Bebeklerde Oluşan Reflü Sorunun Tedavisi ve Süreci

Bebeklerde meydana gelen reflü hastalığının tedavisi öncelikli olarak semptomların azlatılmasına yöneliktir. Bu süreçte uzman hekimin tüm söylediklerine dikkat etmek gerekmektedir.

Bebeklerde Reflü Tedavisi

Bebeklerde reflü sorunu varsa, mide içeriği yemek borusuna geri döner. Reflü için başka bir isim gastroözofageal reflüdür.  GERD gastroözofageal reflü hastalığının kısaltmasıdır. Özofagus ve karın arasında bir vana görevi gören bir kas bulunur. Bebek besinleri yuttuğu zaman bu kas gıdanın özofagustan mideye geçmesine izin vermek için rahatlar. Bu kas normalde kapalı kalır ve bu sayede mide içeriği özofagusa geri akmaz. Reflü sorunu olan bebeklerde kapalı kalan kası tam gelişmiş değildir ve mide içeriği özofagustan yukarı doğru destek sağlar. Bebek reflüsü tedavisi konusunda atılacak olan adımlar arasında;

  • Sık sık yapılan küçük beslemeler, bebeğin karnının dolmasına engel olacaktır. Çünkü aşırı dolu karında reflü belirtileri meydana gelir.
  • Beslenme sonrası en az yarım saat boyunca bebeğin dik tutulması, sütü tutmak için yerçekimini kullanarak geri akış miktarını azaltmaya yardımcı olabilir.
  • Olabildiğince sessiz kalmak ve beslemeden sonra sessiz vakit geçirmek önemlidir
  • Düşük özofageal sfinkter üstündeki baskıyı artırarak reflü daha da kötü bir hale gelebileceğinden dolayı sıkı kıyafetlerden, özellikle de bebeğinizin karın bölgesini sıkan kıyafetlerde kaçınılmalıdır.
  • Seyahat konusunda dikkatli olunması gerekir.  Seyahatlerde bebek koltukları rahat değilse ek bir basınç karın bölgesine yerleşir. Bundan dolayı artan asit bebeklere acı verir. Bu basınç çok acı verici olacağından dolayı reflü sorunu artırabilir.
  • Bazı anne ve babaların bebeklerine masaj kolik ve reflü ile baş etme konusunda yardımcı olmaktadır. Masaj uygulaması yapmak için zeytinyağı kullanılır. Bebeğin karın bölgesine saat yönünde minik hareketler uygulanmalıdır.

Anne sütü bebek mamalarından daha hızlı sindirilir. Bebek reflüsü ve tedavisi kapsamında uzmanlar bebeklerin daha sık, daha az emzirilmesini isterler. Emzirme yapan anneler kendi beslenme düzenlerine de dikkat etmelidir. Özellikle süt, kafein, narenciye, baharatlı gıdalar beslenme alışkanlıkları dışında bırakılmalıdır. Bu gıdaların sıra ile bırakılması ile alakalı zaman diliminde anneler bebeklerinin reflü sorununu da gözlemlemelidir. Anne ve babaları bebeklerini ağrı veya rahatsızlık içinde görmek oldukça üzücü bir durumdan ibarettir. Reflüsü olan bebeklerde aşırı ağlama ya da ağrı ile alakalı zamanlarda mutlaka uzman hekimden görüş alınması gerekir.

Beslenme Tavsiyesi

Sağlık uzmanları bebeklerinde bu hastalık sürecinde nasıl besleneceğini, beslenmesinin nasıl kontrol altına alınacağını ve reflü ile alakalı yaşamsal değişimleri ebeveyn detaylı şekilde anlatır.

Bu değişiklikler şunları içerebilir:

  • Bebeklere beslenme boyunca düzenli olarak yiyecekleri sindirim için ezerek vermek gerekir.
  • Az az ama sık sık beslenme düzeni kurulmalıdır.
  • Uzman hekimlerin tavsiye ettiği ilaçları ve ek takviye besinleri alarak düzenli şekilde kullanmak gerekir.

Uzman hekim bebeğin inek sütü alerjisi olabileceğini düşünürse, inek sütü içermeyen özel formüllü süt denemenizi önerir. Bu detaylara uyulması oldukça önemlidir.

İlaçlar Ve Cerrahi İşlem

İlaçlar

Reflüsü olan bebeklerde genelde ilaç alımı uzman hekim tarafından önerilmez. Yalnız bu sorun oldukça şiddetli ve ciddi bir boyuttaysa ilaç desteği uzman tarafından reçete edilir. Reçete edilen ilaçlar arasında;

  • Aljinatlar, bunlar mide içeriğine karşı koruyucu bir bariyer meydana getirirler. Sorunun yemek borusuna çıkmasını ve özofagusu tahriş sıkıntısını durdurur.
  • Proton pompa inhibitörleri ve H2-reseptörü antagonistleri, midede bulunan asit seviyesini düşürür. Bu sayede mide içeriği yemek borusunu önceki kadar kesinlikle rahatsız etmez.
  • Şuruplar, gaviscon ve zantac tarzında şuruplar da belli bir yaşın üzerinde olan bebekler için uzman hekim tarafından reçete edilebilir. Gaviscon ve zantac özellikle midede meydana gelen yanmaların önüne geçerek rahatlama sağlar.

Aljinatlar, bebeğin besleme şeklini değiştirildiğinde sorun ortadan kalkmazsa kullanılabilir. Bebekte bunun kullanımına rağmen rahatsızlık verici durum devam ederse ya da beslemeyi reddediyorsa proton pompa inhibitörleri ve H2-reseptör antagonistleri önerilebilir.

Cerrahi İşlem

 Cerrahi uygulama çok az sayıda bebek üzerinde uzman Hekim tarafından yapılır. Çoğu zaman serebral palsi gibi ciddi temel koşulların var olduğu bebeklerde  yemek borusunun alt kısmında bulunan kas halkasını sıkarak GORD’u tedavi etmek için bir ameliyat gereklidir. Yemek borusu, mide ya da ince bağırsakta tıkanma sorunu ve daralma sorunu varsa cerrahi işlem gerekebilir. Uzman hekimler cerrahi uygulamayı en son tercih olarak kullanır. Bu sürece girinceye kadar diğer tedavi uygulamalarını tercih ederler. Özellikle anne ve babaların tedavi sürecinde tüm detaylara dikkatli şekilde uyması ve kurallar dışına çıkmaması gerekmektedir. Bu sayede bebekler sağlıklarına kavuşur ve huzurlu zamanlar geçirir.

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle