Tüp Mide Ameliyatı Aşamaları ve Sonrasında İyileşme
Zayıflamak için tüp mide ameliyatı olmak isteyen kişilerin bu ameliyatı nasıl yapıldığını merak etmektedir. Ameliyatın tüm detayları ve sonrasında iyileşme süresi.
İçindekiler
Tüp Mide Ameliyatı
Tüp mide ameliyatı her hastaya uygulanmamaktadır. Vücut kitle indeksi 35 üzerinde olan obez hastaların yandaş hastalığı olması sonucunda ameliyatı olabilirler. Ayrıca Vücut kitle indeksi 40 üzerinde olan hastalarda ise herhangi bir yandaş hastalık aranmadan doktorlardan rapor alınması sonucunda ameliyat olabilirler. Ameliyat genel anestezi altında ve laparoskopi yöntemiyle gerçekleşmektedir. Tüp mide ameliyatı 1 saat ile bir buçuk saat arasında değişen bir zaman içerisinde obezite operasyonu gerçekleşecektir.
Ameliyat Öncesi
Hastaların obez olması durumunda ameliyatı gerçekleştirecek olan genel cerrah uzmanlığını almış ve Bariatrik Cerrahi alanında da deneyimli olan doktorlar tarafından gerçekleştirilmektedir. Ameliyatı yapacak olan doktor ile ilk görüşme sonrasında şu doktorlar ile görüşmelidir.
- Dahiliye;
- Göğüs uzmanı;
- Psikiyatri;
- Anestezi;
- Kardiyoloji uzmanı;
- Endokrin;
- Genel cerrah.
Bu doktorlar ile tek tek görüşerek daha sonrasında ise doktorlar tarafından istenilen tetkikleri yaptırması gerekmektedir. Bunlar arasında EKG, EKO, Ultrason, Solunum testi; Akciğer röntgeni, Kan testleri istenecektir.
Bunlar yapılarak hastanın herhangi bir tetkiklerinde sorun olmadığı zaman obezite operasyonu yapılabilir.
Ameliyat Aşamaları
Tüp mide operasyonuna sleeve gastrektomi adı da verilmektedir. Ameliyat ortalama 1 saat içerisinde gerçekleşmektedir. Laparoskopi yöntemiyle gerçekleşecektir. Karın içerisinde bulunan organların kapalı yöntem ile tıbbi cihazlarla girildiği zaman organların kamerada görünmesi için karın içerisine ince bir iğne ile birlikte girilecektir. Bu iğne ile birlikte karbondioksit gaz verilerek şişirilecektir.
Tüp mide ameliyatı karın bölgesi şişirildikten sonra 4 tane küçük kesi açılacaktır. Trokar adı verilen tıbbi cihazlar ile yapılacaktır. Kesiklerden bir tanesinde kameralı tıbbi cihaz yardımıyla karın içerisinde ki görüntü monitöre verilerek karın içindeki organlar ekrana verilecektir. Karın içerisine tıbbi cihazlar ile girilecek ve bu sayede kameralar ile birlikte ameliyat işlemi başlanacaktır. Midenin yaklaşık olarak %80 civarında olan kısmı kesilecektir. Bu operasyonu gerçekleştirirken bir yandan mideyi keserken diğer yandan da dikecektir. Mide dik olarak kesilecektir. Bu sayede midenin fazla bölümü kesilecektir. Açılan deliklerin birinden kesilen mide çıkartılacaktır.
Hastanın ilk kaçak kontrolü hasta uyandırılmadan önce yapılması gerekmektedir. Operasyon sırasında herhangi bir sızma olmaması durumunda ameliyat 1 saat içerisinde sonlandırılacaktır. Kesikler dikilecek ve hasta uyandırılacaktır.
Ameliyat Sonrası İyileşme Süresi
Hasta uyandırıldıktan sonrasında 1 gece gözetim altında tutulması için yoğun bakımda kalacaktır. Hastaneye göre değişen sürelerde 3 gün ile 7 gün arasında hastalar hastanede yatacaktır.
Hastanın suda eriyen ağrı kesiciler ve antibiyotikler alması ve mide koruyucular düzenli olarak kullanmalıdır. Emboli riskine karşı hastalar 10 gün boyunca basınçlı çorap giymesi gerekmektedir. 15 gün boyunca kan sulandırıcı iğnelerin sabah akşam vurulmalıdır.
İkinci gün kaçak testi yapılarak hastalarda herhangi bir kaçak olmaması durumunda sıvı ile beslenmeye başlayacaktır. İlk iki hafta boyunca sıvı gıdalar ile beslenmesi gerekmektedir. Sonraki 2 ile 4 hafta boyunca hastanın püre gıdalar ile beslenmesi gerekiyor. Birinci ayın sonunda ise katı gıdalara geçecektir.
Hastanede yatış süresi içerisinde takılan dren herhangi bir sıvı gelmemesi sonucunda dren çıkartılır. Sondası da çıkartılacaktır. Hastane ortamı içerisinde herhangi bir sorun olmaması sonucunda hasta taburcu olacaktır.
Ameliyatın Avantajları
Hastanın hızla kilo vermesi mümkün olacaktır. Midesi küçüldüğü için çok az yiyecek ve çabuk doyacaktır. Ameliyat laparoskopi yöntemiyle gerçekleşecek olduğu için iyileşme süresi daha hızlı olacaktır. Açlık hormonu çıkartılacak olduğundan hastaların açlık hissetmesi daha azdır.
Şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve uyku apnesi verilen kilolar sonucunda iyileşecektir. Hastalar 18 ay içerisinde fazla kilolarından kurtulacaktır.
Ameliyatın Riskleri
Ameliyatın geri dönüşü olmayacak bir ameliyat türüdür. Midenin büyük bir bölümü kesilecektir. Mide ameliyatı olan kişilerde eski alışkanlıklarına dönememesi sonucunda kişiler tekrardan kilo alacaktır.
Ameliyatın en büyük riskleri arasında kaçak tehlikesi bulunmaktadır. Kanaması olması da görülebilir. Kaçak görülme ihtimali deneyimli bir cerrah tarafından yapılması durumunda herhangi bir kaçak olmadan ameliyat başarılı bir şekilde gerçekleşecektir.
Hastalarda pıhtı atması görülmektedir. Kişilerin bacaklarında atacak pıhtının akciğerlerinde ya da beyinde tıkanıklık olmasına neden olur. Bu durumda da ciddi bir hayati tehdit edecektir. Bu nedenle de kan sulandırıcı ilaçlar ve sürekli olarak bacaklarını hareket ettirmeli ve yürümesi gerekmektedir.