Mide Yıkama Neden Yapılır? Mide Yıkama Aşamaları

Mide içerisinin boşaltılması ve yıkanması amacıyla ağızdan ya da burundan mideye özel bir katater takarak yıkama işlemi yapılır. Yeni doğan ve yetişkin kişilerde rahatlıkla uygulanır.

Mide Yıkama İşlemi Neden Yapılır

Midenin içerisinin boşaltılması, mide baskısının azaltılması amacıyla mide yıkama işlemi yapılmaktadır. Belli başlı nedenler sayılacak olursa şöyledir:

  • Zehirlenmelerde, zehrin mide içerisinde kalanlarını çıkartmak,
  • İntihar eden kişilerde ilaçların midede kalanlarını çıkartmak,
  • Mide kanaması geçiren kişilerde kanın boşaltılmasını sağlamak,
  • Mide ve bağırsak düğümünde sürekli olan kusma durumunda basıncı azaltmak,
  • Yemek borusu kanamalarında kanamanın durdurulması,
  • Mide içeriğinden örnek almak ve mide içeriğinin boşaltılması,
  • Karın bölgesindeki operasyonlardan sonra olası gaz problemi için gazı boşaltmak,
  • Yeni doğan bebeklerde, anne karnında kakasını yutmuş bebekler için midenin içindeki mekomyumu temizlemek amaçlarıyla yapılmaktadır. 

İlaç ya da temizlik malzemesi ile zehirlenen kişilerin kusturulması çok tehlikeli olacağı için mutlaka kişiye hastane ortamında mide yıkama ve aktif kömür verilerek zehrin daha fazla kana karışması, vücuda zarar vermemesi sağlanır.

Mide kanaması ve yemek borusunda kanama olan kişilerde, midenin içerisindeki kanın boşaltılması ve kanamanın durdurulması amacıyla uygulanan bu yöntem, hastanın kusmuğunda kan görülmesinin hemen ardından yapılacak bir uygulamadır. Kanın içeriden tamamen temizlenmesinden sonra, özel bir sonda yerleştirerek balonu şişirilir ve baskı yöntemi ile kanamanın durdurulması sağlanır.

Yeni doğan bebekler, anne karnındayken oksijensiz kalma ya da sıkışma nedeniyle stres altında ilk dışkılarını anne içerisindeyken yaparlar. Bu durumda bebeklerde mutlaka midesinin içerisindeki mekonyum (bebeğin ilk kakasına verilen isim) temizlenmelidir. Aksi taktirde bebekte ciddi enfeksiyonlara neden olacaktır. Ayrıca bebeğin ağız içinde de bulunan mekonyum, bebeğin ilk nefes alışında akciğerlerine kaçabilir, tıkanıklık, nefes alamama gibi durumları da ortaya çıkarabilir.

Mide Yıkama Nasıl Olur

Mide yıkama işleminin amacına göre mide yıkama hortumu seçilir. Midenin yıkanmasında kullanılan hortum iki çeşittir. Kanama için kullanılacak hortum, kendi yapısında balon bulunduran sondadır. Sadece mide içerisine yıkama işlemi yapılacaksa eğer levin sonda denilen ağız kısmı açık bir hortum takılır.

Midenin yıkanması için hastanın hastanede olması şarttır. Midenin içerisine yani vücut içerisine uygulanacak bir işlem için mutlaka sterilliğe özen gösterilmelidir. Burundan ya da ağızdan takılan bu sondalar, öncelikle burun kanalından ve ağızdan kolaylıkla kayabilmesi için kayganlaştırıcı jel sürülür.

Sıvı temiz gelene kadar işleme devam edilir. 

Hastaya ağız ya da burundan sonda uygulaması yapılması için yetişkin hastalarda yarı oturur pozisyona alınması gerekir. Yeni doğan bebeklerde ise bu uygulama sırt üstü yatar pozisyonda yapılır. Sonda uygulamasından sonra hastanın midesinde olup olmadığının tespit edilmesi gerekmektedir. Özellikle yetişkin hastalarda doğru yöntemle uygulanmayan sonda, kişinin akciğerlerine kaçar ve solunumu baskılar.

Sondanın midede olup olmadığının kontrolünde, sonranın dışarıda kalan ucuna takılan boş enjektörün çekilmesi sonrasında enjektöre sıvı gelmesini yeterli olacaktır. Takılan sondadan sıvı gelmemesi halinde içi hava dolu enjektörün basınçlı şekilde bastırılması ve mideden hava sesinin gelip gelmediğinin dinlenmesi ile tespit edilir.

Midede olup olmadığı kontrol etme yöntemi.

Midedeki ya da yemek borusundaki kanamalarda takılan balonlu sondanın takılmadan önce balonlarının sağlam olup olmadığının kontrolünün yapılması gerekmektedir. Yapılan uygulama öncesinde balon kontrolü yapılmamış ise ve balonlarda sorun varsa yapılan uygulama hiç bir işe yaramayacaktır.

Mideye uygulanan sonda sonrasında mide içerisindeki muhteviyat boşaltılır. Ardından mide içerisine %0.9’luk izotonik sıvı verilir ve geri çekilir. Bu işlem gelen sıvının rengi normale dönene kadar (kanama durumlarında) devam eder. Aktif kömür verilen kişilerde ise, aktif kömür süresinin dolmasından sonra %0.9 izotonik sıvı ile yıkama işlemi tekrarlanır.

Anne karnında kordon dolanması, oksijenin azaldığı durumlar, doğum kanalına sıkışma gibi nedenlerden dolayı bebek sıkıntıya girer ve ilk kakasını anne karnında yapar ve yutar. Dışkının yoğun mikrop içermesinden dolayı ve akciğerlerine de kaçma ihtimalinden sonra doğum sonrasında mutlaka ağız içinin özenle temizlenmelidir. Doğum sonrasından sonra ise midenin yıkanması gerekir. Ağız ya da burum yoluyla takılan sondadan izotonik solüsyonla yıkanması ve temiz sıvı gelene kadar işlem tekrarlanır. Bebeklerde tek fark fazla miktarda sıvı verilemez. Verilebilecek kadar sıvı miktarı doktor tarafından belirlenir.

Mide Yıkamasından Sonra Hastane Bakımı

Hastanın durumuna göre hastanede yatış süresi değişmektedir. Kanama nedeniyle yatış yapılmış kişilerde, kanamanın durması sonrasında hastanın değerlendirilmesi yapılır ve balon yavaşça söndürülüp kanamanın durduğundan emin olunur. Kanama durumundan dolayı yatan kişilerde ayrıntılı incelemeler yapılır ve sürekli olarak iç kanama yönünden takip edilmelidir.

İntihar ve zehirlenme nedeniyle yatış yapılmış kişilerde, hasta kendini kasten zehirlemiş ise mutlaka zehrin vücuttan atılmasından sonra psikolojik tedavi görmesi şartı vardır. Psikiyatri uzmanının görüşü ile hastaneden taburcu edilir.

Yeni doğan bebeklerde yaşanan mekonyum aspirasyonu sonucunda ayrıntılı değerlendirme yapılır. Genel olarak yatış süreleri yeni doğan yoğun bakımlarda 7-14 gün arası sürebilmektedir. Akciğerlerin enfeksiyon olması ihtimaline karşı değerlendirilir ve koruyucu olarak antibiyotik tedavisine başlanabilir. Mide yıkamasından dolayı ağızdan beslenmeye küçük miktarlarda başlanır ve midenin sindirim durumuna göre tamamen beslenebiliyor ise yoğun bakımdan taburcu edilir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (3 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle