Bebeklerde Mide Bulantısı Sebeplerine Göre Doğal Tedaviler
Bağışıklık sistemi tam fonksiyonda çalışmayan bebeklerde yaşanan mide bulantısına yol açan ana etkenler ve bu etkenler doğrultusunda en doğru doğal tedavi yaklaşımlarına dair ayrıntılı bilgiler.
İçindekiler
Bebeklerde Mide Bulantısı Nedenleri
Bebeklerin hem bağışıklık sistem fonksiyonları tama olarak gelişmediğinden hem de rahatsızlıklarını tam olarak anlatamamalarından dolayı mide bulantısı gibi mide sorunları, yetişkinlere oranla çok daha yüksek seviyede görülür. Mide bulantısının temel olarak koku ve hatalı beslenme alışkanlıkları gibi faktörler nedeni ile oluşabilmesi söz konusu olduğu gibi aynı zamanda da çeşitli rahatsızlıkların bir tür belirtisi olarak da ortaya çıkabilir. Bunun dışında anne adayının vücudunda bulunan bakteriler ve virüsler, emzirirken yeni doğan bebeğe transfer edilebileceğinden anne adayının da gerekli kontrollerini yaptırması gerekir. Hamilelikte de aynı şekilde anneden, bebeğe bu tip zararlıların da transfer edilmesi söz konusu olabilir. Genel olarak bebekte mide bulantısının midesinin çok uzun süre kalması (uzun süre yemek yememesi) nedeni ile meydana geliyor ise pratik şekilde çözümü sağlanabilir. Ancak eğer bebeğin mide bulantısı problemini;
- Bozulmuş yiyecekler ile beslenme.
- Midede üşütme.
- Virüs, parazit ve enfeksiyon kapılması.
- Beyinde sarsıntı.
gibi nedenlere bağlı olarak yaşıyor ise mutlaka doğru tedavi yaklaşımlarının gösterilmesi ve mümkün ise uzman doktora başvuru gerçekleştirilmesi gerekir. Mide bulantısının ilerleyen süreçte ishale ve kusmaya neden olması da mümkündür.
Hamilelikte Mide Bulantısı
Toplumda hamilelik sırasında mide bulantısı yaşanmasına ilişkin olarak pek çok soru gündeme gelir. Ancak bu süreçte anne adayının vücut sağlığının durumu doğrudan ana etkendir ve tüp bebek, erkek bebek gibi faktörler kesinlikle mide bulantısı açısından bir değişiklik teşkil etmemektedir.
Bebeği emzirirken anne adayının yaşayacağı mide bulantısı olağan değildir. Bebek annesini emerken vücudunun gereksinimlerini karşılasa da bu mide bulantısı açısından etkin bir neden oluşturmaz. Bu yaşanan bir nevi transferden kaynaklı mide bulantısı olmayacağından mide ve bağırsak sistemi sorunları göz önünde bulundurulmalı ve doktora başvurulmalıdır.
Bebeklerde Mide Bulantısına İyi Gelen Şeyler
Bebeklerde sık görülebilen ve ayrıca hamilelikte anne adaylarının çok sık yaşamalarından dolayı bu süreçte sıkça gündeme gelen mide bulantısı problemi, ilerleyen süreç içerisinde ishale ve kusmaya neden olur. Eğer bulantının kusmaya ve ishale neden olursa, hastada çok ciddi sıvı kayıplarına neden olacaktır. Bu yüzden bu tarz bir ishale ve kusmaya yol açacak şiddette mide bulantısı yaşanıyor ise mutlaka bol bol su tüketimi gerçekleştirilerek, vücudun kaybedilen suyunun geri alınması hayati önem taşır. Bebeğin mide bulantısına yönelik olarak bol bol su tüketmesi sayesinde mide bulantısına neden olan midedeki asit artışının da dengeye kavuşturulması sağlanabilir. Çünkü su midede temizleme etkisi oluşturur ve mide asidinin midenin iç mukozası üzerinde tahribata neden olarak oluşabilecek mide bulantısını önler.
Yeni Doğan Bebek Uyutulmalı
Yeni doğan erkek veya kız bebekte görülen mide bulantısı problemine karşı uyutmak etkili bir çözüm sağlar. Özellikle de uyku sırasında boşaltım sisteminde daha hızlı ve daha sorunsuz bir çalışma gerçekleşebileceğinden midedeki bulantıya yol açan etkenlerin dışarıya atılmasına ve yok edilmesine yardımcı olur.
Yağlı Süt İçmemeli
Yeni doğan bebeklerde yağlı süt ile beslenme gerçekleştirilmesinden sonra mide bulantısı başlar. Beslenme sonrası yaşanan bulantının önlenebilmesi için sütün bebeğin vücudun en hızlı şekilde atılması gerekir.
Yeni Doğan Bebekte Mide Bulantısına İyi Gelen Bitkiler ve Kür Tarifleri
Yeni doğan bebeklerde mide bulantısı olur mu sorusunun yanıtı aslında oldukça sık olabileceği yönündedir. Çünkü bağışıklığı henüz tam gelişmemiş olan yeni doğan bebekte, ilk dönem içerisinde mide bulantısı ve buna bğalı istifra çok sık görülebilir. Özellikle de hamilelikte anne adayının yaşayabileceği rahatsızlıklar, hamilelikte bebeğin annenin amnios sıvısını çok yutmuş olması ve yeni doğan dönemindeki emzirme süreci içerisinde anne adayından transfer olabilecek zararlılar sıkça mide bulantısının yaşanmasına neden olabilir. Bu süreç içerisinde bebeklerin mide bulantısının tedavisinde ilaç kullanılması tavsiye edilmez. Bu yüzden de tedavisinde mutlaka bitkisel ve doğal tekniklerden ve ürünlerden yararlanılması gerekliliği bulunur. Doğada bulunan pek çok bitki ile hazırlanabilecek doğal ve bitkisel kürler, bebeklerin mide bulantısı tedavisinde rahatlıkla kullanılabilir. Yeni doğan erkek ya da kız bebeklerde mide bulantısına iyi gelen yiyecekler ve bitkiler arasında;
- Nane.
- Biberiye.
- Lavanta.
- Karabaş otu.
- Oğul otu.
- Ihlamur.
- Erik çiçeği.
bulunur. Bu bitkiler ve yiyecekler erkek ve kız bebeklerde görülen ishal ve bulantı sorunlarını yok etmeye yardımcı olur.
Bebeklerdeki midede yaşanan bulantı sorunu tedavisinde kullanılacak bitkilere karşı bebeklerde alerji olma olasılığına karşı mutlaka uzman doktor kontrolünde uygulanmaları gerekir.
Nane Limon Kürü
Mide bulantısı, ishal ve istifra sorunlarında en etkili doğal ikili konumunda bulunan nane ve limon ile hazırlanan kür sayesinde bebeğin bulantı sorunu giderilebilir. Ancak bu kür 6 aydan küçük olan yeni doğan dönemindeki bebekler için önerilmez ve kesinlikle uygulanmamaktadır. 6 aydan büyük olan bebeklerde ise önce doktor görüşü alınmasına dikkat edilmelidir. Nane limon kürü için gerekli olan malzemeler;
- Nane (1 tatlı kaşığı/kurutulmuş),
- Su (1 bardak),
- Limon (yarım),
şeklindedir. Bu malzemeler dahilinde nane ve limon bir cezve içerisindeki 1 bardak suya ilave edilerek, iyice kaynatılır. Daha sonra birazcık ılımaya bırakılır ve sonra tüketilebilir.
Kahve Limon Kürü
İshal, mide bulantısı sorunlarına karşı kahve ve limon son derece etkili bir kesici/iyileştirici olur. Tüketilen yiyeceklerden sonra yaşanan bulantılarda çok etkili sonuçlar veren bu kür için;
- Türk kahvesi (1 tatlı kaşığı),
- Limon (4 veya 5 damla),
şeklindedir. Türk kahvesi üzerine limon ilave edilerek, tüketilmelidir. Ancak 6 aydan küçük bebekler için uygulanmaması, 6 aydan büyük bebeklerde ise doktor kontrolünde uygulanması gerekir.