Mide Kanseri Metastazları ve Önleyici Tedbirleri
Mide kanseri rahatsızlıklarında oluşan en önemli risk; tümörlü hücrelerin; diğer doku ve organlara yaptığı metastazlar olmaktadır. Bu olaydan yoğun olarak etkilenen organların başında karaciğerler gelir.
İçindekiler
Mide Kanseri Metastaz
Mide mukozasında oluşan kanserler son zamanlarda oldukça sık olarak karşılaşılan bir sağlık sorunu olmaktadır. Bu tümörler epitelyum hücrelerden oluşmaktadır. Fakat zamanında fark edilip tedavi edilmediği takdirde yayılarak mukozanın duvarlarında biçimlendirilmektedir. Ortaya çıkan bu patolojik durumun oluşturduğu en büyük tehlikeler arasında metastazlı mide kanserleri vakıalarının geç bir şekilde teşhis edilmesidir. Midede yer alan tümörlü hücreler; metarnal tümörden ayrılabilmektedir.
Mide kanserlerinin yüzde doksanında metastazlar gözlenmektedir. Tümörden ayrılan bu hücreler vücutta bulunan diğer organlara, dokulara yayılabilmektedir.
Mide kanseri hücrelerinin oluşturabileceği metastazlar;
- Lenf akımıyla karın boşluğunda yer alan lenf düğümlerine giden mide tümörleri, buradan da supraklaviküler alandaki lenf düğümlerine doğru rota çizebilir. Buna Virchow metastazı ismi verilir. Rektumun çevresinde yer alan lenf düğümlerinde oluşan metastazlarsa Schnitzler metastazı olarak isim alır.
- Mide kanserinde oluşan tümörlü hücreler kan akımı vasıtasıyla yoğun olarak karaciğerlere, nadir de olsa akciğerlere yayılır.
- Karın boşluğuna yayılan tümörler
- Beyinde metastaz yapan mide kanseri hücreleri
- Kemiklere yayılan metastazlar
- Yumurtalıklara yayılan metastazlar
Metastaz Kavramı
Mide kanserleri konusunda metastazın ne demek olduğu konusunda açıklama yapmak gerekirse; kısaca bu kavramın sadece altta yatan tümörün büyümesi değil, zamanla bu tümörden aynı anda bu tümörden ayrılan hücrelerin kana karışarak vücuda yayılması şeklinde ifade etmek yerinde olur.
Malign hücrelerin yayılma olasılığı farklı etkenler eşliğinde değişebilmektedir. Bu etkenlerden en önemlisi hastanın bağışıklık sistemidir. Eğer hastanın bağışıklık sistemi güçlüyse; tümörlerin vücuda yayılma hızı o kadar yavaştır ki; bazı durumlarda onlarca seneyi alabilmektedir.
Bazı durumlarda tümör midede filizlenerek karaciğer, bağırsak, yumurtalık gibi organlara yayılabilmektedir. Bu duruma birincil odak ismi verilmektedir.
Tümörlerin Yayılması
Maign tümörlerin hücreleri mikroskobik bir yapıya sahiptir. Bu hücreler neredeyse her bölgeye girebilecek yapıdadır. Hücrelerin yayılma yollarını şu şekilde guruplara ayırabiliriz:
- Lenfojen; en yaygın oluşan yayılma şeklidir. Midenin yanında bulunan damarlarını kullanarak lenflere yayılır. Bu olaydan direk olarak lenf düğümleri etkilenir.
- Hematojen adı verilen yayılmada hücreler damarlardan geçerek bütün vücuda taşınabilmekte, buradan herhangi bir organa girebilmektedir. Karaciğer metastazları en sık rastlanılan mide kanseri yayılmaları arasında yer almaktadır.
- İmplantasyon ise iletişim vasıtasıyla yayılan hücrelerdir. Bu yolda ilk odaklanmanın hemen yanında yeni metastazlar oluşmaktadır. Özofagus, dalak, pankreas, safra kesesi ve benzeri tümörler bu yolla gelişmektedir.
Karaciğer Metastazları
Mide kanseri vakalarında en sık karşılaşılan komplikasyonlar arasında karaciğerlerin aldığı hasarlar yer almaktadır. Mide kanseri hastaların neredeyse yarısından fazlası, hastalığın ilerleyen evrelerinde karaciğer metastazlarına sahiptir. Karaciğerdeki nodlar zamanla normal karaciğer dokusunun yerini alacak, bu dokuyu kaplayacak kadar büyüyebilmektedir. Karaciğer tümörleri bazı durumlarda on ile on iki kiloya kadar ulaşabilmektedir. İlerleyen boyutunda iç kanamaya neden olabildiğinden hastalığın zamanında tedavi edilmesi oldukça önemli bir ayrıntıdır. Karaciğer metastazlarının en önemli belirtileri;
- Sarılık
- Ciltte kaşınmalar
- Karın bölgesinde genişlemeler
- Kalp atımlarının hızlı olması
- Vücut ısısının artması
- Kusmalar ve bulantılar.
Akciğer Metastazları
Mide kanserinin üç veya dört evresinde; mukozadaki tümörün yayıldığı organların listesi oldukça genişlemeye başlamıştır. Akciğere yayılan tümörlerde tek bir düğüm oluşabileceği gibi birkaç tümör aynı anda yer alabilmektedir. Akciğerde meydana elen semptomlar daha canlı olduğu için erken teşhis edilebilmektedir. Mide kanserinin akciğer metastazları konusunda en sık görülen belirtiler:
- Öksürük nöbetleri
- Balgamda ortaya çıkan kan
- Nefes darlıkları
Lenf Metastazı
Mide kanserinin ilerlemeye başladığı evrelerde lenf metastazları sık olarak karşılaşılan bir durumdur. Bu sorun palpasyon vasıtasıyla saptanmaktadır. Boyunda, koltuk altında yer alan düğümlerde acılar oluşmaya başlar. Cilt dışından da gözlemlenebilecek lenf düğümlerine baş dönmeleri, kansızlık ve birden bire oluşan kilo kayıpları eşlik eder.
Kemik Dokusu Metastazları
Son derece nadir bir şekilde ortaya çıkan bu yayılma; seyrek oluşmasına karşın ihmal edilmemesi gereken bir durumdur. Mide kanserlerinin ilerleyen evrelerinde tümörlü hücreleromurgalara, kaburgalara, sternuma yayılabilmektedir. Bazı durumlarda kafatasına ya da humerus kemiklerine kadar ulaşabildiği gözlenmektedir. Kemik dokusuna yayılan mide kanseri hücrelerinin verdiği belirtiler
- Eklemlerde ağrıların oluşması
- Hareket etmede kısıtlanma
- Sıklıkla kemiklerde kırıkların oluşmaya başlaması
- Cilt derisinde uyuşma
Metastazların Önlenmesi
Mide kanseri hastalarında yayılmaların saptanarak, önleyici tedbirler alınması mümkün olabilmektedir. Karaciğerin bu olayda ilk ve daha yoğun etkilenen organ olduğu düşünüldüğünde; hastanın uyguladığı diyete dikkat etmesi oldukça önemli bir ayrıntı olmaktadır. Hasta karaciğerinin zorlamamasına dikkat etmemeli ve organını korumalıdır. Mide kanseri hastalarında tedavi amacıyla uygulanan kemoterapi ilaçları karaciğere ulaşmakta ve organa yük binmektedir. Bu nedenle aynı zamanda koruyucu ilaçlarında kullanılması gerekmektedir.