Reflü Belirtileri Nelerdir, Neden Oluşur ve Tedavisi
Reflü oluşması halinde göğüs bölgesinde yanma, yemek yedikten bir süre sonra besinlerin yemek borusundan yukarı çıkarak ağza gelme belirtileri ortaya çıkar.
Reflü Belirtileri
Mide asidinin insanların tüketmekte olduğu yiyecekleri sindirmekte etkilidir. Fazla salgılanması sonucunda midenin giriş kısmında ve yemek borusunun alt kısmında bulunan kapakçığı etkiler. Bu durum sonucunda da insanların kapakçığının esnekliğini kaybetmesine neden olur. Yenilen yiyeceklerin sindirilmesi için üretilen asit miktarında fazla olması durumunda yenilen yiyeceklerin ve içeceklerin tekrardan yemek borusuna kaçarak ağza gelmesi ile sonuçlanacaktır. Bu durum da kişilerin yaşamını olumsuz yönde etkileyecek bir durum oluşturur.
Kapakçığın bir kere esnekliğini kaybederek mideye girmiş olan yiyeceklerin sindirilmeden tekrardan ağza gelmesi ömür boyu devam edecek bir durum olacaktır. Hastanın yaşamında yapacak olduğu değişiklikler sayesinde bu durumun oluşmasını engelleyecektir. Hastaların yediği besinlerin tekrardan ağza gelmesi, acı ya da ekşi bir tadı olan mide sıvısının ağza gelmesi ve göğüs bölgesinde aşırı bir yanma oluşması durumunda kişilerde reflü olduğu anlaşılmaktadır. Reflü oluşması halinde hastaların önlem alması gerekmektedir. Reflü meydana geldiğinde kapakçığın tam olarak mideye giren besinler sonucunda kapanmayıp yiyeceklerin geri kaçması durumunda yemek borusunda ciddi hasar olmasına, yemek borusu kanseri ya da mide kanserine yakalanma riskine neden olur. Hastanın yaşamını ciddi oranda düşürecek olan reflünün diğer belirtileri şunlardır:
- Dil üzerinde acı tat;
- Göğüs ağrısı;
- Ses kısıklığı;
- Kuru öksürük;
- Boğaz ağrısı;
- Kusma;
- Hazımsızlık;
- Mide bulantısı;
- Geğirme;
- Boğazda gıcık hissi;
- Yutma güçlüğü;
- Şişkinlik;
- Ağız kokusu;
- Diş çürüğü;
- Sık sık hıçkırık.
Hastalarda oluşan reflünün sebepleri bulunmalıdır. Bu sebepler hastanın hayatından çıkartılmalıdır. Mide asidinin yemek borusundan yukarı çıkarak ağza gelmesi durumunda ses telleri ciddi oranda etkilenir. Ses tonu değişikliği ve ses kısıklığı ortaya çıkar. Göğüs üzerinde yanma oluşması sonucunda kalp krizi belirtilerine benzeyecek belirtilerin ortaya çıkması söz konusu olur.
Reflü sonucunda hastanın kalbinde baskı olduğu ve ortaya çıkan ağrının sol kola ve sırt bölgesine vurması sonucunda hastalarda kalp krizi geçirdiğini düşünmesine neden olacaktır.
Önlem alınmaması ve hastanın reflüsünün artması durumunda uyku esnasında nefes sorunları yaşayacaktır. Bu durum kişinin sık sık uykudan nefes alamaması nedeniyle uyanmasına neden olur.
Hastaların ilerleyen dönem içerisinde solunum problemleri yaşamasına da neden olacaktır. Sıklıkla nefes darlığı gelişecek ve bunun sonucunda da birçok hastanın astım krizleri ortaya çıkar.
Hasta özellikle çok fazla yemek tüketmesi ile birlikte tetikleyecek bir durum ortaya çıkmasına neden olur. Hastanın sürekli olarak kendisini yorgun hissedecek ve halsizlik oluşmasına neden olur. Yaşam standartlarını değiştirmesi, çok fazla yemek tüketmemesi, daha çok belirtilerin ortaya çıkmaması için sindirimi kolay olan yiyecekler tüketmesi gerekiyor.
Nefes borusunun da mide asidi sonrasında etkilenmesi ile bilinmektedir. Bu ortaya çıkması durumunda nefes alıp verme sorunları ortaya çıkacaktır. Nefes alırken bir hırıltı oluşması ve hastanın sık sık öksürmesine de neden olur.
Reflü Nedenleri
Bayanlarda sıklıkla gebelik dönemi içerisinde reflü meydana gelmektedir. Bunun nedenlerinin başında bayanların hormonlarında ciddi oranda artma nedeniyle ve bebeğin anne karnında büyümesi sonucunda mideye ayrıca bağırsaklara baskı yapması sonucunda reflü oluşumuna neden olacaktır. Gebelik sonucunda ortaya çıkacak olan hastalık belirtileri sıklıkla doğum sonrasında yok olur. Hastalığın oluşma nedenleri ayrıca şunlardır:
- Hızlı kilo almak;
- Sigara tüketimi;
- Asitli içecekler içimi;
- Ağır kaldırmak.
Reflünün oluşmasında kişilerin fazla kilolu olmaları da çok etkili olmaktadır. Reflü tedavisi içerisinde her zaman hastanın ideal kilosuna kavuşması gerekmektedir. Hastanın reflü krizi yaşamasına neden olan durumların başında siyah çay tüketimi, asitli içecekler içmesi, alkol, kafeinli içecekler ve yemeklerinde baharat kullanması görülmektedir.
Reflüye neden olan durumları hastanın ortadan kaldırması için her daim sindirimi kolay olan yiyecekler tüketmeleri tavsiye edilmektedir.
Reflü Tedavisi
Hastalık belirtileri ortaya çıkması sonucunda doktor kontrolünde uygulanacak olan ilaçların mide asit salgılaması üzerinde etkili olur. Hastanın çoğu yaşam koşullarına dikkat etmesi, mide için sindirilmesi zor olan besinleri tüketmemesi sonucunda ilaç tedavisi ile birlikte iyileşmesi mümkün olacaktır. Fakat %30 civarında hastanın ömür boyu mide asidini azaltacak ilaçlar kullanması gerekebilir. Hastanın beslenmesine dikkat etmesi, yaşam standartlarını değiştirmesine rağmen belirtiler ortadan kalkamaması durumunda ise hastanın genel cerrah uzmanları tarafından tedavisinin gerçekleşmesi gerekmektedir. Cerrahi müdahale ile yemek borusunun altında olan kapakçığın tekrardan esnekliğini kazanması ve yenilen yiyeceklerin yemek borusuna kaçması sağlanmaktadır. Fakat cerrahi müdahale geçirmiş bir reflü hastasının beslenmesine dikkat etmemesi sonrasında bir süre sonra tekrardan nüks etmesi de görülecek bir sorun olarak hastanın karşısına çıkar.