Mide Asidinin Azalmasının Nedenleri ve Uygulanan Beslenme Yöntemleri
Besinleri denatüre ederek sindirime hazır hale getirmeye yardımcı olan mide asitlerinin, normal seviyelerinden daha az oranda bulunması, sindirim sürecinin yavaşlamasına sebep olmaktadır.
İçindekiler
Mide Asidi Azalması
Midede yer alan sindirim bezlerinde salgı aktivitesini gerçekleştiren asitler; proteinleri parlayarak enzimlerin çalışmasına yardımcı olan, anti bakteriyel oluşumların meydana gelmesine engel olan asitlerin normal değerlerinin altına inmesi hastanın beslenme ve sindirim sisteminde farklı sorunların oluşmasına zemin hazırlamaktadır.
Mide suyunda her alan hidroklorik asit konsantrasyonun önemli bir özelliği olan mide asitleri; sindirim sürecinin problemsiz olarak gerçekleşmesine yardımcı olmaktadır. Midedeki asitlerde ortaya çıkan azalmalar ciddi boyutta sindirim sorunlarına, proteinlerin yeterli oranlarda sindirilememesine ve besinlerin gerektiği gibi fermantasyona uğrayamamasına sebep olmaktadır.
Mide asitlerinin azalmasına bağlı olarak gastrointestinal sistem rahatsızlıkları yanında, vücutta farklı rahatsızlıklara da sebep olabilmektedir.
Nedenleri
Mide asidinde meydana gelen azalmalar sindirim sürecinin bozulmasına sebep olacağından; gerek mideyle ilgili gerekse diğer organlarla ve vücut sistemleriyle ilgili olarak çeşitli sıkıntıların doğmasına zemin hazırlamaktadır. Mide asitlerinin azalma sebepleri arasında en sık rastlanılanları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Yanlış beslenme ( aşırı yemek yeme, uzun süre aç kalma, uykudan çok kısa bir süre önce yenilen aşırı yemekler, dengesiz ve kontrolsüz diyetler)
- Alkollü içeceklerin düzenli olarak fazla oranda tüketilmesi
- Kullanılan ilaçların yan etkileri
- Sigara ve tütün ürünlerine olan bağımlılıklar
- Mide de ortaya çıkan kanserler
- Gastroduodenit
- Enfeksiyon veya bakteri gelişimleri
- Kalıtımsal Sebepler
- İlerleyen yaşa bağlı olarak metabolizmanın yavaşlaması
- Troid hormonlarının üretiminde meydana gelen azalmalara bağlı olarak oluşan metabok sorunlar
- Helicobacter pylori
- Gastrit
- Kronik şekilde devam eden stresler ve psikolojik baskılar
- Vücut bağışıklık sisteminin kaybolmasına sebep olan rahatsızlıklar
- Vücut metabolizmasının işleyiş süreçlerinde oluşan bozukluklar
Belirtileri
Sindirim mekanizmasında önemli görevleri üstlenen mide asitlerinin gereğinden az olması başta sindirim sistemi organları olmak; vücut metabolizmasında pek çok işlevlerin bozulmalarına ve sorunlar çıkmasına sebep olabilmektedir. Yemeklerin ve alınan besinlerin yeterli şekilde parçalanmasına engel olan asit azlığı hastanın güncel yaşamının kalitesinin de bozulmasına sebep olabilmektedir. Mide asit oranının azalmasında en sık karşılaşılan belirtiler şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Karın bölgesinin üst kısmında oluşan ağrılar
- Bağırsaklarda ortaya çıkan ağrılar
- Dışkıda iyi parçalanmamış yemek artıklarına rastlanılması
- Sık ve aşırı oranda beslenme ihtiyacı hissetmek
- Ağızdan gelen çürük yiyecek kokuları
- Mide ekşimeleri ve yanmaların oluşması
- Mide ve bağırsaklarda oluşan şişkinlikler ve gazlar
- Bağırsak sisteminde bozukluklar meydana gelmesi ( kabızlık veya tam tersi ishal oluşumu)
- Cildin kuruması
- Sivilce ve kalıcı lekelerin oluşması
- Saçların donuk ve kuru olması
- Güçsüzlük ve halsizlik
- Bağışıklık sisteminde oluşan zayıflama
- Dil üzerinde meydana gelen beyaz tabakalar
- Tükürüğün artması
- Dolgunluk hissi
Uygulanan Tedavi Yöntemleri
Gelişmekte olan modern tıp sayesinde ağrısız bir şekilde mide asitlerinin ölçülmesi oldukça kolay yöntemlerle yapılabilmektedir. Asit oranın düşme oranı saptandıktan ve metabolizma açısından yarattığı sorunlar saptandıktan sonra uygun tedavi yöntemi seçilmektedir.
Azalan mide asidinin tedavisinde uygulanan yöntemler; medical yani ilaç tedavisinin yanı sıra; hastanın günlük hayatında düzenlemeler, diyet programları ve bitkisel tedavi yöntemleri tercih edilmektedir.
İlaç ve diyet tedavisi kadar önemli olan diğer bir hususla hastanın beslenme sırasında yaptığı yanlışların ortadan kaldırılmasıdır. Bu konuda hastanın dikkat etmesi gereken hususlar şu şekilde sıralanır:
- Yenilen yemekler iyice çiğnenerek acele etmeden yenilmelidir.
- Yemek yemeden yaklaşık olarak yarım saat evvel bir şişe maden suyu içilmelidir
- Mide asidini kışkırtan karbonhidratlar, süt, beyaz ekmek, baharatlı ve tuzlu besinlerden uzak durulmalıdır.
- Yenilen besilerin oda sıcaklığında olmasına dikkat edilmelidir. Çok sıcak ve çok soğuk gıdalardan kesinlikle uzak durulmalıdır.
- Isıtılmış gıdalar yerine; taze yeni pişen besinler tercih edilmelidir.
- Yatmadan hemen önce bol miktarda yemek yenilmelidir.
- Ağır ve midenin yorulmasına neden olan yiyeceklerle hazır gıdalardan, konserve ürünlerden uzak durulmalıdır.
Mide Asidini Azaltan Gıdalar
Mide asidi fazla olan kişilerin gaz yapan besinlerden uzak durması gerekmektedir. Beslenmelerinde bitkisel besinlerin ağırlıklı tutulması tavsiye edilir. Bu konuda alınan gıdalarda karbonhidratlar ve proteinlerin aynı anda tüketilmemesi oldukça önemli bir ayrıntı oluşturmaktadır.
- Uygulanacak olan beslenme listesi meyve ve sebze ağırlıklı olmalıdır. Genellikle buğulama ve haşlama tercih nedeni olmalıdır
- Karabuğday, yulaf ezmesiyle yapılan çorbalar, tahıllı besinler mide asitlerini normal seviyeye dönüştürme konusunda oldukça başarılı olmaktadır.
- Sıvı besinler ve içecekler asit oranını dengelemektedir. Yüksek orandaki asit miktarının düşürülmesine yardımcı olur. Bu nedenle beslenme listesinde kompostolara, taze meyve sularına, bitki çaylarına ağırlık verilmelidir.
Mide asidini azaltan yiyeceklere şu şekilde örnekler verebiliriz:
- Zencefil; mide asitlerini düzenler, bulantı ve kusma sorunlarının ortadan kalkmasını sağlar ve sindirime yardımcı olur.
- Bamya; bağırsakların ve bilhassa midenin düzenli olarak çalışmasına yardımcı olur.
- Rezene; mide asidini azaltan bitkiler arasında yer almaktadır. Özellikle çayı asit dengeleyici özelliğe sahiptir.
- Dereotu veya nane; oluşan krampları tedavi eder, mideyi rahatlatır, asitlerin azalmasına destek olur.
- Patates; mide rahatsızlıkları konusunda tedavi edici özellikleri sayılmakla bitmez. Yemeklerde kullanılabildiği gibi, püresi yapılır veya çiğ olarak suyu sıkılarak içilir. Kısa bir süre içinde aside bağlı olarak ortaya çıkan sorunların giderilmesini sağlamaktadır.
- Yoğurt; kapsamında yer alan inulin sayesinde bağırsak sisteminde bulunan bakterilerin temizlenmesine ve asit oranının azalmasına yardımcı olmaktadır.