Mide Kanseri Ameliyatının Aşamaları ve Riskleri
Mide kanseri ameliyatı sırasında midenin tamamının ya da bir kısmının çıkartılarak gerçekleşmesidir. Ameliyatın aşamaları ve riskleri
İçindekiler
Mide Kanseri Ameliyat Öncesi
Hastanın mide kanseri belirtileri olması durumunda tanının konulabilmesi için doktor muayenesi ilk başta yapılmalıdır. Belirtilere göre kişilere endoskopi tanı yöntemi uygulanması istenecektir. Bunun için uzman hekim tarafından uzunda kamera ve ışık olan bir tıbbi cihaz eşliğinde yemek borusu ve midenin bir kısmına bakacaktır. Midenin yüzeyinde ya da dokusunda kanser görülmesi sonucunda tanı konulacak ve iyi bir genel cerrah uzmanı bularak ameliyat olmalısınız.
Ameliyat olacağı günün gecesinde kişinin herhangi bir şey yememesi ve de içmemesi gerekmektedir. Çünkü genel anestezi altında olacağı için hastanın nefes borusuna kaçarak hayati tehlike oluşturabilir. Hastanın gerekli tahliller ve tetkikler yapıldıktan sonra ameliyat saatinde hemşire tarafından damar yolu açılacaktır. Doktor tarafından herhangi bir ilaç önerilmesi halinde verilecektir. Hastanenin özel kıyafetleri giyilerek hastane personeli eşliğinde ameliyathaneye indirilir.
Burada ilk olarak anestezi ekibi ile karşılaşılır. Uygun olan anestezi hastaya verilerek hastanın uyuması sağlanır.
Mide Kanseri Ameliyat Aşamaları
Ameliyatlar her zaman için genel anestezi altında gerçekleşmektedir. Ameliyatın süresi 2 saat ile 5 saat arasında değişmektedir. Hastaların karın bölgesinden bir kesik yapılarak midesine ulaşması ile gerçekleşmektedir. Bu ameliyatı genel cerrah uzmanı ve ekibi eşliğinde yapılacaktır. Karın bölgesi kesilerek mideye ulaşılacaktır. Burada cerrahın görmekte olduğu kanserli dokunun hepsi ya da bir kısmı çıkartılarak alınacaktır. Çok ileri evrelerde olan kanser ameliyatlarında ise midenin tamamı çıkartılmaktadır. Daha sonradan ise hastanın bağırsaklarından mide yapılmaktadır. İlerlemiş kanser hastalarında diğer organlara sıçraması durumunda onlarında çok ince bir ve dikkat gerektiren bir operasyon ile kanserli olan dokunun alınması gerekmektedir. Doktorlar ameliyat sırasında buna karar vereceklerdir.
Eğer ki kanser diğer organlara sıçraması durumunda ameliyat 5 saatten daha uzun sürecektir.
Hastanın ameliyat öncesinde ya da ameliyat sonrasında kan değerlerine bakılacaktır. Değerlerin normal olması durumunda kemoterapiye ihtiyaç duyulmayacaktır. Fakat tedavi sırasında eğer ki tahlilleri yüksek çıkması sonucunda hastanın tedavisi için kemoterapi ve radyoterapi tedavi yöntemleri uygulanacaktır. Bu tedavi yöntemleri ile birlikte kanserden kurtularak iyileşen birçok asta bulunmaktadır.
Her zaman için ilk evrelerde ve hastalığın ilerleyerek diğer organlara sıçramaması durumunda hastanın kurtularak tedaviye yanıt verip iyileşme şansı bulunmaktadır. Fakat mide kanseri çok sinsi ilerlemekte olan bir hastalık olması nedeniyle hastanın son aşamalara geldiğinde belirtileri ortaya çıkacaktır. Bu durumda da kanser ilerlemiş olacak ve kurtulma şansı da azalacaktır.
Mide Kanseri Ameliyatı Sonrası
Ameliyat bittiği zaman doktor veya uzman ekip tarafından hastaya dikiş atılacak ve hastanın uyandırılması sağlanacaktır. Hastanın genel sağlığına bakarak birkaç gece yoğun bakımda kalması gerekmektedir. Hastanın ameliyat sonrasında atılan dikişler üzerinde sızıntının olması görülebilir bir durum olmaktadır. Yoğun bakımdan çıkarak hastane odasında ise 1 hafta ile 10 gün arasında değişen bir sürede kalacaktır. Bu süre içerisinde hasta henüz yoğun bakımda yatarken ameliyattan 8 saat sonra yürütülecektir. Karın bölgesinde birden fazla dren olabilir. Bunlar oluşabilecek sızıntının akmasını sağlayacaktır. Hastada herhangi bir enfeksiyon gelişmemesi durumunda taburcu edilebilir. Hastane içerisinde kan sulandırıcı ilaçlar, antibiyotik ve ağrı kesici gibi ilaçlar hemşire tarafından verilmektedir.
Hastaneden taburcu olduktan sonra da enfeksiyon riski hala taşımakta olan hastanın kesinlikle doktorun reçete ettiği ilaçları zamanında almalıdır.
Hastanın ameliyat sonrasında doktoru ile iş birliği içerisinde olması gerekmektedir. Bu ilk olarak beslenmesine uyum sağlaması gerekmektedir. Daha sonradan ise asla sigara içmemeli ve sigara içilen ortamlarda da durmaması gerekmektedir. Ayrıca mide kanseri geçirmiş bir hastanın asla sindirimi zor olan yiyecekleri asla tüketmemesi gerekmektedir. Ayrıca hastaların ömür boyunca alkol tüketmemeleri de gerekmektedir.
Ameliyat sonrasında hastaya uygun olan tedavi onkoloji uzmanı tarafından gerçekleşecektir. Tedavisi sırasında ameliyat sonrasında bir süre boyunca kemoterapi ya da radyoterapi almaları gerekebilir. Ayrıca doktorun önerdiği ilaçları da sürekli olarak alarak kontrollerini aksatmadan yaptırması gerekmektedir.
Mide Kanseri Ameliyatı Riskleri
Her ameliyatta görülmekte olan enfeksiyon riski mide kanseri ameliyatı olmuş olan hastalarda da görülmektedir. Özellikle de cerrahi operasyon öncesinde hastaya kemoterapi uygulanması durumunda bağışıklık sistemi çok zayıflayacaktır. Bu nedenle de enfeksiyon kapma riski daha çok olur. Hastanın hijyenine çok dikkat etmesi gerekmektedir. Gerek hastane ortamı içerisinde, gerek taburcu olduktan sonra mutlaka dikkatli olmalıdır.
Mide kanseri ameliyatlarının en büyük tehlikesi hastanın anestezi sırasında oluşacak komplikasyonlar olabilir. Özellikle tansiyonunun düşmesi ya da başka sorunlar gelişmesi durumunda hastaların ameliyat süresi de uzayacaktır.
Hastalık çok risk taşımakta olan bir operasyon olmaktadır. Bu kişilerin ilerleyen evrelerde olması durumunda hastalığın tedavisi daha zor olacaktır. Mide kanseri olan hastaların her zaman için erken evrede olmaları durumunda tedavilerinin başarısı oldukça fazla olmaktadır.
Ameliyatın riskleri arasında midenin sızıntı yapması olacaktır. Bu durumda hasta tekrardan ameliyata alınması gerekmektedir. Ayrıca erken evrelerde alınan midenin yerine yapılan mide için hasta artık ömür boyu beslenmesine çok dikkat etmelidir. Tekrarlamaması için hastanın sürekli olarak kontrol altında kalması ve beslenmesine dikkat ederek stresten de uzak durmaları gerekmektedir.