Mide Kanserinin Belirtileri ve Tedavisi
Mide kanserine yakalanmış bir kişinin ilk evreleri içerisinde herhangi bir belirti vermeyecek ve zamanla şişkinlik ve hazımsızlık ortaya çıkar.
İçindekiler
Mide Kanseri Belirtileri
Sigara ve alkol tüketimi gibi zararlı alışkanlıkları olan kişilerde mide kanserine yakalanma riski daha fazla olmaktadır. Mide kanserinin başlangıcı içerisinde herhangi bir belirti vermeyecektir. Bu nedenle de ileri evreleri içerisinde belirtileri ortaya çıkmaktadır.
Özellikle de ailesinde mide kanseri olan kişilerde genetik olabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle de mide kanserinin belirtileri nelerdir sorusu sıklıkla akıllara gelmektedir. Mide kanserinin ilk belirtileri arasında yediği gıdaları sindiremeyecek olduğu için hazımsızlık ortaya çıkacaktır. Ayrıca bu kişilerde şişkinlikte çok ciddi oranlarda olabilir. Mide kanseri belirtileri arasında ise şunlar bulunmaktadır:
- Bulantı;
- Karın ağrısı;
- Şişkinlik;
- Kilo kaybı;
- Kusma;
- Hazımsızlık.
Mide kanseri belirtileri ishal oldukça sıklıkla kişilerin yaşamakta olduğu problemler arasında olmaktadır. İshal dışında bir kanser hastasında sıklıkla mide asidi ne zaman fazla olursa o zaman geğirme sorunu da çok fazla olacaktır.
Çok aç olmasına rağmen bu kişilerde çok az yemek yemesine rağmen çok yemek yemiş gibi doluluk hissi yaşayacaktır.
Mide kanseri belirtileri nelerdir şeklinde soru sorulması durumunda kanama ve sıklıkla kişinin kendisini yorgun hissediyor olması da görülmektedir. Kanama yüzünden kişilerde anemi hastalığı da ortaya çıkacaktır. Kolon kanseri ile karıştırılmamalıdır. Mide kanseri ilerlemesi durumunda ishal olma ve dışkıda kan gelmesi de sıklıkla görülmektedir.
Mide kanseri 4. evre olan son aşamaya ulaşması ile birlikte kolonlara sıçraması ile birlikte kolon kanseri de olabilir. Bazı hastalarda kanser hücrelerinin çok sinsi bir şekilde ilerlemesi sebebi ile metastaz mide kanseri olmaktadır. İlerlemesi durumunda bu kişilerin ameliyat şansı da ortadan kalkacaktır.
Mide Kanseri Nedenleri
Mide kanserinin gelişmesi ile birlikte diğer organlara sıçraması daha hızlı olan bir kanser türü olmaktadır. Bu kanser türü ülkemizde en sıklıkla rastlanılan kanser türleri arasında dördüncü olmaktadır. Mide kanserine yakalanması bir kişinin yanlış beslenmesi ile alakalı olmaktadır. Özellikle de aşırı tuzlanmış olan sebzeleri tüketmesi, mangalda pişmiş et gibi yiyecekler tüketmek mide kanseri riskini artmasına neden olmaktadır. Enfeksiyonlar kanserin gelişmesinde önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle de enfeksiyonlara karşı korunmak çok önemlidir. Sigara ya da alkol kullanmakta olan kişilerin çoğunun mide kanseri riski taşıdığı bilinmektedir.
Genetik olarak ailesinde kanser tanısı konulmuş olan kişilerde de bu riskin arttığını bilmelerinde fayda olacaktır.
Mide Kanseri Çeşitleri
Tanı konulurken kanserin tipi yapılacak olan uygun tedavi için çok önemli olmaktadır. Kanser hastasının endoskopi ya da diğer tanı yöntemleri ile birlikte kanser tanısı konulduğu zaman çeşitleri de şunlar olmaktadır:
Adenokarsinom: Günümüzde en çok mide kanserine yakalanmış hastalarda görülmektedir. Bu kanser tipinin mide astarında ortaya çıkarak hücrelerinde oluşmaya başlayacaktır.
Mide lenfoması: Kanser tipleri arasında en nadir olarak görülmekte olan kanser türü olmaktadır. Çok nadir görülmesine rağmen diğer kanser tiplerinden oldukça farklı olması ile bilinmektedir.
Gastrointestinal stromal tümörler: İyi huylu olacağı gibi kötü huylu da olma ihtimali oldukça fazla olmaktadır. Sindirim sistemi içerisinde bulunan bağ dokusunda ki hücrelerde ve mide astarında oldukça sıklıkla görülmektedir.
Nöroendokrin tümörler: Çok nadiren görülmekte olan ve sindirim sisteminde ki hormon üretmekte olan dokularda ortaya çıkmaktadır. Bu tip tümörler iyi huylu olacağı gibi aynı zamanda da kötü huylu kanser hücresi de olabilir.
Skuamöz hücre kanseri: Mide astarı üzerinde meydana gelen ve mide astarının oluşmasında ki hücrelerde meydana gelecek olan kanser türü olmaktadır. Burada ki hücreler cilt hücrelerine oldukça benzemektedir.
Mide Kanseri Tedavisi
Kanserin ilk evrelerinde tanısı konularak tedaviye başlanması durumunda başarılı sonuçlar vermektedir. Tanıyı koyabilmek için belirtiler ortaya çıkması durumunda kişilerin endoskopi adı verilen bir uygulama ile yemek borusu ve midesine ışıklı bir kamera yardımıyla girilerek bakılacaktır. Bu kamera sayesinde ince bağırsağında bir kısmına bakılabilir. Bu sayede erken evrede kanserin olup olmadığını da anlamak mümkün olacaktır. Tanıyı koyabilmek için bunun dışında kişilere bilgisayarlı tomografi, MR çekimi ya da laparoskopi adı verilen yöntem ile tanı konulması mümkün olacaktır.
Tanısı konulan bir hastanın tedavisi için uygun yöntem seçilmelidir. İlk olarak kanserli bölgenin uygun olarak çıkartılması için genel cerrah uzmanı ile birlikte ameliyat için görüşülmesi gerekmektedir. Kanserin çok ilerlemesi durumunda hastanın ameliyat şansı azalacaktır.
Midenin hepsinin alınması ve bunun yerine kişinin bağırsakları kullanılarak yeniden bir mide yapılması söz konusu olacaktır.
Kanser tanısı konulması durumunda mide ameliyatı gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu ameliyat 2 saat ile 3 saat arasında değişen bir süre de gerçekleşecektir. Hastanın ameliyat esnasında midesinin bir kısmı ya da hepsi alınarak daha sonradan bağırsaklarından mide yapılacaktır. Hastaların ameliyatı sonrasında onkoloji doktoru ile görüşerek kalan kanser hücrelerinin yok edilmesi amacıyla hastanın kemoterapi alması da gerekmektedir. Hastanın ameliyatı sırasında kanser hücresinin pankreas ya da akciğerler gibi yakın organlara sıçrayıp sıçramadığı da kontrol edilecek ve pankreas sıçraması durumunda ameliyatla pankreasa da müdahale edilecektir.