Eritematöz Gastrit Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır?

Eritematöz gastrik, midenin içerisini saran zarda meydana gelen iltihaplı hastalıktır. Latince kelimeye -it eki gelmesi, bir organda oluşan iltihabı tanımlar.

Mide yapısal olarak, içerisinde asit bulunmasından dolayı midenin kendini eritmemesi için içerisi dayanıklı bir zar ile kaplıdır. Mide içerisindeki zar, belli aralıklarla kendini yenileyerek aynı işlevi sürdürmeye devam eder. 

Eritematöz Gastrit

Gastrit, mide zarındaki iltihaplanmayı tanımlamak için kullanılan kelimedir. Mide içerisindeki asit salgısı nedeniyle yiyeceklerle alınan mikroorganizmaların bir çoğunu yok eder. Ama mide asidine karşı dayanıklı olan mikroorganizmaların, mide içerisindeki zara yerleşerek iltihaplanmasına da neden olmaktadır. 

Vücut organlarının tümünde mikroorganizma nedeniyle meydana gelen iltihaplanmalar, o organın pH derecesine dayanıklı yani ölmeyen mikroplardır. Bu nedenle midede iltihaba neden olan ve sıklıkla görülen mikroorganizma ise Helcobakteri Ploridir. Bir bakteri çeşidi olan bu mikroorganizma, mide asidine karşı dirençlidir ve zara yerleştikten sonra orayı kolayca enfekte eder. 

Eritematöz, kızarıklık anlamında kullanılan latince bir kelimedir. Enfeksiyon odaklarında görülen belirtilerden biri olan kızarıklık nedeniyle bu hastalığa Eritematöz Gastrit ismi verilmiştir. Hastalığa kesin tanı Endoskopik muayene sonrasında koyulur. Endoskopik muayenede alınan mide sıvısı ile yapılan incelemede iltihaplanmaya neden olan bakteri saptanır ve tedavisi başlanır. 

Eritematöz Gastrit Belirtileri

Mide zarında meydana gelen enfeksiyon hastalarda belirti vermeden de varlığını sürdürebilir. Hastaların belirtileri göz ardı etmesi sonucunda midede ülser (yara), kanser, mide delinmelerine kadar ilerleyebilir. Belirtileri şöyledir:

  • Yemeklerden sonra hazımsızlık
  • Anlamsız karın şişkinliği
  • Aç veya tok haldeyken mide bulantısı
  • Mide bölgesinde ağrı
  • Midenin yanması
  • Kusma ve kusma ile gelen taze kan 

Eritematöz gastrit belirtileri arasında yer alan kusmukta kan görülmesi olayı, midenin kusma esnasında harcadığı efor nedeniyle enfeksiyon odağında oluşan kanamaya bağlıdır. Mide kanamalarının şüphesini gösteren bu belirti acil müdahale gerektiren bir durumdur. Ülsere dönüşmüş gastrit olgularında ise hastanın komplikasyon olarak görülebilecek mide kanaması ve en kötüsü de mide delinmesi yönünden sık takip edilmesi gerekmektedir. 

Eritematöz Gastrit Tedavisi

Gastrit tedavisi için, öncelikle iltihaplanmaya neden olan bakterinin tespit edilmesi gerekmektedir. Bakterinin tespiti, mide içerisinden alının sıvının incelenmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Endoskopik muayene öncesinde hastaya bilinçsiz antibiyotik kullandırmak, laboratuvar ortamında sonucun yanlış çıkmasına ve akabinde yanlış tedaviye sebep olabilmektedir. 

Endoskopik muayenede hastanın midesine gönderilen kameralı ışık yöntemi ile incelendiğinde eritemli gastrit dokusu görülmektedir. Bu doku oradaki iltihap odağının göstergesidir. Doktorlar tarafından yapılan incelemede alınan doku ve sıvı örneği ile daha ayrıntılı inceleme yapılır. Yaklaşık 20-30 dakika kadar süren bu işlem, hastanın tamamen uyutulmasına gerek kalmadan yapılan basit bir yöntemdir. 

Tedavisinde saptanan bakteriye etki edecek antibiyotik ilaçlar kullanılmaktadır. Normal antibiyotik tedavilerinden farklı olarak uzun sürebilir. Antibiyotik tedavisinin yanı sıra mide içerisinde yapının daha kolay iyileşebilmesi için hastaya proton pompası inhibitörü türevi ilaçlar da tedavisine eklenmelidir. Hastanın mide bulantısı, kusma şikayetlerine göre de antiemetik yani bulantı durdurucu ilaçlar kullanılabilir. 

Tedaviye başlandıktan sonra belirtiler giderek azalmaya başlar.

Eritematöz gastrit hastalığı tedavisi, ilaç tedavisinin yanı sıra en önemli bölümü beslenmesinin düzenlenmesidir. Beslenme uzmanı doktorlar ya da gastroentoloji doktorları tarafından verilen diyet listesine hasta atlamadan uyması gerekmektedir. EG diyeti, acı, ekşi, baharatlı, yağlı yiyeceklerden uzak durmayı, gazlı, asitli, kafeinli içeceklerin içilmeyeceğinin yazdığı bir diyet listesidir. 

Eritematöz Gastrit Diyeti Listesi

  1. Mide ağrısı nedeniyle yemek yemeye ara verilmemeli 3 ana 3 ara öğün olmak üzere 6 öğün az ve sık beslenilmelidir. 
  2. Sigara ve alkol tüketimi sonlandırılmalıdır. 
  3. Acı, ekşi, baharatlı yiyecekler yenilmemeli, asitli, gazlı, kafeinli içecekler tüketilmemelidir. 
  4. Sıvı alımı arttırılmalı, alkali olan sıvıların tüketilmesine önem verilmelidir. Alkali olan sıvılar, süt, ayran, yoğurt gibi sıvıların tüketilmesi mide asidinin pH’ında yükselmeye ve midenin daha az yanmasını sağlar. 
  5. Yemek yeme sırası öncelikli olarak ılık gıdalar olmalıdır. Çok soğuk ya da çok sıcak gıdalar enfeksiyonlu bölgeye zarar verir. 
  6. Ara öğünlerde alınacak olan meyvelerin asitli meyveler olmamasına dikkat edilmelidir. 
  7. Diyeti harfiyen uygulayan ve tıbbi tedavisini aksatmayan hastalarda iyileşme süreci uzamadan tedavi sonlandırılabilir. 

Sağlıklı Beslenme Tabağı

Diyet sitesi adı altında açılan ve yanlış yönlendirmelere sebebiyet verebilecek bilgiler ışığında ilerlemek yanlış olacaktır. Hastanın mutlaka doktora gitmesi ve doktor tavsiyesi ile hareket etmesi gerekmektedir. Doktorun verdiği diyeti uygulayan hastalar, ilaçlarını da yeme zamanlarına göre uyguladıklarında hem yaşam kalitesi artacak, sağlıklı beslenecek hemde tedavisi iyileşme ile sonlanacaktır. 



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (3 votes, average: 4,33 out of 5)
Loading...

Yorum ekle