Mide Kanserinin Karaciğere Sıçraması Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Mide kanseri sorunlarında gerekli olan tedavinin zamanında başlanmaması durumunda tümör büyüyerek karaciğer gibi mide çevresinde yer alan organlara sıçrayabilmektedir.

Mide Kanserinin Karaciğere Sıçraması

Karaciğerler vücut mekanizmasında yer alan en büyük organlardan biri olmaktadır. Bu organ vücut işleyişinde oldukça önemli olan fonksiyonların gerçekleşmesini sağlamaktadır. Kandaki toksinleri temizlerler, safra üretirler, bazı proteinlerin üretilmesinde rol oynarlar, enzimlerin, enerji kaynağı olan glikojen şekerin depolanmasını sağlarlar.

Karaciğerler dakikada bir buçuk litre civarında kan dolaşımında aracılık etmektedir. Bu özel görevse karaciğere vücutta bilhassa midede bulunan tümörlü hücrelerin yerleşmesine olanak vermektedir. Midede bulunan kanserli hücrelerin karaciğere ulaşması için uzun bir yol kat etmeleri gerekmektedir. Ana tümör kütlesinden ayrılan kanserli hücreler; kan ve lenf damarlarına girerek vücutta dolaşarak hepatit dokuya yerleşir. Göç eden bu hücreler ya inaktiftir ya da yavaş bir seyirle yayılır. Daha sonra karaciğere yerleşerek hızlı bir şekilde büyüme gösterir.

Mide kanseri karaciğere sıçraması durumunda bedenin bir takım önemli fonksiyonlarının bozulmasına hatta hastanın zamanında müdahale edilmemesi durumunda hayatını yitirmesine sebep olabilecek kadar ciddi bir onkolojik sorundur.

Mide kanserinin karaciğere sıçraması durumunda; karaciğerde yer alan hücrelerin normal yenilenmesi ve yapıları bozulur. Bu durum kontrol altına alınmazsa; tümörlü hücrelerin hızlı bir şekilde çoğalarak bölünmesiyle vücut mekanizmasının işleyişi tam olarak bozulmaya başlar.

Belirtileri

Mide kanserinde tümörlü hücreler kan akışıyla birlikte en çok karaciğere yayılır.  Bu durum sonu ciddi tablolar çizen ciddi bir sağlık sorunu yaratmaya başlar. Bu nedenle zamanında gerekli önlemlerin alınarak, tedaviye geç kalınmadan başlanması için bilhassa mide kanseri olan hastaların; tümörlerin karaciğer ve diğer çevre organlara yayılırken verdiği belirtiler konusunda bilinçli olması; vücudun verdiği işaretleri veya ikazları dikkatli takip etmeleri gerekmektedir.

Mide kanserinin karaciğere yayılması ve tümörlü hücrelerin bu organa yerleşmesinde vücudun verdiği belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Birden bire aşırı miktarda kilo kayıplarının oluşması
  • Sürekli yorgunluk ve enerjinin bariz bir şekilde düşmesi
  • İştahsızlıklık
  • Mide bulantıları ve kusmalar
  • Cilt renginde genelde sarıya dönük olarak ortaya çıkan değişmeler
  • Sağ kaburganın altında meydana gelen şiddetli ağrılar
  • Sağ kaburga altında hissedilen baskı ve basınç, patlama hissi
  • Karın bölgesinde asit oluşumu
  • Karın bölgesinde genişleyen ve gözle görülen damarların oluşumu. Bu damarlar göbek kısmında denizanası başını andırır ve her yöne doğru yayılır.
  • Deri altında gözle görülen bir şekilde oluşan damar filizlenmeleri
  • Sarılık
  • Kalp çarpıntılarının oluşması
  • İç kanamalar oluşması
  • Karın boşluğunda ağrılar oluşması
  • Vücut ısısında bariz artışların oluşması
  • Kaşıntılar oluşması
  • Bağırsaklarda tıkanmalar meydana gelmesi
  • Karın bölgesinde şişkinlik oluşması
  • Özofagusta kanamalar meydana gelmesi
  • Erkeklerde meme bezlerinde oluşan gelişmeler

Uygulanan Tedavi Yöntemleri

Mide kanserinin karaciğere yayılması sonucunda uygulanan tedavi yöntemi; mide kanseri tedavisinde uygulanan yöntemlerle benzerlik göstermektedir. Genellikle böyle bir durumda uygulanacak tedavi yöntemi belirlenirken; tümörün durumu, tümörlü hücrelerin ne kadar yayıldığı ve verdiği zararlar göz önüne alınarak tedavi yöntemi planlanır. Midedeki tümörlü hücrelerin karaciğere yayılması durumunda cerrahi tedavi uygulanarak tümörün yerleştiği bölge çevresindeki dokularla birlikte çıkarılır. Böyle bir durum söz konusu olduğunda yayılan tümörün hasar verdiği alanın genişliğine bağlı olarak karaciğerin bir kısmı da alınabilmektedir. Bunun kanında hastaya kemoterapi ve radyasyon tedavisi de uygulanabilmektedir.

Cerrahi Yöntem

Mide kanserinin karaciğere sıçraması durumunda; karaciğerde oluşan kanserin tedavisi zordur. Tedavide en etkin yol; ilk olarak hastaya kemoterapi uygulanması daha sonra tümörün çıkarılması şeklinde olmaktadır. Burada cerrahi yöntem; tümörlü hücrenin lokalize olduğu, ekstrahepatik belirtilerin olmadığı, tümörün büyümediği, kan damarlarının çimlenmediği, sirozun olmadığı durumlarda uygulanmaktadır. Karaciğer tümörlerine zamanında müdahale edildiğinde hastanın iyileşmesi kolaydır. Çünkü karaciğer kendini yenileme kabiliyetine sahip olan bir organdır. Yapılan cerrahi müdahaleden altı ay sonra; karaciğer eski sağlıklı haline geri dönebilmektedir.Fakat ilerleyen dönemde karaciğerdeki tümör çıkarılsa bile hastaların beş senelik süreçte sağ kalım oranı yüzde yirmiden fazla değildir.

Kemoterapi

Kemoterapi; mide kanserinin karaciğere sıçraması durumunda bağımsız olarak uygulanan bir tedavi yöntemi olarak cerrahi müdahale mümkün olmayan durumlarda kullanılabilen bir yöntemdir. Hastanın tümöre bağlı beliren şikayetlerin minimuma indirilmesine ve hastanın daha rahat etmesine yardımcı olmaktadır. Kemoterapide kullanılacak olan ilaçlar direk olarak hepatik atardamar içine encekte edilirse yapılan tedavi daha etkili olmakta ve tümöre bağlı olarak oluşan zararlar daha kolay bir şekilde tölere edilebilmektedir.

Radyasyon Uygulaması

Mide kanserinin karaciğere sıçramasıyla oluşan karaciğer kanserlerinin tedavisinden kullanılan kemoterapi, radyofrekans ablasyon, kriyoablasyon, hedef terapi, tümör modülleri içine etanol girş, proton tedavisi gibi pek çok uygulama geliştirilmiştir. Bu uygulamalar arasında yer alan radyasyon tedavisi direk olarak tümörü yok etmekten çok, hastanın rahatlamasına ve tümörün büyüyerek başka organlara sıçramasına engel olacak nitelikteki uygulamalardır.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle