Antral Gastrit Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Midenin antrum bölgesinde helikobakter pilori virüsü ya da başka nedenlerden iltihaplanması ile birlikte antral gastrit ortaya çıkacak mutlaka tedavisi yapılmalı ve beslenmesine dikkat etmelidir.

Antral Gastrit

Antal Gastrit Endoskopi Görüntüsü

Midenin antrum bölgesinde iltihaplanma ve şişlik olması durumunda antral gastrit gelişmesi söz konusu olacaktır. Midenin mukozasında tahriş olma durumunda gastrit hastalığı gelişecektir. Bu gastrit türü akut olarak ya da kronik gastrit olarak meydana gelecektir. Antrum bölgesinin iltihaplanarak antral gastrit gelişmesinin nedeni helikobakter virüsünden kaynaklanacaktır. Bu bakterinin spiral şekilde ağız yolu ile alınması sonucunda sindirim sisteminde çoğalarak mide asiti sayesinde çoğalan bu bakterinin antrum bölümünde tahriş olmasına neden olur.

Helikobakter virüsünün sadece midenin antrum bölgesinde oluşmayacaktır. Aynı zamanda da antral gastrit duodenit olarak da gelişmesi söz konusu olabilir. Helikobakter virüsünün çocukluk çağı içerisinde bulaşması sonucunda yaşam boyunca sürecek olan gastrit hastalığı meydana gelecektir. Bu hastalığın oluşması ile birlikte mukozanın tahriş olması ile birlikte hastalarda ülser gelişimi ya da mide kanseri olma riski de meydana gelecektir. Belirtilerin ortaya çıkması ile birlikte antral gastrit ne demek sorusu akıllara gelmektedir. Bu hastaların tedavisi ömür boyu sürecektir.

Mide mukozasının antrum bölgesine yerleşmiş olan helikobakter virüsünün asit ile buluşması sonucunda çoğalacak ve mide astarının daha yoğun olmasına neden olacaktır.

Antral Gastrit Belirtileri

Hastaların duodenit bölgesinde gastrit meydana gelmesi ile birlikte hiatal herni yani mide fıtığı gelişmesi görülmektedir. Hastaların tanısının doktor tarafından konulması sonucunda belirtilerin ortaya çıkmaması için diyet yapar ve bu belirtilerin ateşlenmesini azaltacaktır. Hastalarda duodenit antral gelişmesi ile birlikte şu belirtiler ortaya çıkacaktır:

  • Hızlı kilo kaybı;
  • Kansızlık;
  • Hazımsızlık;
  • Karın bölgesinde şiddetli ağrı;
  • Kusma;
  • Geğirti;
  • Kusma;
  • Mide yanması.

Bu belirtiler çok ciddi olmaktadır. Belirtilerin ortaya çıkması durumunda hastanın doktor tarafından muayenesinin yapılması gerekmektedir. Hastalarda doktor tarafından tedavisi başlanması ile birlikte bu belirtiler ortadan kalkacaktır. Ayrıca doktor tarafından uygulanacak olan tedavi sonucunda hastalarda antral gastrit ilerlemesi sonucunda mide ülserinin oluşması, mide kanseri ya da hiatal herni gibi hastalıkların da oluşma gibi komplikasyonlar ortadan kalkacaktır.

Bu nedenle de antral gastrit meydana gelen kişilerin komplikasyonların meydana gelmemesi için doktor tarafından başlatılacak tedaviye uymaları gerekmektedir.

Antral Gastrit Nedenleri

Gastrit gelişimi sonucunda kronik gastrit ya da akut gastrit olarak meydana gelecektir. Akut gastrit belirtileri bir anda ortaya çıkar. Kronik gastrit ise belirtileri sinsi bir şekilde yıllar içerisinde ortaya çıkacak olan iltihaplanma olacaktır. Belirtilerin daha çok mide üstünde bıçak saplanırcasına ciddi bir ağrı olur. Midede yanma meydana gelecektir. Midede gastrit gelişmesinin nedenleri arasında en sıklıkla antral gastrit gelişmesinin nedenleri arasında helikobakter pilori isimli olan bakteriden kaynaklanacaktır. Bu bakteri insanların çocukluk dönemi içerisinde sebze ya da içeceklerinden alınacak olan ve sindirim sistemine yerleşecek olan bir bakteridir. Midenin asit salgılanması ile çoğalacak ve mide astarında tahriş oluşumuna neden olacaktır. Bir kere astar üzerinde iltihaplanma meydana gelmesi ile birlikte kişilerde ömür boyu devam edecektir. Doktor tarafından uygulanacak olan tedavi ve antral gastrit diyeti ile hastaların belirtilerinin şiddetlenmesi duracaktır. Antral gastrit oluşmasının nedenleri şunlardır:

  • Mide iltihabı;
  • Safra reflüsü;
  • Şeker hastalığı;
  • Kimyasal ilaçlar;
  • Tiroid düşüklüğü.

Gastrit olmasının ayrıca nedenleri arasında stres en büyük etkenler arasında gösterilmektedir. Kişilerin çok sık alkol tüketmeleri ve kafein kullanımını sınırlandırmaması sonucunda ortaya çıkabilir. Uyuşturucu kullanımı mide astarına zarar verecektir.

Bağışıklık sistemi sorunları olan kişilerde de antral gastrit gelişimi görülmektedir.

Antral gastrit gelişimi ile birlikte birçok hastanın hiatal yetmezlik oluşmasına neden olacak komplikasyon gelişmesine neden olur. Hiatal yetmezlik oluşması ile birlikte kişilerin yemek borusu ile mide arasında oluşan kapakçık esnekliğini yitirmesi ile birlikte mide asiti yemek borusundan kaçması ile birlikte hiatal yetmezlik oluşacaktır. Çoğunlukla bu duruma herni adı verilen mide fıtığı da eşlik edecektir.

Antral Gastrit Tedavisi

Antral gastrit tanısının konulması ilk olarak tedavisinin doktor tarafından başlatılması için çok önemlidir. Doktor tarafından semptomların gelişmesi ile birlikte kesin tanıyı koyarak ilaç isimlerini reçete edebilmesi için ilk olarak bakterinin sebep olup olmadığını anlamak için kan testleri yapılacaktır. Dışkı kültürüne bakılacak ve endoskopi yöntemi ile midenin astarında iltihaplanma olup olmadığına da bakılacaktır. Endoskopi sırasında doku örneği alınarak biyopsi incelemesi gerçekleşecek ve bunun sonucunda hastanın tanısı konulacaktır. Ayrıca hastalarda hiatal yetmezlik olması durumunda bunun tanısı da doktor tarafından yapılacak endoskopi sırasında ortaya konulacaktır. Helikobakter pilori bakterisi oluşması durumunda hastaya antibiyotik tedavisi uygulanır. Ayrıca şu ilaçlarda doktor tarafından isimleri hastaya reçete edilir.

  • Proton Pompa İnhibitörleri;
  • Bizmut Subsalisilat;
  • Histamin Blokerleri.

Hastanın antral gastrit bakterisinin yok olması için uygulanacak ilaç isimleri eczaneden alınarak kullanılmasının sonunda hastalık tam olarak iyileşmeyecektir. Hastalığın iyileşmesi için ve atakların tekrardan oluşmaması için yaşam tarzına çok dikkat etmesi diyet listesine uyması ve beslenme konusunda değişiklikler yapması hastalığın iyileşmesinde etkili olacaktır.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle