Tüp Mide Ameliyatı Riskleri ve Komplikasyonları

Tüp mide ameliyatı geçiren hastaların sağlıklı kilo vermek için bıçak altına yatmalarının çok nadiren görülen komplikasyonları ve riskleri hakkında bilgi.

Tüp Mide Ameliyatının Riskleri

Tüp Mide Ameliyatı

Tüm dünyada sayısı artan obez insanların sayısında artış olması nedeniyle sağlıklı kilo verebilmeleri adına tüp mide ameliyatı olmaktadır. Obez insanların yaptıkları fast food tarzında yiyecekler ve hareketsizlik sebebi ile birlikte artan obez sayısında çareyi mide ameliyatı olmakta bulmaktadır. Tüp mide ameliyatı esnasında ve ameliyattan sonrasında birçok risk bulunmaktadır. Hastalarda gelişecek bu zararlar sağlıklı kilo vermek isteyen insanların bazılarında görülmektedir.

Ameliyat olmaya karar veren bir hastanın bu kararı verdikten sonra ameliyatı çok iyi araştırması gerekmektedir. Hastalığın tedavisinde ameliyat olmayı seçen kişilerin daha önceden diyet yapması ve spor yapmasına rağmen kilo verememesi sonucunda ve en az 3 yıl boyunca obez olması durumunda ameliyata karar vermesi gerekmektedir. Ameliyatın risklerini aza indirmek için kesinlikle yapılacak tetkiklerin çok iyi yapılması ve ameliyatı gerçekleştirecek olan cerrahı çok iyi seçmesi gerekmektedir. Ameliyat esnasında oluşacak riskler arasında şunlar bulunmaktadır:

  • Kanama;
  • Akciğer Embolisi;
  • Kaçak oluşması;
  • Solunum problemleri;
  • Enfeksiyon;
  • Ölüm.

Her ameliyatın riskleri olduğu gibi tüp mide ameliyatının çok zor bir ameliyat olması ve bu nedenle de hastalarda ameliyatın risklerini bilerek girmeleri çok önemlidir. Özellikle de bu risklerin artmasına neden olan durumlar arasında kişilerin sigara içmesi, alkol kullanması ve ameliyat öncesinde diyet yapmaması durumlarında hastalarda gelişecek riskler daha fazla olacaktır.

Tüp mide operasyonunun ardından risklerin olmaması için doktor tarafından mutlaka uyarılara dikkat edilmesi gerekmektedir. 

Ameliyat esnasında bacaklara pıhtı atmasını engellemek amacıyla ameliyat ekibi tarafından basınçlı çorap giydirilmesi gerekmektedir. Ayrıca pıhtı oluşmasını engellemek amacıyla mutlaka hastaların bacaklarını hareket ettirmesi, yürümeye başlaması ile birlikte sık sık yürüyüş yapması gerekmektedir. Bu sayede pıhtı atmasını azaltmış olacağınız gibi, kan sulandırıcı ilaçların da kan pıhtısını engelleme de etkilidir. Kan pıhtısı çok tehlikeli olduğundan oluşmaması için hastanın dikkat etmesi gerekmektedir.

Tüp Mide Ameliyatının Zararları

Tüp mide ameliyatı geçiren hastaların en önemli komplikasyonları arasında mortalite yani ölüm oranı bulunmaktadır. Ameliyat sonucunda etkili olan faktörler arasında kişilerin ölüm oranı olmasının yüksek olması ameliyat esnasında görülmektedir. Ameliyatın sonrasında ölüm oranının olmasının nedenleri arasında kişilerin yapılan tetkiklerinin eksik olmasıdır. Hastalarda yeterli miktarda endokrinolojik muayenesinin yapılmaması sonucunda ve psikolojik incelemesinin yapılmaması durumunda gelişecek komplikasyonlar içerisinde olacaktır.

Tüp mide ameliyatı sonrasında gelişecek zararlar arasında hastaların çok hızlı bir şekilde kilo verecektir. Bu kiloların ameliyat sonrasında çok hızla verilmesi ile birlikte sonucunda kişilerde yağ oranında azalma olacağı gibi aynı zamanda da kas atrofisinde de azalma olacaktır. Bu durum kişilerin kaslarına zarar verecektir. Bu nedenle de ameliyat sonrasında hastaların çok dikkatli olaması ve verecek olduğu kiloları kaslarından değil yağlarından vermesine çok dikkat etmesi gerekmektedir.

Ameliyatın zararları arasında kişilerde çok ciddi miktarda elektrolitlerinde azalma olacaktır. Hastalarda çok fazla miktarda mineral ve vitamin kaybı da görülmektedir. Hastalarda görülecek olan zararları arasında çinko eksikliği olacaktır. Bunun sonucunda hastalarda saç dökülmesi görülecektir. Ameliyat sonrasında ilk üç ay ile altı ay içerisinde çinko eksikliğine bağlı olarak saç dökülmesi, saçlarında dökülme çok yoğun olarak görülmektedir.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Komplikasyonları

Ameliyat başarılı geçmiş ve hasta bir gece yoğun bakımda kaldıktan sonra servis yatağına alınması ile birlikte 3 ile 7 gün arasında bir sürede hastanede kalınması gerekmektedir. Hastaların kaçak riski ameliyat sonrasında da görülmektedir. Ameliyat sonrasında ortaya çıkacak olan komplikasyonlar arasında en sık görülen ameliyattan 6 ay içerisinde gelişebilecek kaçak riski olmaktadır. Kaçak olup olmadığını anlamak için ilk olarak ameliyat esnasında ilk kontrol yapılacak daha sonrasında hastanın ağızdan gıda alımına başlamadan öncede yapılacak ve kaçak olmaması durumunda hastalar ağızdan 2 hafta boyunca sıvı ile beslenmesi gerekmektedir. Ameliyat sonrasında oluşabilecek komplikasyonlar arasında şunlar görülmektedir:

  • Depresyon;
  • Hipoglisemi;
  • Sık sık kusma;
  • Fıtıklaşma;
  • Safra kesesi taşı;
  • Vitamin eksikliği;
  • Bağırsak tıkanması;
  • Deri sarkması;
  • Beslenme bozukluğu;
  • Saç dökülmesi;
  • Mide ülseri;
  • Ölüm.

Ameliyat sonrasında gelişecek komplikasyonlar arasında bulunan bağırsak tıkanıklığı olmaması için kayısı suyu ya da kabızlık ilacı gibi ilaçlar alınması gerekmektedir. Hastanın çok ağır kaldırmaması fıtıklaşmayı önlemiş olacaktır. Hastaların dışarıdan vitamin takviyesi alması gerekmektedir.

Hastane sonrasında taburcu olduktan sonrasında hareketli bir yaşam tarzına geçmesi gerekmektedir. Ayrıca hastaların hızlı kilo verirken spor yapması oluşacak deri sarkmalarını aza indirmiş olacaktır.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle