Mide Küçültme Ameliyatı Olabilmek İçin Kaç Kilo Olmalısınız?
Mide küçültme ameliyatı olabilmek için belirli kurallardan bir tanesi de boy ve kilo oranınız hesaplanarak obez ya da morbid obez olmanız gerekmektedir.
Mide Küçültme Ameliyatı İçin Kaç Kilo Olmalı
Aşırı kilosu olan obez olan insanların diyet ve egzersiz yapmasına rağmen bir türlü ideal kilosuna inememesi durumunda mide küçültme ameliyatı olmaktadır. Fazla kilolu olan ya da 1. sınıf obez olan hastaların bu ameliyatı olması uygun değildir. Bir kişinin obezite ameliyatı gerçekleştirilebilmesi için ideal kilosundan en az 30 kilo gram fazlasının olması gerekmektedir.
Mide ameliyatı olabilmek için hastaların vücut kitle indeksi hesaplanmaktadır. Vücut kitle indeksi boyunun karesinin kilosuna bölünmesi sonucunda ortaya çıkacak olan değerdir. Bir hastanın ameliyatı olabilmesi için gerekli olan Vücut kitle indeksinin 35 ile 39 arasında olması durumunda, ameliyat olabilmesi için obeziteye bağlı olarak yandaş hastalıklarının olması gerekmektedir. Bu yandaş hastalıklar şunlardır:
- Diyabet hastası olmak;
- Kan yapında yükselme;
- Uyku apnesi;
- Eklem sorunları;
- Yüksek tansiyon;
- Cinsel işlev bozukluğu.
Bu yandaş hastalıklara sahip olan hastaların tüp mide ya da gastrik bypass olabilmesi için vücut kitle indeksi düşük olması durumunda hastanın yandaş hastalıkları da olması durumunda ameliyat olması mümkün olacaktır.
Vücut kitle indeksi 40 ve üzerinde olan morbid obez diye adlandırılan hastaların ise herhangi bir yandaş hastalığı olup olmadığı bakılmadan kolaylıkla ameliyat olabilmektedir.
Hastaların ameliyat olabilmesi için yapılacak tetkiklere uyması durumunda ve görüşecek olduğu doktorlardan da onay alması halinde ameliyat olabilir.
Kilolu bir insanın mide ameliyatı olabilmesi için boyu ile kilosu şu aralarda olmalıdır:
Boy | Kilo |
160 Cm | 90 Kg |
165 Cm | 96 Kg |
170 Cm | 102 Kg |
175 Cm | 107 Kg |
Sosyal güvenlik kurumu tarafından obezite ameliyatları karşılanabilmektedir. Bunun için obez olan kişilerin vücut kitle indeksi 35 ve yandaş hastalığı olması durumunda ve vücut kitle indeksinin 40 olması durumunda obez kişinin herhangi bir yandaş hastalığı olmasa bile ameliyatı SGK tarafından ödemesi yapılmaktadır. Vücut kitle indeksinin 30 ile 34 arasında olması durumunda ve yandaş hastalıklarının olması durumunda hastaların mide küçültme ameliyatları özel hastanelerde yapılabilmektedir. 35 altında vücut kitle indeksi olan hastaların ameliyat ücretleri SGK tarafından ödenmemektedir.
Mide Küçültme Ameliyatı Yaş Sınırı
Tüp mide ameliyatı gerçekleştirebilmek için hastanın 15 yaşını doldurmuş olması ve 18 yaşından küçük olduğu içinde ailesinden onay alması gerekmektedir. Hastalarda obezite ameliyatı olabilmesi için yaşının küçük olması durumunda vücut kitle indeksi ve yandaş hastalıkları ile birlikte tüp mide ameliyatı olabilmesi mümkündür. Hastalarda yaş sınırı olarak 65 yaş olmaktadır. Fakat çok kilolu olan ve yandaş hastalığa sahip olan 65 yaş üzerinde olan kişilerin anestezi açısından herhangi bir sorunu olmaması durumunda, görüşmekte olduğu kardiyoloji uzmanı, dahiliye, endokrin doktoru ve psikiyatri uzmanı ile görüşme yaparak onay alması durumunda hastalar mide küçültme ameliyatı gerçekleştirebilirler.
Ameliyatın gerçekleştirilebilmesi için hastanın hormon sorunlarının olmaması gerekmektedir. Bazı hormonların yüksek olması durumunda hastalarda kilo verimi olmayacak ve kilo almaya neden olacaktır. Bu nedenle de ameliyat olmaya kadar veren hastaların endokrin doktoru ile de görüşme yapmaları gerekmektedir. Hormon tahlillerinde herhangi bir sorun çıkmaması durumunda ilk olarak endokrin doktoru tarafından uygun tedavi başlanması gerekmektedir.
Obez olan hastanın kalıcı bir psikolojik rahatsızlığı olmamalıdır. Şizofren ya da kalıcı bir hastalığa sahip olması durumunda hastaların ameliyat olması uygun olmayacaktır. Ayrıca hastaların herhangi bir zihinsel engelinin olmaması da gerekmektedir.
Ameliyatın gerçekleşebilmesi için obez hastasının madde ya da alkol bağımlısı olmaması gerekmektedir. Hastaların ameliyatı gerçekleşebilmesi için en az 3 yıl boyunca vücut kitle indeksinin 35 ya da 40 üzerinde olması gerekmektedir. Ayrıca hastaların ameliyatları sırasında daha önceden ilaç tedavisi, diyet ve egzersiz yapmasına rağmen kilo veremeyenler ya da kilo vermesine rağmen bir süre sonra vermiş olduğu kilolarını geri alan hastaların tüp mide ameliyatı olabilirler.
Hastaların ameliyat olabilmesi için bütün doktorlardan onay alması ve en sonunda da endokrin doktoru ile görüşme yaparak ameliyat olabilir raporunu almaları gerekmektedir.