Mide Kanseri Belirtileri, Evreleri ve Tedavisi

Mide kanseri 4 evreden oluşmaktadır. Hastalığın tanısını koymak için uygulanan yöntemler, nedenleri ve tedavi yöntemleri.

Mide Kanseri Belirtileri

Günümüzde mide kanseri çok sıklıkla karşılaşılmakta olan bir rahatsızlıktır. İlk evrelerde olduğu zaman herhangi bir belirti vermeyebilir. Mide kanseri bir insanın olması durumunda ilk belirtileri arasında kişinin yediklerinin hazmının zorlanması ve şişkinlik olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bu rahatsızlığı yaşamakta olan bir kişinin doktora giderek muayene olması gerekmektedir. İlk belirtileri arasında hastaların et tüketimine karşı isteksizlik, tükettikleri zaman hazımsızlık ve şişkinlik olarak ortaya çıkacaktır. kanser olan bir hastanın belirtileri arasında şunlar bulunmaktadır:

  • Sürekli halsizlik ve kendisini yorgun hissetme;
  • Yemek sonrası oluşan şişkinlik;
  • Çok az yemesine rağmen tok hissetmesi;
  • Sürekli olan hazımsızlık;
  • Sürekli bulantı hissi;
  • Karın bölgesinde şiddetli ağrı;
  • Sürekli bulantı ve kusma;
  • İştah kaybı;
  • Hızlı kilo verimi.

Mide kanseri hastalarında midenin asit miktarının yükselmesi ile birlikte sık sık geğirme sorunu yaşayacaklardır. Hastanın çok yemek yememesine rağmen birkaç lokmasından sonra kendisini tok hissedecektir. Erken dönem içerisinde olan hastalarda mide kanaması görülmektedir. Midenin kanaması ile birlikte hastaların dışkılarında kan ya da kusarken kan gelmesi de görülmektedir.

Kan pıhtılarının olması durumunda kişilerde yaşanılmakta olan nefes darlığı, göğüs ağrısı gibi sorunlar ortaya çıkacaktır.

Akrabalarınızdan birinde kanser teşhisi ile tedavisi konularak tedavi görmesi durumunda kişilerin 30 yaşından sonrasında mutlaka doktor kontrolünde olmaları gerekmektedir. Daha çok erkeklerde görülmektedir. Özellikle de 50 yaşından büyük olan erkekler risk altında olmaktadır.

Mide Kanseri Nedenleri

Kanser hastalarında sıklıkla midenin hücresinde ki DNA’ların mutasyona uğraması sonucunda başlayacaktır. Hastalarda genetik faktörler çok önemli olmaktadır. Risk altında olan kişilerin ailesinde daha önceden kanser geçmişi ve öyküsü olduğu bilinmektedir. Ailesinde eğer ki kanser vakası olması durumunda doktor kontrollerini aksatmaması gerekmektedir.

Mide kanserini yaşanmasının sonucunda bunun birçok nedeni bulunmaktadır. Daha çok inceleme yapıldığı zaman hastaların beslenmesine dikkat etmedikleri görülmektedir. Beslenme sorunu yaşamakta olan, sağlıksız beslenen ve çok yemek yiyen kişilerde kanser hücreleri çoğalmaktadır. Hastalarda diğer belirtileri işe şunlardır:

  • Erkeklerde daha çok görülmektedir;
  • Genetik faktörler çok önemlidir;
  • Beslenme yetersizliği olanlar;
  • Gastrit ve ülser hastaları;
  • Enfeksiyonlar;
  • Sigara ve alkol tüketimi;
  • Tütsülenmiş, işlenmiş ve paketlenmiş gıdaların tüketilmesi;
  • Mide iltihabı;
  • Yaşlılık;
  • Kimyasal ilaç tüketimi.

Mide kanserine yakalanma riskinin ortadan kalkmasını sağlayacak durumlarda vardır. Sigara kullanımı en büyük nedenleri arasında gösterilmektedir. Ayrıca maden ocağında çalışmak gibi işleri olanlarda da görülmektedir. Alkol tüketimi kişilerin rahatsızlanmasına neden olacaktır.

Ülser, reflü ya da gastrit gibi sindirim sisteminde oluşan rahatsızlıklar mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. Doktor tarafından tedavisinin uygulanması gerekiyor. Bu hastalıklara sahip olan kişiler yaşam tarzında değişiklik yapması da çok önemli olmaktadır. Şayet dikkat etmemesi durumunda kişilerin yaşadığı sindirim sisteminde ki rahatsızlıklar ilerleyecek ve kanser oluşmasına neden olacaktır.

Kronik olarak gastrit hastalarında ya da intestinal metaplazi olan hastaların mide mukozasında gelişecek olan değişim sonucunda intestinal tip daha iyi olarak adlandırılmaktadır.

Mide kanserini yaşamakta olan kişilerin kilo problemi bulunmaktadır. Bu hastaların çoğunluğunda çok fazla yemek yemeleri, düzensiz yemeleri ve aynı zamanda da hareketsiz bir yaşam tarzına sahip olmaları sonucunda ortaya çıkacaktır.

Mide Kanseri Evreleri

Mide kanserine yakalanmış olan bir kişinin farklı çeşitleri olduğunu ve tip olarak da değişik türleri olduğu unutulmamalıdır. Belirtileri nedeniyle doktora giden bir hastaya yapılacak olan endoskopi sonucunda dokudan parça alınarak biyopsi yapılması için patolojiye gönderilecektir. Burada laboratuvarda incelenmesinin ardından tanısı konulacaktır. Evreleri şunlardır:

Evre 0: Kanser henüz yeni oluşmaya başlamıştır. Bu evre içerisinde oluşan kanser herhangi bir belirti vermeyebilir. Kişilerin patolojiye biyopsi gönderilmesi sonucunda ortaya çıkarak tanı konulabilir. Midenin hücre tabakasında henüz yeni oluşmaya başlamış ve sadece bu bölge ile sınırlı olarak kalmaktadır. 

Evre 1: Bu evre içerisinde meydana gelen kanser hücreye doğru ilerlemeye başlayacaktır. Henüz midenin kas duvarında oluşmaya başlamamaktadır. Ayrıca lenf bezlerinin ya da diğer organlara da henüz geçmemiştir.

Evre 2: Mide kanserinin bu evresi içerisinde kişilerin hücre tabakasında oluşan kanser dokuya ilerlemiştir. Burada kişilerin 3 ya da daha fazla olan lenf bezlerine de bulaşmıştır. Midenin duvarına kadar ulaşmıştır. Kanseri artık midenin en dış katmanına doğru hızla ilerleme gösterecektir.

Evre 3: Kanseri bu evreye ulaştığı zaman hızla ilerlemeye devam edecektir. Midenin tamamında görülecektir. Ayrıca kişilerde lenf bezlerinin tamamında da kanserli hücreler çoğalacaktır. Bu evrede mide kanseri olan bir kişinin midenin yakınında olan diğer organlara da kanser bulaştığı görülecektir.

Evre 4: Mide kanseri tanısı konulan bir hastanın son evresi olarak adlandırılmaktadır. Bu evreye ulaşmış bir hastanın yaşam şansı oldukça düşük olmaktadır. Kanser artık midenin tamamına, lenf bezlerine yayıldığı gibi midenin yakınında olan organlara da bulaşmıştır. Sadece mide kanseri midenin yakınında ki organlarla sınırlı kalmayacak ve bu evrede midenin uzak bölgelerde bulunan organlarına da bulaştığı görülecektir.

Mide Kanseri Çeşitleri

Adenokarsinom: Yapılan bir araştırma gösteriyor ki her 100 mide kanseri hastasından 95’inin bu tip kanseri taşımaktadır. Bu kanser türünün midenin astarında bulunan hücrelerde başlaması ile bilinmektedir.

Mide lenfoması: Bu kanser türünün diğer kanser türlerinden daha farklı olduğu bilinmektedir. Çok nadir görülmektedir. Tedavisi diğerlerine göre daha zor olmaktadır.

Gastrointestinal stromal tümörler: İyi huylu olabileceği gibi aynı zamanda da kötü huylu olarak da bilinmektedir. Sindirim sisteminde bulunan bağ dokusunda ki hücrelerde oluşmaktadır.

Sindirime bağlı olan organlar arasında en sıklıkla midede görülmektedir.

Nöroendokrin tümörler: İyi huylu olabileceği gibi kötü huylu da olabilir. Çok nadiren görülen bir kanser tipi olmaktadır. Sindirim sisteminde görülmektedir. Bu kanser tipi ile birlikte sindirim sistemindeki organlarda üretilmekte olan hormonlardaki dokularda oluşacaktır.

Mide Kanseri Tedavisi

Hastanın belirtileri olması durumunda tanı konulması gerekmektedir. Tedavinin başarılı olabilmesi için her zaman erken tanı konulabilmesi önemlidir. Bu durumda doktora gidilerek endoskopi yapılmalı ve patolojiden biyopsi yapılması gerekmektedir. Hastalığın tedavisinde en etkili yöntemlerden bir tanesi cerrahi tedavi yöntemi olmaktadır. Bu durumda hastanın midesinin bir bölümü ya da tamamının çıkartılması gerekmektedir. Ayrıca mide ameliyatı sonrasında ve öncesinde hastaya uygun görülmesi durumunda kemoterapi veya radyoterapi uygulanması da gerekebilir.

Hastanın midesinin tamamının çıkartılması durumunda bağırsakları kullanılarak yeni bir midenin yapılması söz konusu olacaktır.

Mide Kanserinin Önlenmesi

Kanser riskinden korunma yolları arasında hastanın ideal kilosuna inmesi gerekmektedir. Bir mide kanseri hastasının korunmasında en etkili yollardan bir tanesi de sebze ve meyve tüketmeleri olacaktır.

Sigara ve alkol tüketiminden uzak durmanız gerekmektedir. Sigara yemek borusunda tahriş olmasına neden olacağı gibi aynı zamanda mideyi de kötü etkilemektedir. Alkol tüketimi de aynı şekilde midenin mukozasında ve kasında bulunan hücrelerin etkilenmesine neden olacaktır.

Aşırı miktarda kırmızı et tüketilmemesi gibi aynı zamanda da mangal ya da barbekü tarzında olan pişirme yöntemlerinin de tüketilmemesi gerekmektedir. Ayrıca kişinin aşırı yemek yiyerek midesini çok fazla doldurmaması gerekiyor. Öğünlerini az ve sık tüketmeleri yağlı ve sindirimi zor olan yiyecekler tüketmemelidir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle