Eritematöz Antral Gastrit Nedir, Belirtileri ve Tedavisi
Eritematöz Antral Gastrit, bugün dünya çapında oldukça bilinen bir rahatsızlıktır. Mide iltihabı olan bu hastalık ciddiye alınması gereken, tedavi gerektiren hastalıklardandır.
Eritematöz Antral Gastrit
Eritemli antral gastrit, önemli mide sorunlarından bir tanesidir. Dünya üzerinde birçok kişinin muzdarip olduğu, hastayı özellikle yaşam standartlarının büyük ölçüde düşmesi açısından zorlayan bu hastalık, midenin iltihaplanması olarak yorumlanabilir. Midenin iç zarında meydana gelen iltihaplanma mutlaka tedavi edilmesi gereken hastalıklar arasında bulunmaktadır. Mide içerisinde tahribat yaratan ve hastada önemli belirtilerin görüldüğü antral gastrit, her yaş grubunda görülebilmektedir. Yapılan anketler ve WHO (Dünya Sağlık Örgütü) analizleri incelendiğinde, erkeklerin bu hastalığa daha fazla yakalandığını söylemek mümkündür. Hastalık tedavi edilmezse ciddileşebilir, hastanın kanser olmasına ve ölümle dahi sonuçlanabilir.
Antral gastrit, midenin çeşitli sebepler ile iltihaplanması anlamını taşımaktadır. Genetik ya da herhangi akut nedenler ile mide zarar görebilir. Böyle bir durumda hasta antral gastrit yaşamaktadır. Önemli bir hastalık olan, dünya üzerinde birçok kişinin hayatını kaybetme nedeni olan bu hastalığın tedavisi bulunmaktadır.
Nedenleri
Kelime anlamı olarak ciddi kızarıklık anlamına gelen eritem, bünye içerisinde kendiliğinden ortaya çıkabilmektedir. Tamamen genetik faktörler sebebi ile yeni doğanda meydana gelebileceği gibi, 40 yaş üstünde de akut olarak meydana gelebildiği bilinmektedir. Antral gastrite neden olan en önemli faktörler mide sağlığına dikkat etmemektedir. Aşırı asitli içecek tüketmek, baharatlı besinler ve sigara bu hastalığın başlıca nedenleri arasında yer almaktadır. Bunun yanı sıra, hastalığın başlıca sebebi hiç kuşkusuz ki alkoldür. Yapılan araştırmalar, alkol alışkanlığı bulunan kadın ve erkek yetişkinlerin bu hastalığa yakalanma ihtimallerinin büyük ölçüde arttığını göstermektedir. Bunun yanı sıra çeşitli bakterilerin vücuda alınması da mide iç çeperine zarar vererek burada bir hastalık meydana getirebilir.
Belirtileri
- Reflü
- Kusma İsteği
- Sindirmede Güçlük
- Yoğun ağız kokusu
- Uykusuzluk
- Karında şişme
- İshal
- İştahsızlık
- Kan kusma
- Yeşil safra akıntısı
Yukarıdaki belirtilerin en az ikisinin bir arada görülmesi, ciddi bir hastalığın habercisi olabilir. Acilen doktora danışmalısınız.
Mide zarınızın ilhitaplandığı bu hastalık yukarıda belirttiğimiz etkilere neden olabilir. Özellikle sabahları uyandığınızda yoğun bir ağız kokusu hastalığın ilk belirtileri arasında yer almaktadır. Sık sık kusma isteği ve istifra ederken kan ya da yeşil safra akıntısı görmeniz, asla ihmal edilmeyecek; derhal doktora görünülmesi gereken bir durumdur. Zira hastalık, tedavi edilmezse ülsere dönüşme ihtimali olan hastalıkların başında gelmektedir. Ülser ileri derecede mide kanseri olmakla beraber, birçok hastanın yıl içinde bu sebepten hayatını kaybettiğini söylemek mümkündür.
Midenin iltihaplı olmasından dolayı sindirim sisteminizin bozulması oldukça doğaldır. Bu hastalık sırasında çeşitli sindirim ve boşaltım sistemi hastalıkları yaşayabilir, iştahsızlık ile mücadele edebilirsiniz. İltihabın sürmesi durumunda midenizin şişmektedir. Bu durum dışarıdan bakıldığında midenizin aşırı şişmesine neden olabilmektedir. Yediklerinizi kabul edemeyebilir ve sık sık istifra edebilirsiniz. Yaşam standartlarını oldukça düşüren bu hastalık derhal tedavi edilmesi gereken hastalıklar arasında bulunmaktadır.
Tedavisi ve Ameliyatı
Hastalığın birçok tedavisi bulunmakla beraber, tıbbi görüntüleme yöntemleri ile midenizde antral gastrit bulunduğu sonucuna ulaşıldığında, aşağıdaki yöntemler uygulanmaktadır.
Antiasitler: Mide içerisinde bulunan baskıyı ve asit miktarını en aza indirmek için hekim tarafından hastaya antiasit tedavisi uygulanabilir. Bu durum temelli bir tedavi yöntemi değildir, ancak hastanın rahatlamasına ve kesin tedavi uygulanana kadar hastalıkla mücadele etmesine yardımcı olabilmektedir.
Antibiyotikler: Hastalık, mide zarının iltihaplanması olarak tanımlandığından, hekim tarafından hastaya uygulanan antibiyotikler ve çeşitli diyetler ile mide içerisindeki iltihabın yok edilmesi ve hastanın tedavisi mümkündür. Bu yöntem genellikle hastada kesin sonuç veren yöntemler arasında yer arasında olmakla beraber, kesin çözüm oluşturmazsa, cerrahi operasyon tercih edilmelidir. Endoskopi yapılarak hastanın ameliyata ihtiyaç duymadığı anlaşılabilir.
Ameliyat: Eritematöz Antral gastrit tedavisinde kullanılan yöntemlerin başarılı olmaması durumunda, hastaya cerrahi operasyon yapılmaktadır. İltihaplı kısmın dışarı atılması ve midenin bir kısmının alınması, bu yöntemde yapılan işlemler alınmaktadır. Böylelikle sorunun ortadan kaldırılması amaçlanır. Ameliyat yöntemi, genellikle erişkin hastalarda görülmektedir.