Alkolden Sonra Mide Ağrılarının Tedavisinde Uygulanan Yöntemler
Mide ve sindirim sistem konusunda önemli zararlara neden olan alkol kullanımı sonrasında oluşan mide ağrıları, vücut tarafından verilen önemli ikazlar dandır.
İçindekiler
Alkol ve Mide Ağrısı
Alkol kullanımı vücut mekanizmasının işleyişi konusunda sağlıklı olmayan etkilere sebep olmaktadır. Alkol kullanımının düzenli olarak aşırı miktarda olmasına bağlı olarak; vücutta başta sindirim sistemi ve mide olmak üzere; kalp damarlar hatta beyin gibi önemli organların ciddi derecede hasarlara uğramasına zemin hazırlamaktadır.
Alkol bağımlılarının genel olarak yaşadığı sorunlar arasında; kullanımdan sonra ortaya çıkan mide ağrıları veya bağırsak sorunları oldukça sık rastlanılan durumlar arasında yer almaktadır. Sindirim sisteminde oluşan birçok hastalığın nedenleri arasında alkol kullanımı yer almaktadır
Uygulanan Tedavi Yöntemleri
Alkolün midede oluşan ağrıların tedavisinde ilaçlar; halk tarafından sıklıkla tercih edilen tedavi yöntemleri arasında yer almamaktadır.
Alkol sonrası mide ağrıları tedavilerinde ana amaç;
- Kan şekerini yükseltmek
- Asit oranının azalmasına yardımcı olmak
- Kayıp olan sıvı açığını takviye etmek
Alkol tedavisi için; rahatsızlıkları olan insanlar doğal çözüm yolları kullanmaktadır. Bu yöntemler arasında en sık uygulananlar;
- Soğuk duş almak
- Uyuyarak dinlenmek
- Bol su içmek veya sıvı tüketmek
- Soda limon suyu içki sonrası mide ağrılarının dengelenmesine yardımcı olmaktadır.
- Limonlu çay
- Bilhassa kahvaltının atlanmamasına önem vermek
- Potasyum bakımından zengin olan mandalina, muz, armut, kivi gibi meyveler yiyin
- Sıcak, sarımsaklı ve limonlu çorbalar
- Bitki çayları
- Yürüyüşler ve egzersizler ile alkol vücuttan atmaya çalışılır.
- Kişniş
- Midede ki asit oranının dengelenmesini sağlayacak beslenme listesi uygulamak
Alkolden sonra mideye ne iyi gelir konusunda kullanılan halk yöntemleri arasında en sık uygulananlardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:
Nane Çayı
- Kurutulmuş nane yaprakları
- Yarım limon
- Bir fincan sıcak su
Hindiba Çayı
- Hindiba
- Kaynar su
Bir fincan civarında kaynamakta olan suyun içersine birkaç çay kaşığı hindiba atılarak on dakika kadar kısık ateşte kaynatılmaya devam edilir. Süzüldükten sonra içilir. Dilendiği takdirde içine bir parça limonla biraz bal karıştırılır.
Nane yaprakları kurutulmuş bir şekilde sıcak suyun içersinde kaynatılarak demlenilir. Süzüldükten sonra limon suyu ilave edilerek içilir.
Mide Ameliyatı ve Alkol
Türü ve amacı ne olursa olsun herhangi bir şekilde mide ameliyatı yaşanmışsa; hastaların yapılan operasyon sonrasında bilhassa ilk altı ay içinde kesinlikle alkol kullanmaları yasaklanmaktadır. Altı ay sonrasında mutlaka alkol kullanılmak isteniyor; düşük alkol oranı olan ve demir içeren kırmızı şarap önerilebilmektedir. İdeali tüp mide veya mide ameliyatlarından sonra içki alımını tamamen bırakmak; alınması gereken sosyal durumlarda ise ise bir kadehten fazla kırmızı şarap tüketmemektir.
Alkol bağımlısı olan kişiler obezite cerrahisi olarak kabul edilen tüp mide ameliyatına uygun olmayan kişiler arasında yer almaktadır. Bu nedenle herhangi bir şekilde içki kullanan kişilere tüp mide ameliyatı uygulanmamaktadır.
Alkolün Mideye Zararları
İnsanlar alkolün insan vücuduna pek çok konuda zarar verdiğini bilir ama rahatsızlıklar direk olarak yaşamı tehdit edici bir boyuta gelene kadar ciddiye almaz. İnsan vücudunun savunma sistemi, doğasına uygun olarak; alkol içinde yer alan etil alkol asimilasyonu karşısında adapte olamamaktadır. Bu nedenle alkol alınmaya başlandığında vücut tepkiler vermeye başlar. Zamanla vücut alkole bir miktar alışmaya başlar. Rezerv kuvvetler ortaya çıkarır. Fakat içkinin yarattığı olumsuz etkilere karşı vücudu koruyamaz.
İçkiye bağlı olarak vücut mekanizmasında ilk etkilenen; merkezi sinir sistemi ve sindirim sistemi olmaktadır. Mide içinde uzun bir süre kalan alkole bağlı olarak yenilen besinlerin emilimini kolaylaştıran mide duvarları zarar görmeye başlar. Bu nedenle mide ağrıları, ishal gibi sorunlar ortaya çıkmaya başlar. Bu sorunlar; içkiye karşı vücudun verdiği ikazdır. Sık bir şekilde içilen içkiler; kısa bir süre içinde mukoza zarında ciddi derecede tahribatlara yol açar.
Alkol sonrasında mide ağrıları, ekşimeler, bulantılar, hava ve asitlere bağlı olarak sık bir şekilde geğirmeler, kusmuk ve dışkıda kan görülmesi gibi semptomlarla karşılaşılmaya başlanılır. Böyle bir durumda zaman yitirmeden doktora gidilmesi sindirim sisteminin daha fazla zarar almasına engel olabilecektir.
Alkolün mideye verdiği zararlar içinde en sık karşılaşılanları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Mide mukoza duvarlarının zarar görmesine sebep olur
- Helicobacter pylori ismi verilen mikro organizmalarının gelişmesi için zemin hazırlar
- Mide ağrıları, mide bulantıları ve ekşimelere sebep olur
- Gastrit ve ülser gelişmesini kolaylaştırır.
- Reflüye sebep olur.
- Asidin artmasına sebep olur
- Sonu hastanın yaşamını yitirmesine kadar varabilen mide kanamalarına sebep olur
- Mide kanserine zemin hazırlar
- Gıdaların; parçalanmasını, emilimini zorlaştırır.
- Midenin boşalmasını zorlaştırarak tahliye işlemini geciktirir.
- Alkolün yarattığı diğer bir zarar ise; alkolle birlikte tüketilen kalori oranı yüksek olan mezelerin sebep olduğu sorunlardır.