göstermelisiniz. Zira bakteri yordamıyla mide duvarı kalınlaşması sorunu ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Aynı şekilde tüketeceğiniz besinlerin iyice yıkanmış olduğundan ve hijyenik bir ortamda hazırlandığından emin olmanız gerekir. Bu sayede bakteri kapma şansını epey azaltabilirsiniz.

Mide Duvarı Kalınlaşması Kansere Neden Olur mu?

Geniş bir yaş grubunda görülmesi mümkün olan mide duvarı kalınlaşması, ne yazık ki tedavi edilmediği sürece kansere neden olur. Mide kanserine kaynaklık eden hastalık, uygun ilaç tedavileri ve beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi ile aşılabilir. Sindirim sisteminin bozulmasına ve aksamasına yol açan hazır gıdalardan ve işlenmiş besinlerden uzak durulması önem arz eder. Bu noktada yaşanan hastalığın mide kanserine dönüşüp dönüşmediğine dair uygulanacak teşhis de bir hayli önemlidir.

Günümüzde temel olarak iki farklı mide kanseri grubunun varlığından söz etmek mümkündür. Bağırsak tipli mide kanseri, daha kolay tedavi edilebilen türdendir. Duvar yayılmalı mide kanseri ise daha seyrek görüldüğü gibi gidişatın daha zor olduğu bir süreci doğurur. Aynı zamanda genç yaşlarda görülmesi, hastalık grubunun çok daha fazla ciddiye alınması gerektiğini gözler önüne sermektedir. Mide kanserinin nedenleri temel olarak şu şekilde sıralanabilir:

  • Kronik gastrip ve beraberinde yaşanan süreç
  • Sağlıksız besinlerden uzak durmamak
  • Mide iltihabı ve nezlesi
  • Atrofik gastrit
  • Alkol
  • Sigara
  • Helicobacter pylori
  • Nitrit ve nitratlar (turşu ve sucuk gibi besinlerde bolca bulunur)
  • Aşırı tuz tüketimi

Alkol ve sigara, hali hazırda mide kanserine neden olmakla kalmaz aynı zamanda uygulanacak tedaviden olumlu sonuç alınmasını da engelleyebilir. Ayrıca tedavinin geciktiği durumlarda müdahalenin uygulanması da buna bağlı olacak şekilde zorlanabilir. Bu nedenlerden dolayı gün içerisinde sağlıklı beslenmeye ve zararlı maddelerden uzak durmaya özen göstermelisiniz. İçeriğinde yüksek oranda tuz ve işlenmiş besin maddeleri bulunduran gıdalardan da uzak durarak mide kanseri tehlikesini azaltmanız mümkün.

Mide Duvarı Kalınlaşması Nasıl Tedavi Edilir?

Mide duvarı kalınlaşması tedavisi, daha çok beslenmenin düzenlenmesine dayalıdır. Eğer kişide çok fazla ağrı şikayeti bulunuyor ise buna uygun bir ilaç tedavisi de uygulanabilir. Mide duvarı kalınlaşması ve mide kanseri gibi hastalıklardan korunmak istiyor ya da kurtulmayı arzuluyorsanız farklı türde mide hastalıklarına sahip olup olmadığınızı da bilmeniz gerekir. Örneğin genellikle iyi huylu olan ülser rahatsızlığı, tedavi edilmediğinde daha ağır hastalıklara yol açabilir. Ayrıca tedavide zorluk yaşanması da bunun sonucunda mümkün hale gelir.

İlerlemiş mide kanseri vakalarında cerrahi operasyonlara başvurulması da mümkündür. Rahatlatıcı cerrahi operasyonlar ve bypass ameliyatları bu konuda başvurulan yöntemler arasında görülür. Uygulanan tedavi sonrasında lend nodu tutulması için yardımcı kemoterapi işlemlerine başvurulabilir. Hem sistemik hem de lokal nüks oranını düşürmek adına uygulanabilen yardımcı kemoterapi, yabancı ve zehirli madde birikimine yol açabilir. Bu nedenle belirli periyotlarda hastanın lavman yapması istenebilir.

Hastalıklardan uzak durmak ve vücudunuzu koruma altına almak için beslenmenize dikkat etmeniz gerektiği gibi düzenli bir şekilde spor yapmanız da önerilmektedir. Tuzlu gıdalardan uzak durmanız ve bolca su tüketmeniz de yine etkili bir şekilde koruma desteği sunar. Yürüyüş, koşu ya da bunlara benzer ufak faaliyetler gerçekleştirerek hastalığa yakalanma şansını azaltabilirsiniz.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle