Gastrik Bypass Ameliyatı, İyileşme Süresi ve Komplikasyonları
Mide küçültme ameliyatları arasında olan gastrik bypass emilim bozukluğu sağlayıp, obez hastaların kısa süre içerisinde kilo vermelerini sağlar. Ameliyat aşaması ve sonrası.
İçindekiler
Gastrik Bypass Ameliyatı
Obezite cerrahisinde mide küçültme ameliyatları arasında olan mini gastrik bypass hastaların hem gıda alımının kısıtlanacak olduğu hem de emilimin kısıtlanmasını sağlayacak olan bir ameliyat türü olmaktadır. Midenin yemek borusunda olan kısım ayrılacak ve ince bağırsağa dikilecektir. Mide küçüldüğünden dolayı da gıdalarda kısıtlanma olacaktır. Mini gastrik bypass ameliyatının gerçekleşmesi için hastanın vücut kitle indeksinin 35 üzerinde olması ve insülin direnci ya da başka yandaş hastalığının olması gerekmektedir. Gastrik bypass ameliyatı günümüzde gastrik bypass revizyon ameliyatı olarak tüp mide ameliyatı olduktan sonra tekrar kilo alan hastalara da uygulanmaktadır. Mini gastrik bypass nedir ve kimlere yapılır şeklinde ise şu şekilde cevaplamak mümkündür:
- Vücut kitle indeksi 35 üzerinde ve yandaş hastalığı olanlar;
- Diyet yapmasına rağmen kilo veremeyenler;
- Tüp mide ameliyatı olup kilo veremeyenler;
- Şeker hastaları;
- Tansiyon hastaları.
Ameliyatın tercih edilmesi daha çoğunlukta yüksek kalori ile beslenen kişilere uygulanması gerekmektedir. Hem mide hacminin küçülmesi ile birlikte alınan kalorilerin de emilimi kısıtlanacaktır.
Obez olup mide küçültme ameliyatı olmak isteyenler mini gastrik bypass nedir şeklinde araştırma yapmaktadır. Sindirimde emilim bozukluğu yaparak hastalara kilo verdirmektedir.
Ameliyat Öncesi
Hastanın ameliyatı yapacak doktor ile ameliyatı kararlaştırdığı zaman ilk olarak tetkikler yapılacaktır:
- Kan Testleri;
- Ultrason;
- EKG;
- Akciğer röntgeni;
- Solunum testi.
Testlerden olumlu sonuç alınması ile birlikte sırası ile Anestezi, iç hastalıkları uzmanı, göğüs hastalıkları uzmanı ve endokrin uzmanı ile görüşmeli ve onay alınması gerekmektedir. Doktorlardan onay alınması sonrasında Endokrin uzmanı ile görüşecek olan hastanın obezite ameliyatı olabilir raporunu alabilmesi ile birlikte ameliyat günü kararlaştırılmalıdır.
Ameliyat Aşamaları
Gastrik bypass ameliyatı kapalı yöntem uygulanarak laparoskopi yöntemi kullanarak yapılacaktır. Genel anestezi altında gerçekleşecektir. 5 tane küçük kesik açılarak tıbbi cihazlar ile birlikte karın boşluğuna girecek ve gaz ile karın şişkinliği sağlanması için gaz ile şişirilecektir. Kamera yardımıyla küçük kesiklerden birinden girilecek ve mide görüntüsü ekrana verilecektir. Mini gastrik bypass ameliyatında midenin üst kısmında %5lik bir bölüm ayrılacak ve geri kalan kesilerek ayrılacak ve mide poşu oluşturulacaktır. Yeni oluşan pos ortalama 1 çay bardağı miktarında olacaktır. Büyük mide ise devre dışı bırakılacak ve bununla birlikte besinlerin emilimini kısıtlamak için İnce bağırsaktan 75 santim civarında kesilecek yeni oluşturulan mide poşuna bağlanacaktır. Geri kalan kısım için ince bağırsak ucuna safra sıvısı gelebilmesi için 80 santim ilerisi bağırsakla birleştirilecektir.
SGK kapsamında olan ameliyat türü olmaktadır. Devlet hastanelerinde ücretsiz olacağı gibi özel hastanelerde 15.000 TL ile 20.000 arasında değişen ücreti bulunmaktadır. Ameliyatın süresi ortalama olarak 2 saat ile 3 saat arasında değişmektedir.
Ameliyat İyileşme Süresi
Hastanın herhangi bir komplikasyonu oluşmaması durumunda 1 gece kontrol altında kalmak için yoğun bakımda kalacak ve sonra hastane odasında kalacaktır. Ameliyat sonrasında hastanın basınçlı çoraplar giydirilmeli ve bu sayede emboli riski aza inmiş olacaktır. 3 ile 7 gün arasında değişen süre ile hastanede kalarak herhangi bir komplikasyon oluşmaması durumunda hastaneden taburcu edilecektir.
Hastane sırasında ve taburcu olduktan sonra doktorun vermiş olduğu ilaçlar ve özellikle emboli riskine karşın kan sulandırıcı iğneler zamanında vurulmalı ve aksatılmaması gerekmektedir. Mide koruyucu, ağrı kesici ve antibiyotik zamanında kullanmalıdır. Hastalarda oluşacak emilim bozukluğu nedeniyle doktor tarafından önerilecek vitamin takviyesi alınmalıdır. Hastaların ömür boyunca B12 vitamin iğnesi ayda bir vurulması gerekmektedir.
Hastanın ameliyat sonrasında taburcu olduğu zaman çok ağır eşyalar kaldırmamalıdır. Hafif yürüyüşler yapmalıdır. Mini gastrik bypass ameliyatı sonrasında hastalara 20 gün rapor verilmektedir.
İlk 2 hafta boyunca berrak sıvılar ile beslenmelidir. Ondan sonraki 2 ile 4 hafta arasında püre gıdalar ve sonrasında katı gıdalara geçilmelidir. Bu süre içerisinde protein ağırlıklı beslenmeli ve gün içerisinde 2 litre en az su içmesi gerekmektedir.
Gastrik Bypass Beslenme
Ameliyat sonrasında hastaların 2 sene içerisinde fazla kilolarının %75 civarında kaybetmektedir. Ameliyat sonrası midenin genişlememesi için ve geri kalan kilolarını verebilmek için spor yapmalı ve beslenme alışkanlığını kazanmalıdır.
Ameliyat sonrası revizyon olan hastaların gastrik bypass diyetine uyması gerekmektedir. İlk iki hafta ameliyatın başarılı olsa bile kaçak riskinin oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle de berrak ve tanesiz sıvılar ile beslenmesi gerekmektedir. Kemik suyu, süt ve taze sıkılmış meyve suları içmelidir.
Ameliyat sonrasında hastaların gastrik bypass diyetinde püre gıdalar dönemi başlayacaktır. Püre gıdalara geçiş katı gıdalardan öncesinde olacaktır. Bu nedenle de midenin gıdalara alışması için püre gıdalar olacaktır. Sebze yemeklerini et suyu ile yapmalıdır. Bu sayede protein almış olacaksınız. Sebzelerin blender ile ezilmesi püre haline getirilmesi ve kaşığa alındı zaman akışkan olması gerekmektedir.
Ameliyat sonrasında 1 ayı sıvı gıdalar ve püre ile geçiren hastaların katı gıdalara geçmesi gerekmektedir. Katı gıdalar içerisinde asla hastanın yağlı yiyecekler, kızartmalardan uzak durması gerekmektedir. Kalori bakımından az olan yiyecekler ve protein bakımından zengin olan yiyecekler yemelidir. Hastaların günlük olarak alacakları protein miktarı en az 60 gram olmalıdır. Kırmızı et, tavuk et, balık gibi protein ağırlıklı besinleri ızgara ya da haşlama olarak yemelidir.
Hastalar katı ve sıvı ayrımına uymalıdır. Yemeklerden en az yarım saat boyunca ve yemeklerden yarım saat sonrasında sıvı ile katıyı bir arada tüketmemeleri gerekmektedir.
Gastrik Bypass Komplikasyonları
Her ameliyatta olduğu gibi gastrik bypass ameliyatı da komplikasyonları olan bir ameliyat türü olmaktadır. Ameliyat sırasında en sıklıkla görülen komplikasyonlar arasında ameliyat sırasında kaçak olması ve ameliyat sonrasında pıhtı atması görülmektedir. Kaçak olması durumunda hasta tekrardan ameliyat edilerek kaçağın onarılması gerekmektedir.
Ameliyat sonrasında bacakların hareket ettirilmesi gerekmektedir. Solunum için balon şişirilmelidir. Bunun nedenleri arasında pıhtı atmasını engellemek olacaktır. Ameliyat sonrasında giydirilen çorabın en az 2 hafta boyunca giyilmesi gerekmektedir.
Anesteziye bağlı olarak kusma oluşacağı gibi ameliyat sonrasında ise kabızlık problemleri görülmektedir. Hastalarda gaz problemleri de görülmektedir.
Ameliyat sonrasında birkaç ay sonrasında yoğun olarak saç dökülmesi ve tırnak kırılması gibi durumlar görülebilir. Bunun için hastanın kontrolleri sırasında çinko testine bakılmalıdır. Gerekli olması durumunda çinko takviyesi ek olarak almalıdır.