Yeni Doğan Bebeklerde Reflü Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Yeni doğan bebeklerde reflü genelde basit şekilde meydana gelir. Bu sorun çoğu vakada tedavi gerektirmeden hızlıca ortadan kalkar. Aşırı olanlara ise uzman hekim tedavisine ihtiyaç vardır.

Yeni Doğan Bebeklerde Reflü

Reflü, mide içeriğinin yemek borusuna geri dönmesi anlamına gelir. Bu sorun bebeklerde sık görülen bir durumdur ve çoğu için endişe yaratmaz. Bununla birlikte yeni doğanların yaklaşık olarak yüzde 8’inde aşırı reflü veya çok mutsuz bir bebeğin sebebi olabilecek sessiz reflü yaşandığı tahmin edilmektedir.

Sessiz Reflü

Ağrılı  ve mide ekşimesi semptomlarının kusmadan görüldüğü reflü durumu olarak tanımlar. Bazen  kolik ile karıştırılır. Çünkü bebeklerde kusma olmaz. Bu sorunu yaşayan bebekler genelde beslenmeden 60 ile 90 dakika sonra rahatsızlığı yaşamaya başlar. Midenin içerikleri çoğu zaman absorpsiyon için bağırsaklara doğru hareket halindedir.  Bunun durumun yerine midenin üst kısmında bulunan zayıf kas, bazı yiyeceklerin özofagusa yukarı doğru sıkışmasına izin verir.

Aşırı Reflü

Sorun aşırı düzeyde meydana geldiği zaman bebeğin genel sağlık ve refah düzeyini etkilenir. Reflü sıklığı ve şiddeti bebeğin genel sağlığını ve refahını etkilemeye başladığı zaman aşırı reflü belirlenir.

Belirtileri

Yeni doğan bebeklerde reflü belirtileri hafif düzeyde vakalarda sadece bir tane belirti vardır. Bunların hepsi  genelde bir beslenmeden sonra ortaya çıkan tükürme olarak oluşur. Bebek beslenme yaptıktan sonra rahatsız görünmüyorsa, muhtemelen basit bebek asidi sorunu vardır.  Sık şekilde meydana gelen aşırı ve basit mide asidi belirtileri arasında;

  • Kilo kaybı
  • Önemli düzeyde sinirlilik
  • Bel rahatsızlığı
  • Uyku sorunları
  • Solunum problemleri
  • Yemeyi reddetme

Bebeklerde belirtileri tükürmenin ötesine geçtiği zaman sorun GERD (gastroözofageal reflü hastalığı ) olarak bilinir.

Nedenleri

  • Bebeklerde LES olgunluğunun olmaması
  • Bebekler vücut büyüklüğüne oranla büyük miktarda süt tüketirler. Bundan kaynaklı meydana gelebilir.
  • Anne ya da babanın omzuna yatma, durgun şekilde oturma veya bebek bezi değiştirmek için bebeğin bacaklarını kaldırma sonucu bebeğin karnına yapılan herhangi bir baskı, mide içeriğinin geri gelmesine neden olabilir.
  • Beslenmenin aşırı düzeyde ve hızlı şekilde yaptırılması
  • Sürekli yatma mideden geriye doğru süt akışının kolaylaşmasını sağlar.

Tedavisi

Bebeğin Beslenmesi

Anne sütü formülden kaynaklı olarak daha hızlı sindirilir ve bundan dolayı dolaşmak ve sorun yaratmak için daha az zamanı vardır. Bebeğin sorun yaşamaması için beslenmesi konusunda dikkat edilecek noktalar arasında;

  • Bebeğinize dik konumda beslemek, emzirme işlemi varsa bebeğin beslenme sırasında oldukça dik durmasına izin verecek en iyi pozisyonlarla denemek gerekir. Bazı anneler bacaklarını  bebeğin göğsüne bakmasını sağlayarak başarı sağlar. Bazıları da bebeğini modifiye edilmiş bir ikiz stilde tutarken ayağa kalkmayı tercih edebilir.
  • Beslemeleri küçük sık sık tutmak, reflü sorunu olan çoğu bebek sıklıkla beslenmeyi seven çocuklardır. Büyük miktarda ani gıda alımına kıyasla mide kasında daha az baskı oluşturacak az az ve sık sık beslenme tercih edilmelidir.
  • Bebeğini dik tutmak, beslenme işlemi bittikten sonraki yarım saatlik süreçte bebeklerin dik tutulması gerekir. Onu omzunuzda tutmak, kucağa almak veya bebek koltuğu kullanmak tercih edilebilir.
  • Reflü rutini uygulaması, bebek uyandığı zaman beslenme düzeni koyun. Bu düzenin kesinlikle dışına çıkmayın. Beslenme sonrasında hemen uykuya dalmaması çok önemlidir. Sütünü sindirmesi için bol bol oynama süresine sahip olmasına dikkat edin
  • Beslenme esnasında  uykuya dalmasına izin vermeyin, beslenmeden hemen sonra uyku bebeklerin ağrı ve acı çekmesine neden olur.
  • Uyku, bebek ölümlerinin önüne geçmek için bebeğin sırt üstü yatması çok  önemlidir. Karyolanın başucunu hafifçe yükselterek bebeğin başını bacaklarından daha yüksek olmasını sağlanabilir.  Baş bölgesinin altına ince yastık ya da temiz pamuklu bir havlu koyulabilir.
  •  

Çoğu reflü vakası kendiliğinden iyi olur ve yukarıda bulunan detaylar uygulandıktan sonra tedaviye ihtiyaç duymaz. Sorun hafifse ve kilo vermesi konusunda etki yapmıyorsa sorunu hafifletmek için onun daha dik bir konumda beslemesi gerekir. Beslemelerden yaklaşık 30 dakika sonra onu dik tutmakta oldukça önemlidir. Uzman hekimler bebeğin formüllü şekilde beslenmesini istiyorsa, bebeğin beslenmesinin koyulaştırılmasını tavsiye ettiyse bu detayların hepsine uyulması gerekmektedir. Kusma sonrasında bebeklerde ağrı var tarzında belirtiler meydana geliyorsa ya da yeterli düzeyde kilo almıyorsa uzman hekim  asit önleyici ilaç reçete edebilir. Uzman hekimler bebekler için en uygun tedavi planını hazırlar. Anne ile babada bu plan dâhilinde hareket etmelidir. Kusma ya da ağrı tarzında olan belirtilerin hepsinde uzmana başvurmak ve ondan gerekli olan bilgiler almak gerekir.

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle