Yeni Doğan Bebeklerde Gaz Sancısı ve Doğal Yöntemler

Yeni doğan bebeklerde ilk dört ayda ortaya çıkan gaz sancısı hem bebeklerin hem de anne babaların açısından oldukça zor geçen bir dönemi ifade etmektedir.

Bebeklerde Gaz Sorunu

Yeni doğan bebeklerde yaşanan en büyük sorun infantil kolik ismi verilen gaz sorunları olmaktadır. Bilhassa ilk dört ayda her bebekte görülen bu sorun hem anne hem de bebeği için oldukça zor anlar yaşanmasına neden olabilmektedir. Bebek gazın yarattığı baskı ve huzursuzluk nedeniyle sürekli ağlar. Hastaneye giden bebeklerin; bulunma nedenleri arasında ilk sırayı gaz sancılar almaktadır.

Genel olarak annenin yaşam tarzı, beslenme tarzı, alışkanlıkları; meme emerek beslenen bebeklerin süt yoluyla gazı almalarına neden olmaktadır.  Her yeni doğan bebekte bilhassa ilk dört ayda gaz sorunu yaşanmaktadır.

Yeni doğan bebeklerde yaşanmakta olan gaz sorununun nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Anne sütü ile beslenen bebekler; annenin yediği besinlere bağlı olarak gaz sancıları ile karşı karşıya kalabilirler. Bebeklerin aldıkları süte bağlı olarak; bağırsaklarının geçirgenliği artmaktadır. Bu nedenle annelerin beslenmesine dikkat etmeleri gerekmektedir. Özellikle süt ürünleri, fıstık, fındık, fasulye, kahve, soya, çikolata, brokoli, kabuk deniz mahsulleri, baharatlı gıdalar, yeşilbiber gibi gıdalar anne sütünden bebeğe gaz iletimine neden olmaktadır.
  • Annenin yaşadığı stres, duygusal sorunlar, psikolojik baskılar, bebeklerine çeşitli nedenle yeterli zamanı ayıramaması, maddi ve sosyal sıkıntılar, evde yaşanan sorunlar veya annenin gebelik döneminde sürekli sağlık sorunları olması, doğumun travmatik bir şekilde olması veya doğum sonrası hastanede kalış süresinin uzun olması gibi sebepler; bebeklerde gaz oluşumuna neden olmaktadır.
  • Bebeklerin ilk dört ayında bağırsaklarındaki melatonin oranının az olması sebebiyle gevşeme ve rahatlama süresinin yeterli düzeyde olmaması

Bebeklerde Gez Oluşmasının Engellenme Yöntemleri

Gaz sorunu olan bebeklerin bağırsaklarında ve midesinde bulunan gazları çıkarmada zorlanması; küçücük bedenlerin acı ve kramplar oluşmasına ve buna bağlı olarak da kızarmasına hatta morarmasına neden olan ağlama nöbetlerinin oluşmasına neden olmaktadır.

Bebeklerde gaz oluşumunun önlenmesi için anne ve babaların uygulamaları gereken bir takım yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemlere şu örnekleri verebiliriz:

  • Annelerin kendi beslenmelerine maksimum özeni göstermeleri gerekmektedir. Anne adaylarının gaz yapan besinleri tüketmemeleri gerekmektedir.
  • Anne adaylarının emzirme süresince alkol ve sigara kullanmamaları gerekir.
  • Bebek emzirilirken dik pozisyonda tutulmalıdır.
  • Emzirmenin ardından bebek dik şekilde tutulur ve sırtı ovularak; beslenme sırasında aldığı gazın çıkarılması sağlanılır.
  • Eğer bebek biberonla besleniyorsa biberon seçimi konusunda dikkatli olunması gerekmektedir. Kullanılan biberonun; bebeğin içinde bulunduğu aya uygun olması oldukça önemlidir. Biberinin başındaki memenin deliği ne çok akacak şekilde olmalı ne de bebeğin emerken zorlanmasına engel olacak şekilde olmalıdır. Delik ayarı iyi yapılmalıdır.
  • Bebek mama ile besleniyorsa; gaz veya kabızlık gibi sorunların oluşması durumunda mamanın değişmesi gerekmektedir.
  • Genetik olarak besin alerjisi olan bebeklerde; kusma, cilt sorunu, iştahsızlık, kilo almama, dışkıdan kan gelmesi gibi sorunların oluşması durumunda; bebeklerin süte alerjisi olabilme ihtimali ortaya çıkabilmektedir. Bu durumda annenin beslenmesinden süt ve süt ürünlerinin çıkarılması bu sorunun düzelmesine sebep olacaktır.
  • Sık bir şekilde beslemek gaz sorunu konusunda rahatlatıcı özellik göstermektedir.
  • Yüzükoyun yatırmak gaz sorunu konusunda çözümsel ve engelleyici bir özellik taşımaktadır.
  • Bebekleri kendi kendine ağlar pozisyonda bırakmayın. Ağlama sırasında hava yutacak ve gaz oluşumu oluşacaktır.
  • Biberon emen bebeklerin; beslenme sırasında hava yutmaması için boş biberonları emmemesine özen gösterin
  • Gaz sorununa karşı önerilen ilaçlar çoğu zaman etkili olmayacaktır. Bu nedenle ilaç kullanmak yerine doğal çözüm yollarını deneyin
  • Havluyu ısıtıp bebeklerinizin ayaklarına karnına ve sırtına koyun. Rahatladığını ve gazı kolay çıkardığını göreceksiniz.
  • Gaz sancıları ve ağlama nöbetleri saatleri bebeklerde stabil durum izlemektedir. Bu saatlere yakın bebeklerin karnına ve sırtına yapılacak masajlar ve ılık bir banyo rahatlamalarına ve sakinleşmelerine yardımcı olacaktır.

İyi Gelen Şeyler

Bebeklerde gaz oluşumun ana nedenleri arasında hazımsızlık sorunları gelmektedir.  Hazımsızlık sorunun ana kaynağı da annenin beslenme şeklinde yaptığı hatalar olmaktadır. Annenin yedikleri bebeklere süt yoluyla geçeceğinden gaz oluşmasına neden olacaktır.  Bu sebeple annelerin beslenme sırasında bebeklerinin kolay şekilde sindirebileceği gıdaları tüketmeye özen göstermesi gerekmektedir.

Yeni doğan bebeklerin gaz sancılarının oluşumu sırasında; rahatlamasını ve gazını çıkarması konusunda iyi gelen şeyleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Rezene

  • Rezene tohumu
  • Dört fincan su

Çay kaşığının ucuyla aldığınız rezene tohumunu dört fincan civarında suda on dakika civarında kaynatın. Soğuduktan sonra gün içinde üç veya dört kez az dozajda bebeğe içirin. Bu karışımı annelerin de içmesi gaz oluşumun önüne geçecektir.

Elma Sirkesi

  • Bir iki damla elma sirkesi

Elma sirkesi gaz konusunda mucizeler yaratmaktadır. Bebeğin içme suyuna bir veya iki damla damlatılarak bebeğe içirilir.

 

Çörek Otu

  • Bir tane hurma
  • Bir çay kaşığı çörek otu

Çörek otunu bir bardak kaynar suyun içine, bir adet hurma da atarak kaynatın. Soğuduktan sonra bebeğe bir veya iki çay kaşığı içerin.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle