Eroziv Antral Gastrit Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi
Midenin antral bölgesinde mide astarının kronik gastrit sonucunda aşınmaya başlaması ile birlikte kan kusma ve diğer belirtiler yoğun olarak görülecektir. Ülser gibi hastalıklar oluşabilir.
İçindekiler
Eroziv Antral Gastrit
Eroziv antral gastrit oluşması daha çok kronik olarak gastrit sorunu yaşamakta olan hastalarda görülmektedir. Midenin antrum bölümü içerisinde gastrit oluşması durumunda Eroziv antral gastrit meydana gelmektedir. Kronik olarak gerçekleşecek gastrit oluşması daha çoğunlukta helikobakter virüsünden kaynaklanacaktır. Mide mukozasına yerleşmiş olan bu virüs zaman içerisinde mide zarının iltihaplanmasına neden olacak bir durum gelişimine neden olacaktır. Kişilerde tedavi edilmemesi durumunda hastalık ilerleyecektir. Hastalığın ilerlemesi durumunda mide zarı ve midenin mukozasında deliklerin açılmasına ve yaranın oluşmasına neden olur. Hastaların tedavisi yapılmaması ve beslenmesine dikkat etmemesi durumunda ülser oluşacağı gibi mide kanserinin görülmesi de söz konusu olabilir. Tedavisinin gerçekleşmemesi durumunda hastalık ilerleyecek ve antral bölgede meydana gelen gastrit mide astarında ki iltihaplanma özellikle de midenin yanında bulunan pankreasa yayılması sonucunda bulbit ortaya çıkacaktır.
Hastalığın oluşması ile birlikte sıklıkla kişilerin mide astarında iltihaplanma sonucunda aşınma söz konusu olur. Özellikle de antral bölgede gelişmesi durumunda eroziv gelişmesi söz konusu olacaktır.
Eroziv Antral Gastrit Belirtileri
Gastrit hastalığına sahip olan kişilerde meydana gelen belirtiler arasında karın bölgesinde şiddetli ağrının olmasına neden olacak durum gelişecektir. Kişilerin kronik gastrit gelişimi durumunda bu belirtiler hızla insanların hayatı içerisinde ortaya çıkmayacaktır. Zaman içerisinde belirtilerin ortaya çıkacak olması ve zaman içerisinde belirtilerin şiddetlenecek olduğu da bilinmelidir. Eroziv gastrit hastalarında sıklıkla şu belirtiler yoğun olarak görülmektedir.
- Hazımsızlık;
- Mide bulantısı;
- Kan kusması;
- Kanlı dışkı;
- Şişkinlik;
- Geğirme;
- İştah kaybı;
- Kilo kaybı;
- Yanma hissi.
Midenin antral bölgesinde bulunan mide zarının aşınmaya başlaması ile birlikte ortaya çıkacak olan eroziv gastrit gelişimi ile birlikte hastalarda ciddi belirtilerin ortaya çıkması da söz konusu olur.
Özellikle kusma sırasında kan gelmesi ve çok koyu renkli dışkı yapması neticesinde kişilerde müdahale edilmesi gerekmektedir.
Eroziv Antral Gastrit Nedenleri
Eroviz antral gastrit oluşması nedenleri arasında gastrit hastalığının kronik olarak ortaya çıkmasına neden olacak bakteri sonucunda gelişecektir. Kişilerin ayrıca viral enfeksiyonlar yaşaması sonucunda ya da sindirim bozuklukları neticesinde de kişilerde gastrit oluşmasına neden olacak mide zarında iltihaplanma görülecektir. Ayrıca şu nedenlerden dolayı da meydana gelebilir.
- Stres;
- Alkol ve sigara;
- Kullanılan kimyasal ilaçlar;
- Bakteriler.
Kişilerin çoğunluğunda helikobakter isimli bakterinin neden olduğu mide zarında aşınmanın oluşmaya başlaması ile birlikte ortaya çıkacak olan eroziv gastrit hastalığını tetikleyecek bir durum ise kişilerin stresli bir yaşama sahip olmaları olacaktır. Bu nedenle de hastaların stresten olabildiği kadar uzak durmaları önerilmektedir.
Alkol ve sigara mide zarının etkilenmesinde ve iltihaplanmasında etkili olur. Bu nedenle de sigara ve alkol kullanımını olabildiği kadar kişilerin azaltması tavsiye edilmektedir.
Eroziv Antral Gastrit Tanısı
Hastalarda gastrit belirtisinin artması ve kan kusmaya başlaması gibi semptomlar ortaya çıkması durumunda kişilere ilk olarak bakteriden kaynaklanıp kaynaklanmadığını tespit etmek için bir takım testler yapılmalıdır. Özellikle de hastalara yapılacak olan endoskopik görüntüleme ile midenin içerisine bakılacaktır. Bu işlem sırasında midenin astarının aşınmasına neden olan bakterinin tanısının konulması için endoskopik yöntem sırasında mideden doku örneği biyopsisi alınacaktır. Hastalığın her zaman için uygun tedavisinin doktor tarafından başlatılabilmesi için midenin antral bölgesinde ki mide zarının aşınmasının tanısı konulması gerekmektedir. Ayrıca tanıyı koymak için endoskopik görüntüleme dışında mide röntgenine ve mide ultrasonuna da bazı hastalarda ihtiyaç duyulabilir.
Antral Eroziv Gastrit Tedavisi
Hastalığın tedavisi için tanı konulmasının ardından ilk olarak bakteriye rastlanması sonucunda bu bakterinin ölmesi için doktor antibiyotik tedavisine başlayacaktır. Hastaların yaşam tarzında ciddi bir değişiklik yapmaları ve diyet programına girmesi gastrit oluşmasını engelleyecektir. Kişilerin her zaman için stresi hayatlarından çıkarmaları gerekmektedir. Doktor tarafından reçete edilecek olan ilaçlar midenin asit salgılanması sonucunda sindirimi sağlayacaktır. Fakat bu asit çok fazla olması durumunda kişilerde gastrit gelişimine zemin hazırlar. Bu durum içerisinde midenin asit salgılanmasını azaltmak için bazı kimyasal ilaçların kullanımı hastalığın tedavisinde ve hastanın sağlığına kavuşmasında çok etkili olacaktır. Kişilerin mide iltihabını azaltmak amacıyla E vitamini içeren yiyecekler tüketmesi ve gün içerisinde sıvı alımına çok dikkat etmesi gerekmektedir.