Tüp Mide Ameliyatını SGK Tarafından Karşılanıyor Mu?

Obez ya da Morbid obez olan hastaların tüp mide ameliyatı geçirerek sağlıklı bir şekilde kilo vermeleri için geçirilen operasyonun bir bölümünü SGK ödemektedir.

Tüp Mide Ameliyatı Ücreti

Tüp Mide

Günümüzde en büyük sağlık sorunlarından bir tanesi aşırı kilo sonucunda sağlık sorunlarının oluşmasıdır. Obezite hastası olan bir kişinin birçok yandaş hastalığının da oluşması ile birlikte hayatlarını tehdit edecek olan bir sorun ortaya çıkacaktır. Kişilerin fazla kilosu olması sadece fiziksel olarak sağlık sorunlarını getirmeyecektir. Aynı zamanda da psikolojik olarak da kişiler etkilenecektir. Diyet ve ilaç tedavisine rağmen kişiler bir türlü sağlıklı bir şekilde kilo verememeleri sonucunda son yıllarda geliştirilmiş olan zayıflama yöntemlerinden biri olan mide küçültme ameliyatını obez hastalar tercih etmektedir. 

Mide küçültme ameliyatı her isteyen ya da fazla kilosu olan kişilere yapılmamaktadır. Bir kişinin tüp mide ameliyatı olabilmesi için bazı şartlara uyması gerekmektedir. Hastaların ameliyata uyabilmesi için zihinsel engelli olmaması gerekmektedir. Endokrin raporu alabilmeleri için hastaların yapılacak olan tetkiklerinde hormon sorunlarının olmaması da gerekmektedir.

Obez olan hastaların vücut kitle indeksi hesaplanması ile birlikte 35 üzerinde olan hastaların obez olduğu anlaşılacaktır. Vücut kitle indeksinin 35 üzerinde olması ve hastanın yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ta da şeker gibi hastalıkları olması uygun olacaktır. Hastaların Vücut kitle indeksi 35 altında olması durumunda fazla kilolu olan kişilerin ameliyat olması yasal değildir. Vücut kitle indeksi hesaplandığı zaman 40 üzerinde olması durumunda hastanın tüp mide ameliyatı olabilmesi için SGK tarafından karşılanabilmesi için herhangi bir yandaş hastalığı aranmadan kişilerin ameliyatı uygun olacaktır.

Obezite ameliyatı yapabilmek için doktorun Laparoskopi cerrahisi alanında da uzmanlığı olmalıdır. Genellikle tüp mide ameliyatları kapalı yöntem adı verilen laparoskopik cerrahi ile gerçekleşmektedir. Ayrıca mide küçültme ameliyatını genel cerrah uzmanlığını almış olan bir hekimin gerçekleştirebilmesi için Bariatrik Cerrahi alanında da uzmanlaşmış olması gerekmektedir.

Tüp mide ameliyatını olabilmek için hastaların SGK kapsamında olması ya da özel sağlık sigortasının olması gerekmektedir. Aksi takdirde ameliyat ücretini hasta kendisi karşılar.

Devlet Hastanesi

Obezite ameliyatı olacak bir hastanın ameliyatı gerçekleştirecek doktorun genel cerrah olması ve Bariatrik Cerrahi alanında uzmanlaşmış olması gerekmektedir. Mide küçültme ameliyatı devlet hastanelerinde gerçekleşmektedir. Fakat ülkemizde çok sayıda obez hastanın olması nedeniyle devlet hastanelerinde çok fazla sıra bulunmaktadır. Devlet hastaneleri, Araştırma hastaneleri ve Üniversite hastanelerinde Bariatrik Cerrahi alanında uzmanlaşmış olan doktor, doçent ya da profesör unvanı olan doktorlar tarafından gerçekleşecektir. Devlete bağlı olan hastanelerde büyük bir bölümü SGK kapsamında ödenmektedir. Fakat hastanelerde ameliyatı gerçekleşebilmesi için hastanın ödemesi gereken ücret bulunmaktadır.

Kurum Ücret
Devlet Hastanesi 1500 TL – 2500 TL
Araştırma Hastanesi 2200 TL – 3500 TL
Üniversite Hastanesi 3300 TL – 5000 TL

Devlet hastanelerinde sıra bekleyen hastaların çok olması ve hastanelerde Bariatrik Cerrahi alanında uzmanlaşmış hekim sayısının az olması ile de bilinmektedir. Ameliyatı gerçekleştirecek doktorun unvanına göre ve ameliyat esnasında kullanılacak malzemelere göre devlet hastanesinde de ödenecek tutar değişmektedir.

Özel Hastane

Tüp mide ameliyatı için Devlet hastaneleri, Araştırma hastaneleri ya da Üniversite hastanelerinde sıra bekleyen çok sayıda hasta bulunmaktadır. Bu hastalara sıra bir yıla aşkın süre içerisinde gelmemesi nedeniyle hastaların maddi durumları el vermesi halinde vücut kitle indeksi ve diğer şartları yerine getiren hastaların ameliyat ücretlerinin bir kısmı SGK tarafından ödenmektedir. Fakat bir kısmını hastanın ameliyatı olabilmesi için kendisi ödemesi gerekmektedir.

Tüp mide ameliyatı Özel hastanelerde 11.000 TL ile 15.000 TL arasında değişen ücret karşılığında yapılmaktadır.

Hastanın mide küçültme ameliyatı olmak için vücut kitle indeksinin ameliyat olma şartına yetmesine rağmen eğer ki hastanın SGK kapsamında ya da özel sağlık sigortası olmaması durumunda hastaların ödeyecek olduğu miktar 30.000 TL ile 50.000 TL arasında değilmektedir.

Obez sınıfında olan hastaların sağlıklı kilo verebilmesi için birçok özel hastanede günümüzde tüp mide ameliyatı gerçekleştirilebilmektedir. Bu ameliyatın gerçek olabilmesi için hastanenin Endokrin doktoru tarafından yapılacak tetkikler sonucunda mide ameliyatı olabilir raporu alması gerekmektedir. Bu raporu alamayan hastaların SGK güvencesi olsa bile ameliyatı gerçekleşmemektedir. Özel hastanelerde belirlenen ücret değişiklik göstermektedir:

  • Doktor unvanı;
  • Hekim maaşı;
  • Ameliyatta kullanılan malzemelerin fiyatı;
  • Tetkik ücreti;
  • Hastanede kalış ücreti.

Özel hastanelerde hastanede yatış süresi ameliyatın başarılı geçmesi sonucunda 3 ile 7 gün arasında değişmektedir. Bu sürenin ilk günü yoğun bakımda hastanın ameliyat sonrasında gözetim altında tutulması ve sonraki günler normal serviste kalmasıdır. Eğer hastanın ameliyat sonrasında komplikasyonları gelişmesi durumunda, kaçak ya da emboli gibi durumlar oluşması sonucunda hastaya uygulanacak olan tedavi daha farklı olacağı için ücrette değişiklik olacaktır.

Tüp mide ameliyatı ile midesinin yaklaşık olarak %80 civarında kısmının kesilerek çıkartılması sonucunda hastaların ilk bir yıl içerisinde sağlıklı kilo vermeleri görülmektedir. Fazla kilolarını hızlı verebilmek için kalorili yiyeceklerden uzak durmalı ve ameliyat ile tüp mideye sahip olan hastaların spor yapmaları gerekmektedir. İlk bir yıl içerisinde birçok hasta doktorun ve diyetisyenin tavsiyelerine uyması sonucunda ideal kilolarına inmektedir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle