Mide Küçültme Ameliyatı Aşamaları ve İyileşme Süresi

Obezite tanısı konulan hastaların normal kilosuna inmeleri amacıyla mide küçültme ameliyatı olmaktadır. Ameliyat öncesi, aşamaları, iyileşme süresi ve komplikasyonları

Mide Küçültme Ameliyat Öncesi

Mide Küçültme Ameliyatı

Vücut kitle indeksi 35 üzerinde olan ve yandaş hastalığı olan kişilerin mide ameliyatı operasyonu ile birlikte sağlıklı kilo vermeleri hedeflenmektedir. Bu kişilerde mide küçültme ameliyatı sırasında doktor ile ilk görüşme sırasında 2 ay öncesinde sigarayı ve alkolü bırakmaları gerekmektedir. Morbid obez olarak tanımlanan bu hastaların ameliyat öncesinde şeker hastalığı, tansiyon ya da uyku apnesi olup olmadığı doktor tarafından öğrenilmelidir. Yaptıkları diyete rağmen kilo veremeyen hastaların mide küçültme ameliyatı ile sağlıklı kilolarına kavuşmaları mümkün olacaktır.

Ameliyat Öncesi Diyet

Doktor ile görüşen morbid obez hastasının ameliyat öncesinde 10 gün boyunca diyete girmeleri gerekmektedir. Bu diyet sayesinde verilecek olan kiloların karaciğerden verileceği için karaciğer yağlanması azalacaktır. Bu da ameliyat açısından kolay olacağı gibi ameliyat süresinin de kısalmasını sağlayacaktır.

Kan ve İdrar Testleri

Ameliyat öncesinde hastalara kan ve idrar değerlerine bakılması gerekmektedir. Karaciğer enzimleri, böbrek ve kanama riski olup olmadığına bakılmalıdır. Testler arasında hastanın kalp ve akciğer değerlerine bakılacağı gibi Endokrin doktoru tarafından yapılacak olan değerlendirme sonucunda ameliyat olabilir raporunu alması gerekmektedir.

Ameliyat öncesinde yapılacak olan bütün tetkiklerin sonucunda hastanın uygun olan raporu alması ile birlikte hastaların birkaç gün öncesinde kan sulandırıcı ilaçlar alması gerekmektedir. Bu durumda hastanın herhangi bir grip gibi hastalıkları yaşamamasına çok dikkat etmelidir.

Ameliyat günü doktor ile kararlaştırılacak ve bir gece öncesinde herhangi bir şey yememeli ve içmemelidir. Doktor tarafından önerilen ilaçlar ameliyata gitmeden önce verilecektir. Damar yolu açılacak ve hastanenin özel ameliyathane kıyafetleri giyilip ameliyathaneye gidilmesi gerekmektedir.

Mide Küçültme Ameliyatı Aşamaları

Mide küçültme ameliyatı kimlere yapılacak olduğu doktor tarafından kararlaştırıldıktan sonrasında anestezi doktoru tarafından ilk olarak genel anestezi verilerek hastanın uyutulması gerekmektedir. Cerrahi operasyonu kimlere yapılacaksa bunun daha önceden karar verilen operasyonu gerçekleştirecek olan cerrahi ekip ile birlikte ameliyat işlemi başlanacaktır.

Mide küçültme ameliyatı kapalı yöntem ile gerçekleşecek olan karın bölgesinden 1 santim büyüklüğünde 5 tane küçük kesikten gerçekleşecek olan ameliyat türü olmaktadır. Karın bölgesinde bulunan organlar yapışık durumda olduğundan ameliyatın gerçekleşmesi için kesiklerden gaz verilerek karın şişirilecek ve organlar birbirinden ayrılacaktır. Bu sayede karın bölgesinde açılan kesikler ile girilen tıbbi cihazlar ile rahat ameliyat gerçekleşecektir.

Kesiklerden özel tıbbi cihazlar ile birlikte karın içerisine girilecektir. Bu aletlerden bir tanesi de ucunda ışık ve kamera bulunan cerrahi alet olacaktır. Bu kamera yardımıyla monitöre görüntü gelecektir. Karaciğerin alt kısmında bulunan mideye ulaşılacak ve boş olan midenin özel aletler ile monitöre giden görüntü ile birlikte ameliyat işlemi başlanacaktır.

Midenin uzunlamasına olarak kesilecek olan dörtte üçü çıkartılacaktır. Bu durumda midenin hacmi küçülecektir. Ameliyat sonrasında midenin 120 milim hacminde olması görülecektir. Özel tıbbi aletler kullanılarak yapılan bu kesik sırasında mide kesilirken diğer yandan da dikiş işlemi de aynı anda yapılacaktır. Ameliyat sırasında mide kesilerek karın içerisinden kesilen küçük deliklerin birinden çıkartılacaktır.

Mide küçültülürken aynı zamanda da açlık hormonu salgılamakta olan ghrelin hormonu da midenin çıkartılacak olan kısmında bulunduğu için kişilerde bu hormon tekrardan oluşana kadar salgılanmayacağı için kişiler açlık hissetmeyecektir.

Mide çıkartıldıktan sonra ameliyatın başarılı olup olmadığını anlamak için hasta uyandırılmadan önce kaçak testi gerçekleşecektir. Bu kaçak testi sırasında mideye verilecek olan sıvı ile birlikte kaçak olmaması durumunda ameliyat bitmiş sayılacaktır.

Mide Küçültme Ameliyatı Sonrası

Ameliyat sonrasında ilk üç gün kişilerin sıvı ile beslenmesi görülmektedir. Kapalı yöntem kullanılarak gerçekleşecek ameliyat olması nedeniyle ağrı ve mide bulantısı görülmektedir. Hastaların ağrısının olması sırasında hastane süresi içerisinde ağrı kesiciler verilerek ağrının dinmesi sağlanacaktır.

Ameliyat sonrasında hastaların 5 saat sonrasında ayağa kaldırılıp yürütülmesi gerekmektedir. Bacaklara takılacak olan özel çorap sayesinde pıhtı oluşmasını engelleyecek olduğundan kişilerin yürüyüş yapması ve yatakları içerisinde bacaklarını hareket ettirmeleri gerekmektedir.

Pıhtı oluşumunu engellemek amacıyla baskı çorapları ve yürüme sonrasında kan sılandırıcı iğneler 15 gün boyunca kullanılması gerekmektedir.

Ameliyat sonrasında radyolojik görüntüleme ile birlikte sıvı kaçağı olup olmadığı anlamak için film çekilecek ve berrak sıvılar ile birlikte beslenmeye başlanması gerekmektedir. İlk 15 gün boyunca sıvı alması ve sonrasında püre gıdalar ve daha sonrasında katı gıdalara geçmesi gerekmektedir.

Hastaneden taburcu edildikten sonra hastanın uyması gerekenler:

  • 5 gün sonrasında banyo yapılabilir;
  • Günde 1.5 litre su içmeli;
  • Protein tozu almalı;
  • Vitaminlerini kullanmalı;
  • Antibiyotik ilaçları zamanında almalı;
  • Ağrısı olması durumunda ağrı kesici almalıdır.

Hastaların mide ameliyatı operasyonu sonrasında taburcu oldukları zaman egzersiz yapmaları gerekmektedir. Fakat bu egzersizleri kesinlikle karın kaslarını ve kendisini yormayacak olan egzersizler olmalıdır. İlk zamanlarda 30 dakika daha sonrasında 1 saat yürüyüş yapması gerekmektedir.

Mide Küçültme Ameliyatı Komplikasyonları

Ameliyat sonrasında oluşacak komplikasyonlar arasında ameliyat sonrasında ilk 2 hafta çok zorlu bir süreç olmaktadır. Oluşacak ciddi komplikasyonlar bu süre içerisinde çıkacaktır. Ameliyat sonrasında gelişecek olan komplikasyonlar arasında akciğer embolisi görülme riski bulunmaktadır. Bu nedenle de hastalara emboli riski oluşmaması için kan sulandırıcı ilaçlar verilmeli ve diz üstü basınç sağlayacak çoraplar giydirilmesi gerekmektedir. Diğer oluşabilecek komplikasyonlar şunlar olmaktadır:

  • Atelektazi (akciğer sönmesi);
  • Bağırsak tıkanıklığı;
  • Kaçak;
  • Gaz problemi;
  • Kanama;
  • Şişkinlik;
  • Kabızlık;
  • Reflü;
  • Enfeksiyon.

Morbid obezlerde gerçekleştirilecek mide küçültme ameliyatının riskli bir ameliyat olduğu unutulmamalıdır. Hastalarda gelişecek anestezi sonucunda sorunlar olabilir. Sık sık hastalarda kusma meydana gelebilir. Bu durum için hastaların midesinin boş olması gerekmektedir.

Kaçak riski çok nadirende olsa ameliyat sonrasında dikişlerden görülmektedir. Bu nedenle de hastanın sıvı alımına geçmeden öncesinde kaçak testinin uygulanması gerekmektedir.

Kaçak tanısı konulması durumunda hastanın yeniden ameliyat edilerek kaçağa müdahale edilmesi gerekmektedir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle