Bebeklerde Reflü Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde reflü ilk 4 ay içerisinde çok şiddetli görülmektedir. Kendiliğinden geçmesi beklenir. 2 yaşına geldiği zaman genellikle geçmesi beklenir. Büyüme geriliği sürekli ağlama gibi belirtileri vardır.

Bebeklerde Reflü

Bebeğin yediği mamanın ya da emdiği sütün karnından geri dönmesi sonucunda yemek borusundan ağzına gelerek kusmasına neden olan bir durumdur. Bu durum gastroözofageal reflü olarak adlandırılan bir durum olacaktır. Bazı durumlarda çok ciddi olmaktadır. İlk 4 ay içerisinde en üst seviyeye ulaşacaktır. Bebek 18 aylık olması durumunda ise olmaması gereken bir durumdur. Olması demek ciddi sorunların oluşmasına neden olacak bir durumu beraberinde getirecektir. Gastroözofageal reflüsü gün içerisinde birçok kez bebeklerde görülmektedir. Bebeğin sağlıklı olması, yediklerini iştahla yemesi ve aynı zamanda da gelişiminde bir sorun olmaması bebeklerde herhangi bir sorun olmamasına neden olacaktır.

Bebeklerde oluşan reflü sonucunda alerji meydana gelebilir. Sindirim sisteminde tıkanıklık oluşmasına, gastroözofageal reflü gibi bir sorun oluşmasına işaret edecektir.

Bebeklerde Reflü Nedenleri

Bebeklerde meydana gelen reflü bazı durumda hamilelikte anneden kaynaklı olarak görülebilir. Yemek borusunun karınla birleştiği kısımda olan alt özofagus sfinkteri arasında bir kas halkası bulunmaktadır. Bu bebeklerde henüz tam olarak gelişmemiştir. Bu kasın gelişmemiş olması durumunda mide içeriğinin geri gelmesine neden olacaktır. Normalde alt özofagus sfinkteri kası sadece kişiler yemek yuttuğu zaman açılacaktır. Yemeğin geri dönmesini engelleyecek şekilde kapalı kalacaktır. Sıkı bir şekilde tutacaktır. Bebek reflüsüne katkıda bulunacak olan midesine zarar verecek olan durumlardan kaçınılmak gerekmektedir. Bebeğin yemek yedikten sonra dik bir şekilde en az yarım saat boyunca oturtulması ya da dik olarak tutulması gerekmektedir. Yatarken bebeklerde midesinde ki besinler ağzına gelmesi daha da çoğalacaktır. Katı ya da lapa mamalar yemesi yerine sıvı süt ile beslenmeleri gerekmektedir. Ayrıca bu durum bebeklerde reflü olması hamilelikte erken doğum olması sonucunda da meydana gelecek ve bebeğin gelişmemiş organlarının zarar görmesine neden olacaktır.

Bebeklerde meydana gelen reflü sonucunda bir takım komplikasyonların içermesine de neden olacak sorunlar yaratacaktır. Bunlar arasında bebeğin sık sık kusması sonucunda çocuğun gelişimi geri kalacaktır.

Bebeklerde Reflü Belirtileri

Bebeklerde ortaya çıkacak olan reflü endişe kaynağı olmayacaktır. Mide içeriğinde olan gıdaların ya da suların özofagusu tahriş etmesi sonucunda aside sahip olacaktır. Nadiren bebeklerde şu belirtiler ortaya çıkacaktır.

  • Sinirlilik;
  • Kilo alımında gerileme;
  • Öksürme;
  • Beslenme güçlüğü;
  • Boğulma;
  • Beslenme sonrasında hırıltı;
  • Beslenme sırasında ağrı;
  • Yemek yemek istememe;
  • Gece uyuyamaması;
  • Mide yanması;
  • Gaz;
  • Karın ağrısı.

Bebeklerde var olan belirtilerin dışında ağrı geçmiyorsa ve bebek sürekli huzursuz olması durumunda, sürekli olarak kusması ve midesinde bulunanların ağzına gelmesi, yeşil ya da sarı renkte tükürüğünün olması, yemek yemeyi istemiyorsa, kilo alamıyorsa, nefes almakta güçlük çekiyorsa yemeklerden sonra çok sinirleniyorsa bu durumun zararlı olacağından bir an önce doktora bebeğinizi götürmeniz gerekmektedir.

Bebek reflüsünün ciddi durumlar oluşmasına neden olabilir. Özofagusun astarının tahriş edilmesi ya da hasar görmesi sonucunda midenin yeterli düzeyde asit salgılayamaması neden olacak bir durum oluşturabilir. Pilor stenoz adı verilen mideyle ince bağırsak arasında bulunan bir valf daralması sonucunda mide içeriğinin ince bağırsakta boşalmasını da önleyecek bir durum olabilir. Gıda intoleransı denilen durum ise inek sütündeki bir proteinin en yaygın tetikleyicisi olacaktır. Eozinofik özofajit bir kan hücresi olan eozinofilin özofagusun astarını oluşturacak ve bu durumda incinmesine sebep olacaktır.

Bebeklerde Reflü Teşhisi

Çocuk doktoruna gitmeniz gerekmektedir. Doktor ilk olarak fiziksel muayene yapacak ve çocuğun yaşadığı şikayetleri dinleyecektir. Bunun sonucunda doktor tarafından bir takım testler isteyecektir. Bunlar sıklıkla ultrason testleri olacaktır. Bu görüntüleme testi pilor stenozu sağlanacaktır. Sadece ultrason testi ile yetinilmeyecektir. Hem idrar testi hem de kan testi sonucunda neden olduğunu anlamak için özofagus pH değerinin izlenmesi için özofagusta asit ölçmek için bebeğin burnundan ya da ağrından midesine bir hortum indirilecek ve su sıvısı alarak bebeğin midesinden sıvı alınacaktır. Röntgen filmleri çekilecektir. Sindirim sisteminde anormallikler tespit edilecektir. Ayrıca bazı durumlarda doktor tarafından ön görülmesi sonucunda üst endoskopi yapılacaktır. Mideye ve ince bağırsağın bölümünün resminin çekilmesi için bebeğin uyutularak genel anestezi altında endoskopisi yapılacaktır.

Bebeklerde Reflü Tedavisi

Bebeklerde meydana gelen reflü 2 yaşına gelmeden daha çok kendiliğinden geçecektir. Bebeği daha az ve sık bir şekilde beslemeniz gerekmektedir. Bebeğin midesine hava girecek olan durumlardan kaçınılmalıdır. Beslenme sonrasında bebeğin yarım saat boyunca dik durulması gerekmektedir. Bebeğin beslenme şeklinin değiştirmeniz gerekmektedir. Bebeğin alerjisi olup olmadığını mutlaka test edilmesi gerekmektedir. Emzik kullanılmaması gerekmektedir.

Reflü ilaçları genellikle çocuklar için önerilmemektedir. Fakat demir emilimini önleyecek olan ve kalsiyum ilaçlarının çocuklara verilebilir. Bunlar zayıf olan bebeklerin kilo almasını sağlayacaktır. Özellikle de 2 yaşından sonra da devam eden reflü olması durumunda bebeğin mutlaka ciddi sorunu olacağı anlaşılacaktır. Yemek borusunun iltihaplanma ya da kronik astım olmasına neden olacak durumlar gelişecektir. Geçmeyen reflü olması durumunda özefagus sfinkteri kapanamaması durumunda asitin özofagustan geri akmasını önleyebilmek amacıyla cerrahi yöntem uygulanacaktır. Bu cerrahi yönteme fundoplikasyon denmektedir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle