Mide Ekşimesi Nedir? Mide Ekşimesi Belirtileri, Nedenleri, Tedavisi

Mide ekşimesi, kişilerin içeride ekşime ve yanmaya benzer durumları ifade etmek için kullanılan bir durumdur. Mide ekşimesi, mide problemlerinin belirtisidir.

Mide Ekşimesi

Midenin içerisinde bulunan hidroklorik asit, tüketilen besinlerin bulamaç haline getirilip sindirime hazırlanmasını sağlar. Bu asidin derecesi 3-3.5 civarındadır. Mide mukozası bu aside karşı dirençlidir ve kendini belli aralıklarla yenilemektedir. Aside karşı direnci olmayan diğer dokularla temasında yanmalara neden olur. Midede hissedilen yanma ve ekşime şikayetleri, hidroklorik asidin mukoza dışında başka bir doku ile temas etmesinden kaynaklanır. 

Mide Ekşimesinde Uygun Besinlerin Tüketilmesi Gerekir. 

Mide problemlerinin belirtileri olarak görülen mide ekşimesi problemi, mide ve yemek borusunda yanma, ağza ekşi ve acı tat gelmesi gibi durumlarında eşlik ettiği bir sorundur. Ağza gelen ekşi, acı tat ağız kokusu da olmaktadır. Özellikle sabahları ağızda pas tadı, kötü koku ve gün içerisinde yemek sonrasında ağza gelen besinler ile de rahatsızlığın boyutu artar. 

Mide Ekşimesi Neden Olur?

Ekşime olarak ifade edilen durum, hidroklorik asidin mide mukozası haricinde bir doku ile temasında hissedilir. Midenin herhangi bir hastalığının habercisi olan bu belirti, ileri boyutlara ulaşır ve hastanın yaşamını olumsuz etkiler. Midede oluşan ekşime şu hastalıkların belirtisidir:

  • Reflü: Midede bulamaç haline getirilen besinlerin ya da mide öz suyunun yemek borusuna, yutağa hatta ağza kadar geldiği durumdur. Kelime anlamı olarak ”Geri kaçma”dır. İçinde herhangi bir madde bulunan boşluklu organlardan, o organa o maddeyi getiren kanala gelmesi reflüdür. Reflüde hidroklorik asit yemek borusuna temas ettiğinde ortaya çıkan hisse ekşime denilir. 
  • Gastrit: Midenin iç kısmının iltihaplanması anlamına gelmektedir. Mukozaya yerleşen bakteriden kaynaklanan iltihaplanma, midenin içeriğinin yemek borusuna kaçmasına neden olur. Gastrit hastalığının belirtilerinden olan ekşime, yanma, bulantı, kusma endoskopik inceleme sonrasında teşhis edilen bakteriye uygun antibiyotik tedavisi ile çözümlenebilir. 
  • Peptik Ülser: Helicobakteri Plori bakterisi tarafından mide içerisinde iltihaplanma ve yaraların görülmesidir. Bu durumda yara yüzeyine değen asit, midede yanma ve ekşime yapar. 

Ağız kokusu olan kişilere, nefes testi uygulanarak midede bakteri olup olmadığı anlaşılır. Ağız kokusu diş hastalığı kaynaklıysa diş doktoruna görünmesinde fayda vardır. Mide rahatsızlıkları belirtileri göz ardı edilmeden doktora muayene olup, tedavinin yapılması gerekmektedir. 

Bebeklerde Mide Ekşimesi

Bebeklerde, beslenme sonrasında hemen yatırılması, gazının çıkartılmaması reflüye neden olur. Bebeklerde yaşanan bu durum bebeklerin huzursuzluklarına neden olurken, tedavisinin mutlaka yapılması gerekir. Yemek borusundan ağza gelen sindirilmemiş süt sonrasında bebeklerde artan huzursuzluk midenin yanmasından dolayıdır. Beslenme sonrasında görülen bu durum, memede uyuyakalan bebeklerde daha tehlikelidir. 

Memede uyumayı alışkanlık haline getirmiş bebeklerde, yatırmadan önce mutlaka 20 dakika kadar dik pozisyonda tutulup, gaz varsa çıkartılması gerekir. Reflü olmuş bebeklerde hemen yatırılması, uyku esnasında besinin solunum yoluna kaçmasına neden olur. Bebeklerde her beslenme sonrasında mutlaka 20 dakika kadar gaz çıkartma işlemi sonrasında yan yatırmak her zaman için bu tehlikeden onları korumaktadır. Ağız kokusu da yapan rahatsızlık, bebeklerde ağızda pamukçuklara neden olabilir. Ağızda çıkan pamukçuk için karbonat sürülerek tedavi edilir. Hastanelerde de bu işlem sodyum bir karbonat ile giderilir. 

Gaz çıkartırken ya da kakalarını yaparken oluşan karın içi basıncından dolayı bir miktar ağızdan süt gelmesi normaldir. Fakat bebeklerde görülen reflü için bebekler beslendikten sonra mutlaka gazı çıkartılıp yan yatırılmalıdır. 

Mide Ekşimesinin Çözümü

Midede oluşan yanma için alkali gıdalar tüketmek gerekir. Süt, yoğurt, ayran gibi besinler tüketilmesi, bol sıvı alınması iyi gelecektir. Bunun haricinde ise bazı beslenme önerileri olacaktır. Bunlar şöyledir:

  • Az ve sık beslenin: 3 ana öğün, 3 ara öğün olacak şekilde beslenmek, hidroklorik asidin yemek borusuna kaçmasına engel olur. Bu beslenme biçiminde alkali gıdalara yer vermek ise asidin derecesini yükselteceği için faydalı olacaktır. 
  • Bol su tüketin: Suyun pH’ı hafif alkalidir. Bol su tüketmek dolaşımı hızlandıracak, mide asidinin derecesini yükseltecektir. 
  • Asitli gıdalardan kaçının: Asitli yiyecek ve içecekler, midenin içindeki asidin derecesini düşürür ve mideyi rahatsız eder. Özellikle mide ekşimelerini tetikleyen bu yiyecek ve içeceklerin tüketilmemesi gerekmektedir. 
  • Acı, ekşi, baharatlı ve yağlı gıdalardan kaçının: Bu gıdaları tüketmek, midenin daha fazla yanmasına neden olacaktır. O nedenle hastaların beslenme düzenlemesi yapılırken ilk olarak bu gıdalar yasaklanmaktadır. 


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle