Antral Gastrit Tedavisinde Kullanılan Yöntemler ve Riskleri

Midenin alt kısmında meydana gelen iltihaplanma ile ortaya çıkan sindirim problemi antral gastrit rahatsızlığının tedavisi ve bu tedavilerin riskleri ile tedavi edilmemesi durumunda neler olacağına dair.

Antral Gastrit Hastalığı

Antral gastrit hastalığı

Sık görülen mide rahatsızlıklarından birisi olan antral gastrit rahatsızlığı, temel olarak midenin ‘antrum’ olarak tabir edilen alt bölümünde ortaya çıkan iltihaplanmalı bir mide problemidir. Diğer mide rahatsızlıklarından daha yüksek riskler taşıyabilen bir mide problemi olan bu gastrit tipinde özellikle ülser oluşumunun tetiklemesi gibi bir durum söz konusudur. Aynı zamanda da diğer gastrit tipleri midenin içerisini çevreleyen tüm mukoza tabakasının her noktasında meydana gelebilen iltihaplanmalara neden olurken, antral gastrit rahatsızlığı yalnızca antrum bölgesinde ortaya çıkar ve diğer bölgelerde etkisi bulunmaz. Herhangi bir yaş sınırı bulunmayan mide problemlerinden birisi olmasına karşın antral gastrit rahatsızlığının özellikle 60 yaş ve üzeri kişilerde daha sık görüldüğü tespit edilmiştir. Antral gastrit rahatsızlığının tedavisi erken dönemde gerçekleştirilmemesi durumunda kronik hale gelmesi söz konusu olur ki kronik gastrit için kesin çözüm sağlayan tedaviler bulunmaz ve hastaların yaşamları boyunca semptomlarından muzdarip olmasına neden olabilir.

Antral Gastrit Tedavi Yöntemleri

Antral gastrit tedavisi için kullanılabilecek farklı tedavi yöntemleri bulunur. Özellikle de temel olarak mide içerisinde iltihaplanmanın giderilmesi, mide ve vücutta yaratmış olduğu tüm semptomların yok edilmesi amacıyla tedavileri gerçekleştirilir. Bu çerçevede de rahatsızlığın tedavisinin sağlanabilmesi için günümüzde;

  • Bakteriyel iltihap tedavileri,
  • Yaşam tarzı değişimleri,
  • Bitkisel tedaviler,

şeklindedir. Bu noktada uygulanacak tedaviler genellikle standart olsa da hastalığın ilerlemiş olması durumunda tedavinin uygulanış etki ve şiddeti de değişkenlik gösterebilmektedir.

Kullanılan İlaç Tedavileri

Midede yarattığı rahatsızlıklar nedeni ile önleyici ve tedavi edici niteliklerde ilaç kullanımları gerçekleştirilebilmektedir. Bu ilaçlar ile hem bakterilerin yok edilmesi hem de midedeki tahribatta onarıcı etkilerin oluşturulabilmesi sağlanabilmektedir.

Antibiyotik Tedavisi

Antral gastrit bulguları

Günümüzde antral gastrit rahatsızlığının ortaya çıkışı noktasında son derece etkili olan etkenlerin başında gelen ‘Helicobacter pylori’ isimli mide bakterisine yönelik olarak tedavi yöntemleri uygulanır. Bu bakterinin mideye girişi ve yerleşmesi sonrasında mide içerisinde iltihaplanma durumunun ortaya çıkmasına neden olur. Bunun önlenebilmesi için uzman doktorlar tarafından ilaç tedavileri uygulanır. Bu noktada kullanılan ilaçlar antibiyotik niteliğine sahiptir. Çünkü vücuttaki tüm bakteri ve virüslere karşı bağışıklığın mücadele etmesinde antibiyotik ilaç kullanımının gerçekleştirilmesi gerekir. Bu kapsamda da antral gastrit rahatsızlığında bakteriyel iltihap için antibiyotik tedavisi uygulanırken iki farklı antibiyotik kullanılır. Bu süreç içerisinde antibiyotiklerden birinin etkisini yitirmesi durumunda diğer antibiyotik ile tedavisine devam edilir.

Kullanılan Diğer İlaçlar

Midedeki tahribatın yarattığı olumsuz etkilerin onarımı için kullanılan farklı ilaçlar bulunur. Midedeki antral gastrit rahatsızlığında kullanılan ilaçlar arasında;

  • Proton Pompa İnhibatörleri: Bu ilaç midedeki asit üretiminin dengelenmesine yardımcı olarak, midedeki doku hasarlarının onarımını sağlar.
  • Bizmut Subsalisilat: Midede iltihaplanma yaşanan bölgeleri tamamen kapatır ve buradaki iltihabın kurumasına/akmasına yardımcı olur ve iyileşme sağlar.
  • Histamin Absorbesi: Midede asit üretimini sağlayan histamin bileşeni üzerinde baskı uygulayarak, mide asidi üretiminin sonlanmasına yardımcı olur.

Midede kendisine yer edinen ve pek çok mide iltihaplanmasının kaynağı konumunda bulunan Helikobakteri pylori bakterinin yok edilmesi kolay şekilde olmaz. Çünkü zayıflamış olan bakteriler yeniden bölünerek, çoğalma ve gelişim yaşayabilir. Eğer tamamen yok edilirse, rahatsızlığında iyileşmesi sağlanabilir.

Günlük Yaşam Alışkanlıklarında Değişim

Günlük yaşantıda yapılan beslenme alışkanlıkları, zararlı bağımlılıklar gibi pek çok faktörde midede antral gastrit rahatsızlığının tetiklenmesi açısından çok ciddi etkiler teşkil edebilir. Bu doğrultuda da gündelik yaşantı içerisinde çeşitli konularda daha çok sağlıklı temelde uygulamalarda bulunulması önerilir. Buna göre;

  • Asitli/Gazlı içeceklerin tüketiminden kaçınılması,
  • Baharatlı ve yağlı yiyecekler yerine daha çok haşlama ve ızgara tercih edilmeli,
  • Soğan ve sarımsak tüketiminin düşürülmesi,
  • Uykudan önce en az 3 saat öncesinden yemek yenmemeye başlanması,
  • Midedeki sindirimi daha basit ve kolay olacak besinlerin tüketilmesi,

gibi yeni beslenme alışkanlıklarının kazanılması büyük bir önem taşımaktadır.

Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Midedeki tahribata ve sorunlara yönelik olarak şifa kaynağı niteliği taşıyan çok önemli bitkisel ürünler bulunur. Tamamen sağlıklı ve bitkisel nitelikli olan ürünlerin tüketilmesi veya kür gibi uygulamalar ile değerlendirilmesi gerekir. Buna göre;

  • Öğünlerden önce zencefil çiğnemek gerekir. Bu sayede midedeki sindirimin tetiklemesi sağlanır ve hazımsızlık sorunları engellenebilir.
  • Gün içerisinde 1 ya da 2 bardak kadar Hindistan cevizi suyu tüketilmelidir.
  • Bilimsel olarak yapılan araştırmalar nezdinde aç karnına iken sıcak su dolu bir ürünün karın bölgesine uygulanması, midedeki sorunlara karşı iyi gelir.
  • Midede ve vücutta yenilemeye ve temizliğe yardımcı olan suyun günde 2 litre kadar içilmesine dikkat edilmesi gerekir.
  • 1 ya da 2 diş sarımsak ile kuru üzüm (çekirdeksiz) üzerine rendeleyerek, tüketilmesi tavsiye edilir. Bu şekilde yine sindirimi rahatlatabilmek mümkün olur.

gibi bitkisel tedavi uygulamalarının gerçekleştirilmesi de mümkündür. Bu sayede antral gastrit rahatsızlığının etkilerini önemli oranda hafifletmek ve kronik hale gelmesinin önüne geçilebilir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle