Mide Küçültme Ameliyatının Riskleri ve Zararları
Aşırı kiloları nedeniyle bıçak altına yatarak midesini küçülten hastaların sağlıklı kilo verirken geçirdiği ameliyatın riskleri, komplikasyonları ve zararları nelerdir?
İçindekiler
Mide Küçültme Ameliyatı Riskleri
Mide küçültme ameliyatı ciddi ve büyük bir ameliyat olmaktadır. Bu nedenle de riskleri olan bir ameliyat türü olmaktadır. Ameliyat geçiren hastalarda %1 civarında ameliyat olan hastalarda hayati tehlikenin oluşacağı ölüm sorunu ile karşılaşabilir. %4 civarında ameliyat geçirmiş olan hastalar çok hafif problemleri olacaktır. İyi bir cerrah tarafından yapılması durumunda %95 hastanın herhangi bir sorun yaşamadan mide ameliyatı başarılı olacak ve sağlıklı bir şekilde hayatlarına döneceklerdir.
Hastaların midesinin küçülmesi ile birlikte hızla kilo kaybı yaşamaları mümkündür. Ciddi oranda kilo kaybı sonucunda hastalarda kas atrofisi gelişmesi görülmektedir. Ameliyat öncesinde ve sonrasında oluşan kas sorunları nedeniyle kişilerde halsizlik ve sürekli olarak yorgunluk oluşması görülmektedir. Ameliyat operasyonu geçirmiş olan hastalarda riskin azaltılması amacıyla doktorların tecrübeli olması gerekmektedir.
Mide küçültme operasyonu sonrasında midenin kesilmesi ile birlikte kesilen bölgelerde kanama olması ve dikiş tam tutmaması nedeniyle kaçak oluşma riski bulunmaktadır. Mide küçültme ameliyatları geri dönüşü olmayan bir ameliyat ve riskli bir ameliyat olmaktadır.
Mide küçültme ameliyatı olmaya karar veren hastalar deneyimli bir cerrah tarafından ameliyat edilmesi ve gerekli tetkiklerin detaylı yapılması sonucunda tehlikeli bir ameliyat olmamaktadır.
Mide Küçültme Ameliyatı Zararları
Her cerrahi müdahale sonrasında hastalarda oluşabilecek olan riskler ve komplikasyonların olması görülmektedir. Bu durum karın ameliyatlarında daha fazla olmaktadır. Ameliyat sonrasında görülecek komplikasyonlar arasında şunlar sıklıkla görülmektedir.
- Enfeksiyon;
- Elektrolit eksikliği;
- Vitamin kaybı;
- Çinko eksikliği;
- B12 vitamin eksikliği;
- Emilim bozukluğu;
- Safra taşı oluşması;
- Bağırsak tıkanıklığı;
- Kaçak;
- Apandisit patlaması;
- Kanama;
- Kusma;
- Saç dökülmesi;
- Deride sarkma;
- Yan organlarda yaralanma;
- Akciğer embolisi;
- Anestezi sorunları;
- Kabızlık;
- Halsizlik.
Pıhtı Atması
Karın ameliyatları sonucunda gelişecek riskler arasında emboli oluşması durumu söz konusu olabilir. Özellikle de ameliyat olmaya karar vermesine rağmen sigarayı bırakmamış ve çok kilolu olan hastalarda bacaklarında pıhtı atma riski bulunmaktadır. Bu pıhtının akciğer damarlarına ulaşması ya da beyin damarlarına ulaşması ile birlikte hayati tehdit edecek durumlar gelişmesi görülebilir. Bu durumun gelişmemesi için hastalara kan sulandırıcı iğneler verilmesi ve özel çoraplar giydirilmesi çok önemlidir.
Kusma
Ameliyat sonrasında oluşacak sorunlar arasında hastaların gıda ya da içme sonucunda midelerinin bulanarak kusması olmaktadır. Bu nedenle de hastaların kusma sorununu ortadan kaldırmak için yavaş ve çok çiğnemeleri gerekmektedir.
Ayrıca gıda ve içme sırasında mide bulantısı ya da kişilerde ağrı olması sonucunda yemeyi bırakmalıdır.
Saç Dökülmesi
Hastaların ilk altı ay boyunca beslenmeleri ciddi oranda az olacaktır. Bu nedenle de gelişecek çinko eksikliği sonucunda hastalarda ciddi oranda saç dökülmesi meydana gelecektir. Saç dökülmesi kelliğe neden olmasa bile ciddi oranda dökülecektir. Aynı zamanda da tırnaklarında da kırılma görülmektedir. Hastaların bu durumu yaşaması sonucunda çinko takviyesi alması gerekmektedir. Bu saç dökülmesi bir süre sonra kendiliğinden duracaktır.
Mide Küçültme Ameliyatı Komplikasyonları
Ölüm
Ameliyat geçirecek olan hastalarda bütün tetkikler yapılarak ameliyata alınmış olsalar bile ameliyat sonrasında ölüm oranı görülmektedir. Bir kalp ameliyatı kadar çok olmasa bile ameliyat sonrasında kaçak gelişmesi gibi sorunlar sonucunda ortaya çıkacak ölüm vakaların %1 oranında olmaktadır. Hastaların ameliyat öncesinde hayati tehlikesi olmaması ve riskleri ortadan kaldırmak için endokrinoloji uzmanı ve göğüs uzmanı tarafından onay alındıktan sonra anestezi doktorunun detaylı incelemesi sonrasında onay alması ölüm riskinin azalmasında etkili olacaktır.
Enfeksiyon
Cerrahi müdahaleler sonrasında hijyene dikkat edilmemesi ya da hastane ortamı içerisinde hastanın mikrop kapması sonucunda gelişecek olan enfeksiyon riski görülmektedir. Enfeksiyon sadece hastalarda hastane ortamı içerisinde görülmeyecek ve daha sonrasında taburcu olduktan sonra da görülebilir.
Kaçak
Hastaların laparoskopik cerrahi yöntemiyle ameliyatı gerçekleşecektir. Bu nedenle de hastaların bazılarında mide kesilirken özel tıbbi cihaz yardımıyla kesilen kısım aynı anda dikilecektir. Fakat bazı durumlarda dikiş tutmayacak olduğundan oluşacak komplikasyonlar arasında kaçak bulunmaktadır. Ameliyat sonrasında yapılacak kaçak testi sonrasında kaçak olduğu anlaşılması için kaçağın onarılması adına hasta tekrardan ameliyat olacaktır.
Vitamin Eksikliği
Hastaların ameliyat sonrasında beslenmeleri az olacaktır. Yeterli miktarda vitamin alamadığı için hastalarda ciddi oranda vitamin ve mineral eksikliği yaşanacaktır. Bu durumda hastaların bazılarının bir yıl boyunca bazılarının ise ömür boyunca takviye olarak vitamin ve mineral eksikliği almalıdır. Ameliyat sonrasında çinko eksikliği her hastada görülmektedir.