Yeni Doğan Bebekte Reflü Sebepleri ve Tedavi Yolları

Yeni doğan bebeklerde vücut fonksiyonlarının tam gelişmemesinden dolayı sık görülen rahatsızlıklardan olan reflünün bebekte nasıl anlaşılacağı ve bebeklerde reflü tedavi yöntemleri.

Yeni Doğan Bebekte Reflü

Yeni doğan bebekte reflü

Erişkin kişilerde sık görülen mide rahatsızlıklarından birisi olan reflü, bebeklerde de sıklıkla görülür. Yeni doğan bebek reflüsü yeni doğan grubunda olan bebeklerde yetişkinlere göre çok daha yüksek oranda görülür. Temel olarak midede bulunan asit ve diğer sıvılar ile birlikte besinlerin yemek borusuna kaçması şeklinde meydana gelen reflü problemi, bilimsel olarak, ‘Gastroesfajeal reflü hastalığı (GÖRH)’ şeklinde tanımlanmaktadır. Gündelik yaşantı içerisinde yetişkinler açısından çok ciddi semptomlara ve olumsuzluklara neden olarak doğrudan yaşamı etkileyen reflü, yeni doğan bebeklerin fazlasıyla huzursuz ve rahatsız olmasına neden olabilir. Özellikle de daha henüz hassas bir dönem içerisinde olan yeni doğan bebeklerde etkiler çok daha yüksek seviyede olur. Genel olarak ‘süt çocukluğu’ olarak isimlendirilen yeni doğan döneminde sık görülen reflü, doğumdan sonraki ilk ayın sonu itibari ile görülme başlayan riskleri, dördüncü aya gelinmesiyle birlikte en yüksek seviyeye çıkar. Bu dönem içerisinde bebekte reflünün görülme oranları oldukça yüksek olur.

Yeni Doğan Bebekte Reflü Nedenleri

Bebeklerin ilk yaşı içerisinde vücut fonksiyonları işlevlerini tam olarak yerine getirebilecek düzeye gelmemiş olur. Bu durumda bebeğin vücudunun tam olarak çalışamamasından kaynaklı olarak çeşitli rahatsızlıklara açık olmasına neden olur. Bu çerçevede de reflü de benzer neden ile ortaya çıkar. Çünkü bebeklerin midelerinde bulunan ‘mide kapakçığı’ isimli bölümde bulunan kasların tam performans ile çalışamamasından dolayı tam anlamıyla kapanamaz. Bu durumda mide içerisindeki besinlerin, sıvıların ve mide asidinin yemek borusuna kaçışına yol açarak, reflü rahatsızlığının oluşmasına neden olur. Bunun dışında bebeklerin çok aşırı beslenmesi de tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi fazla yemek yemekten dolayı mide asidi üretiminin artmasına ve sonucunda da reflünün ortaya çıkmasına neden olur.

Farklı rahatsızlıklardan dolayı kullanılan ilaçların yan etkisi olarak da bebekte reflünün görülmesi muhtemel olur. Aynı zamanda da ebeveynlerinde de reflü bulunan bebeklerde, genetik olarak riskin daha yüksek olmasına neden olur. Bu nedenlerin haricinde bebeklerde ilk birkaç ay içerisinde görülebilmesi muhtemel olan reflünün ortaya çıkığında bebeğin;

  • Yemek borusunda darlık olması,
  • Yemek borusunda veya ince bağırsağında tıkanma,

olması gibi durumlarda etkili olur.

Yeni Doğan Bebekte Reflü Belirtileri

Bebekte reflü belirtileri

 Günümüzde yapılan araştırmalarda bebeklerde çok sık görülen reflü rahatsızlığının, farklı belirtileri bulunur. Yetişkinler ile bebeklerin gördüğü belirtiler aslında temel olarak birbirine benzer olsa da bebeklerin daha hassas bir yapıda vücut formuna sahip olmaları nedeni ile daha etkin belirtiler ortaya koyar. Buna göre de yeni doğan bebekte görülen reflü belirtileri arasında;

  • Mide sıvılarının ya da besinlerin ağza gelmesinden kaynaklı sık sık kusma,
  • Sık sık bebeğin geğirmesi, hıçrkırması ya da öksürmesi,
  • Bebeğin ağız içinde kötü koku oluşumu,
  • Uyku başta olmak üzere gün içerisinde huzursuzluk yaşaması,
  • İştahının kesilmesi ya da yemek yeme isteğinin olmaması,
  • Karın bölgesine baskı uygulandığında hafif acı ve ağrı,
  • Çok sık salya akışı,
  • Nefes problemleri yaşaması ve göğsünden ‘hırıltı’ sesi gelmesi,
  • Mide yanması ve ekşimesi ile birlikte yemek yerken fazla huzursuzluk yaşaması ve ağlaması,
  • Zatürre enfeksiyonunun sık sık yenilenmesi,
  • Çok hızlı ve olağan dışı kilo kaybı yaşaması,

şeklindedir.

Yeni Doğan Bebekte Reflü Tanısı Nasıl Koyulur?

Günümüzde reflünün teşhisi çok basit biçimde gerçekleştirilebilir. Bu noktada yeni doğan bebeklerdeki reflünün tanısı için kullanılan tetkik yöntemleri arasında endoskopi, röntgen, yemek borusu PH takibi ve patoloji tetkikleri şeklindedir. Bu testler ile bebekteki reflünün tespit edilebilmesi mümkün olabilmektedir.

Yeni Doğan Bebekte Reflü Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yeni doğan bebekte görülen reflülerde zaman içerisinde kendiliğinden geçme olasılığı olduğundan doğrudan tedavisi için müdahalede bulunulmaz. Özellikle de ilk ay ile dördüncü ay periyotunda oluşan reflülerin zaman içerisinde kendiliğinden geçtiği görülür. Bu yüzden öncelikle bu zaman diliminde takibi uzman hekim tarafından çeşitli tetkikler uygulanarak, yapılacak sıkı takip altına alınır. Ancak bebekteki reflünün orta ya da yüksek şiddette olduğu zaman tedavisi için uzman doktor tarafından müdahale gerçekleştirilir. Temel olarak midedeki asit üretimini dengeye alacak niteliklerde ilaç tedavisi uygulayan uzman hekim tarafından;

  • Asit bloke edici ilaçlar,
  • Antasit,
  • Asit süpresörleri,

şeklinde ilaçlar kullanılır. Bu ilaç tedavilerine karşın, bebeğin reflüsünün doğrudan yemek borusunun çok dar olmasından kaynaklı meydana geliyor ise bebeğin durumuna uygun şekilde cerrahi operasyon gündeme gelir.

Yeni Doğan Bebekte Reflü Bitkisel Tedavileri

Yetişkinlerde olduğu gibi reflü tedavisi için öncelikli olarka bitkisel ve doğal yöntemlere başvurulmaktadır. Buna göre de öncelikli olarak bitki çayları kullanılır. Özellikle de papatya çayı, papatya çiçeğinin antispazmodik ve sedatif içeriğe sahip olması sayesinde sindirim sistemini rahatlatır, mide problemlerini yok eder ve kolik ağrıların etkisinin düşürülmesini sağlar. Bu yüzden bebeklerdeki reflülerde papatya çayının kullanılması önerilir.

Papatya Çayı Malzemeleri

  • Papatya çiçeği (1 çay kaşığının yarısı/kurutulmuş),
  • Su (1 su bardağı),

Papatya Çayı Yapılışı

Papatya çiçeğinin, 1 bardak önceden kaynatılmış sıcak suyun içerisine ilave edilmesi ve 5 ile 10 dakika kadar demleme sürecine bırakılması gerekir. Daha sonra süzülerek, soğumaya alınır.

Papatya Çayı Nasıl Tüketilir?

Papatya çayının bebekte kullanımı için uzman doktora danışılması ve onun izni doğrultusunda 1 ya da 2 tatlı kaşığı içerilebilir. Bunun dışında hazırlanacak taze papatya çayı ’emziren anne’ tarafından emzirme döneminde 2 veya 3 bardak kadar içilebilir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle