Tüp Mide Ameliyatı Olabilmek İçin Şartlar Nelerdir?
Fazla kiloları nedeniyle sağlık sorunu yaşamakta olan obez hastaların sağlıklı kilo verebilmeleri için tüp mide ameliyatı olmak isterlerse ameliyatın şartları.
İçindekiler
Tüp Mide Ameliyatı
Son yıllarda birçok kişi obezite ile mücadele etmektedir. Düzensiz ve hazır yiyecekleri beslenmesi sonucunda, hareketsiz bir yaşama sahip olması ya da genetik sebepler sonucunda kişilerde aşırı kilo oluşmaktadır. Diyet yapmasına rağmen ve yaptığı sporla yeterli miktarda kilo verememiş ya da verdiği kiloları bir süre sonra tekrar alan hastalar için mide küçültme ameliyatı son çare olarak görülmektedir. Fakat mide küçültme ameliyatı her insana yapılmamaktadır. Mide küçültme ameliyatı olabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumunun mide küçültme ameliyatını karşılayabilmesi için belirtmiş olduğu şartlar bulunmaktadır.
Hastaların ameliyatı devlet hastanesinde ya da özel hastanelerde olabilmesi için aranan ilk şart hastanın 2. derecede ve üzerinde obez hastası olması gerekmektedir. Ayrıca yandaş hastalığa da sahip olan hastalarda mide küçültme operasyonu gerçekleştirilecektir. Herkes mide küçültme operasyonu olmayacağını bilmelidir. Fazla kilosu olan ve ameliyat olmak isteyen herkese bu ameliyat yapılmamaktadır.
Ameliyat devlet hastanesinde, araştırma hastanesinde, üniversite hastanesinde ya da bazı özel hastanelerde gerçekleşmektedir. Obez hastası olmalı ve yandaş hastalığa sahip olan kişi sayısının çok olması nedeniyle günümüzde insanlar sıra beklemek istemediği için özel hastanelerde ameliyat şartlarına uyması sonucunda mide küçültme ameliyatı gerçekleşebilmektedir.
Tüp Mide Ameliyatının Şartları
Tüp mide ameliyatı gerçekleşmesi için sadece ameliyatı yapacak cerrah ile görüşme yetmeyecektir. Başarılı bir ameliyat olabilmesi için sırasıyla şu doktorlar ile görüşmeli ve hekimler tarafından istenilen testleri yaptırmanız gerekmektedir.
- Genel cerrah;
- Dahiliye;
- Kardiyoloji;
- Psikiyatri;
- Anestezi;
- Endokrin.
Kilo Sınırı
Ameliyatın gerçekleşebilmesi için hastaların en az 3 senedir obez olması gerekmektedir. Kronik olarak obez olması ve diyet yapmasına rağmen bir türlü ideal kilosuna inemeyen hastalara uygulanacaktır. Hastanın ameliyatı olabilmesi için ilk şart olarak vücut kitle indeksine bakılacaktır. Ameliyatın gerçekleşmesi için yandaş hastalığa sahip olan vücut kitle indeksi 35 üzerinde olan hastalar ameliyata uygun olmaktadır. Bu yandaş hastalıklar arasında diyabet, uyku apnesi, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol gibi yandaş hastalıklara sahip olmalıdır. Benden kitle indeksi olarak 40 üzerinde olan hastalarda ise herhangi bir yandaş hastalığa sahip olmasa bile ameliyat olmaya uygun olmaktadır. Obez olan hastaların ameliyat olabilmesi için var olan yandaş hastalıklar şunlardır:
- Diyabet;
- Cinsel isteksizlik;
- Eklem hasarı;
- Yüksek tansiyon;
- Yüksek kolesterol;
- Depresyon;
- Uyku apnesi.
Vücut kitle indeksi 35 üzerinde olan ve yandaş hastalığa sahip olanların ameliyat ücretlerini SGK karşılamaktadır. 35 altında hastaların yandaş hastalığa sahip olması durumunda ameliyat ücretini kendileri ödemesi halinde özel hastanelerde ameliyat olabilirler.
Yaş sınırı
Tüp mide operasyonu olabilmek için hastaların yaş sınırına uyması gerekmektedir. Genel yaş sınırı olarak 18 ile 65 yaş hastaların olması gerekmektedir. Tüp mide küçültme operasyonu kimlere yapılır sorusu eğer ki aklınıza takılıyorsa bu belirtilen yaşlar esnetilecektir. Hastanın anestezi ve endokrin açısından değerlendirilmesi sonucunda tüp mide ameliyatı olmasına engel bir durum olmaması halinde 15 yaşında olan hastalara da tüp mide ameliyatı gerçekleştirilebilir.
Anestezi ve diğer doktorlar tarafından değerlendirilmesi sonucunda 65 yaş üzerinde olan hastaların da ameliyatı gerçekleştirilebilir.
Psikolojik Sorunu Olmaması
Hastalar ameliyat olmaya karar vermesi sonucunda psikiyatri hekimi tarafından da değerlendirilmesi gerekmektedir. Ameliyata engel olacak olan herhangi bir zihinsel hastalığının olmaması ve kalıtsal olarak şizofreni gibi bir hastalığa sahip olmaması gerekmektedir. Kilosu nedeniyle depresyonda ya da hafif panik atak rahatsızlığı yaşamakta olan kişilerde ise psikolojik sorun olmadığı için doktor tarafından onay verilecektir.
Solunum Sorunu Olmamalı
Hastanın anesteziye uygun olabilmesi için mutlaka göğüs uzmanı tarafından değerlendirilmelidir. Göğüs hastalıkları uzmanı tarafından yapılan muayene sonrasında akciğer filmi ve solunum testinde bir sorun olmaması sonucunda göğüs hastalıkları doktoru onay vermesi ile birlikte anestezi doktorunun incelemesi gerekiyor. Anestezi açısından da herhangi bir sorunu olmaması gerekmektedir.
Hormon Sorunu Olmamalı
Obez bir hastanın endokrin hekimi tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir. Yapılacak olan tetkikler sırasında hormon tahlillerine de bakılacaktır. Kilo vermesine engel olan bir hormonu olmaması gerektiği gibi kilo almasında etkili olan hormon bozukluğuna da sahip olmaması gerekmektedir. Hastanın ameliyatına bütün doktorlar onay verdikten sonra en sonunda endokrin tarafından incelenecek ve tahlillerine bakılacaktır. Hastanın hormonlarında herhangi bir sorun varsa ilaç tedavisine başlanılır. Sorun olmaması durumunda hastaya endokrin doktoru ameliyat olabilir raporu verecektir.