Tüp Mide Ameliyatı Olmak İçin Kaç Kilo Olmak Gerekir?

Kilo sorunu olan kişilerin tüp mide ameliyatı olacakları zaman bunun için vücut kitle indeksinin tutması ve diğer şartları da yerine getirmesi sonucunda ameliyat olabilir.

Tüp Mide Ameliyatı Kilo Sınırı

Obezite Ameliyatı

İnsanların ideal kilolarından 30 kilo fazla olması durumunda bu kişi obez olmaktadır. Obezite son yıllarda kişilerin beslenmesi, hareketsizliği gibi nedenlerden dolayı hem kadınların hem de erkeklerin etkilendiği bir durumdur. Günümüzde çocukların da etkilenmekte olduğu sağlık sorunu olan obeziteden kurtulmak için mide küçültme ameliyatı ile sağlıklı bir şekilde kilo vermektedirler. Fakat her kilo fazlalığı olan kişilere tüp mide ameliyatı gerçekleştirilmemektedir. Mide ameliyatı olabilmek için hastanın VKI değeri şartlara uygun olması gerekmektedir.

Obezite sorunu yaşamakta olan bir hastanın fazla kiloları nedeniyle ortaya çıkacak olan sağlık sorunları sadece kilo problemi olmamaktadır. Aynı zamanda da yüksek kolesterol, tansiyon, şeker, kalp, solunum problemleri ve uyku apnesi gibi sorunlarında sıklıkla yaşandığı için obez olan bir kişinin kilo vermesi sonucunda bu yandaş hastalıkların da yok olmasını tüp mide ameliyatı olanlara kısa bir süre içerisinde yandaş hastalıkları ortadan kalkmaktadır.

Obezite ameliyatı olabilmek için her zaman vücut kitle indeksine bakılması gerekmektedir. Vücut kitle indeksi boyun karesinin çarpımı sonucunda kilosuna bölünmesi ile birlikte ortaya çıkacak olan değer olmaktadır. Bu durum kişilerin fazla kilolu ya da normal kilolu olduklarını anlamalarını sağlayacaktır.

Her fazla kilosu olan kişiye tüp mide ameliyatı gerçekleşmeyecektir. İlk olarak hastanın ameliyat olabilmesi için aranacak şart vücut kitle indeksi olmaktadır. Vücut kitle indeksi 30 ve 34 arasında olan hastalara özel hastanelerde yapılan muayene sonucunda yandaş hastalığı olması ile birlikte ameliyatının ücretini kendisi karşılaması ile birlikte ameliyat olabilirler. Hastalarda şu yandaş hastalıkların olması gerekmektedir:

  • Yüksek kolesterol;
  • Eklem rahatsızlıkları;
  • Cinsel sorunlar;
  • Uyku apnesi;
  • Depresyon;
  • Kan yağı yüksekliği.

Vücut kitle indeksi 35 altında olan kişilerin ameliyat ücretini SGK ödememektedir. Devlet hastaneleri VKI 35 altında olan hastaları ameliyat etmemektedir. Sadece özel hastanelerde tüp mide ameliyatını ücretini kendileri karşılamaları durumunda olabilirler.

Bir hastanın ameliyat olabilmesi için ve sosyal güvenlik kurumu olan SGK tarafından ameliyat ücretinin karşılanması için vücut kitle indeksinin 35 olması durumunda hastanın obeziteye bağlı olarak yandaş hastalığının da olması durumunda ameliyat onayı alabilir.

Ölçüm sonucunda vücut kitle indeksinin 40 ve üzerinde olan hastaların herhangi bir yandaş hastalığı olmadan ameliyat onayı almaları için vücut kitle indeksi uygun olacaktır.

Tüp Mide Ameliyatı Şartları

Mide küçültme ameliyatının ilk şartı kişilerde ideal kilosunun fazla olması ile obezite tanısı konulması olacaktır. Ameliyatı yapacak olan cerrah ile görüşme sonrasında hastaların ameliyat olmasında bir engel olmadığını anlamak için sırasıyla başka uzman doktorlar ile görüşmesi ve istenilen tetkikler sonucunda bir engel olmaması halinde endokrin doktoru raporu sonucunda ameliyat için onayları almış olacaktır. Sırası ile görüşecek ve onayının alması gereken doktorlar şunlardır:

  • İç hastalıkları uzmanı;
  • Psikiyatri;
  • Göğüs uzmanı;
  • Kardiyoloji;
  • Anestezi uzmanı;
  • Endokrin uzmanı.

İlk olarak genel cerrah ile görüşme yapılarak sonrasında diğer doktorlara yönlendirilecektir. Doktorlar tarafından ameliyata uygun olup olmadığını anlamak için sırasıyla bazı testler istenecektir. Şu testleri yaptırması gerekmekte ve onay almalıdır.

  • Kan tahlilleri;
  • İdrar tahlilleri;
  • Karın ultrasonu;
  • Solunum testi;
  • Akciğer filmi;
  • EKG;
  • EKO.

Tetkikler sonucunda psikiyatri uzmanı ile görüşerek herhangi bir rahatsızlığının olmaması gerekmektedir. Şizofreni ya da başka kalıcı bir psikolojik rahatsızlığı olmaması durumunda psikiyatri tarafından onay alınacaktır.

Ameliyat sırasında komplikasyon gelişmemesi için göğüs uzmanı tarafından istenilen testler sonucunda anestezi doktoru tarafından yapılan inceleme sonucunda bu doktorlarda bir sorun olmaması halinde ameliyata onay verecektir.

Kan tahlilleri sırasında kilo almasına neden olacak hormon tahlillerine bakılacaktır. Bu hormonların normal olmaması durumunda endokrin doktoru tarafından tedavisi başlanacak ve kilo vermesi gerçekleşecektir.

Hormonlarında herhangi bir sorun olmaması durumunda hastaların ameliyatında bir engel olmadığını endokrin doktorunun yazacak olduğu rapor ile birlikte mümkün olacaktır.

Ameliyat olabilmek için 18 ile 65 yaş arasında olan kişilerde yapılsa bile 15 yaşında olup vücut kitle indeksi ve yandaş hastalıkları olması durumunda ailesinden onay alması ve ameliyata bir engel olmaması durumunda ameliyat olması da mümkün olacaktır. Hastaların alkol ya da madde bağımlılığı olmaması verilecek anestezide bir sorun olmayacağı kişilerde ameliyat gerçekleşecektir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle