Gastrik Bypass İle Tüp Mide Arasındaki Fark Nelerdir?

Mide küçültme ameliyatı olmak isteyenler tüp mide ve gastrik bypass ameliyatlarını düşünerek kilo vermektedir. Tüp mide ve gastrik bypass arasındaki farklar.

Gastrik Bypass İle Tüp Mide Arasındaki Fark

Mide Küçültme Ameliyatı

Obez olan kişilerin hızlı ve sağlıklı bir şekilde kilo vermelerini sağlayacak olan obezite cerrahisi için uygulanan yöntemlerden bir tanesi tüp mide ameliyatı diğeri ise gastrik bypass ameliyatı olmaktadır. Tüp mide ameliyatı midenin %80 kısmını kesilerek dışarıya çıkartılması ile gerçekleşecek bir ameliyat türü olmaktadır. Midenin bir bölümü küçülterek hacmin azalmasını sağlayacaktır. Gastrik bypass ameliyatında ise ilk olarak mide küçültülecektir. daha sonrasında bağırsaklar yeni mideye bağlanarak midenin dışarıya çıkartılmadan gerçekleşecek olan bir ameliyat türü olmaktadır. Her iki ameliyatta da hastalara fizyolojik olarak müdahale edilecektir.

Tüp mide ameliyatı ve gastrik bypass ameliyat gerçekleşebilmesi için hastaların her zaman vücut kitle indeksine bakılacaktır. 35 üzeri ve yandaş hastalıklarının bulunması durumunda ya da vücut kitle indeksinin 40 üzerinde olması durumlarında ameliyata onay verilecektir.

Tüp mide ameliyatı emilim bozukluğu yapmayacak sadece gıdaların kısıtlanmasını sağlayacaktır. Gastrik bypass olması durumunda ise ciddi oranda bir emilim kısıtlanması olacaktır. Bu nedenle de tüp mide ameliyatı olanlara oranla, gastrik bypass ameliyatı olanlar daha fazla kilo kaybı yaşamaktadır.

Tüp mide ameliyatı olarak kilolarını tam olarak veremeyen hastaların daha sonradan revizyon olarak gastrik bypass ameliyatı olarak normal kilolarına inmeleri hedeflenmektedir. Fakat günümüzde tüp mide ameliyatı olarak sağlıklı kilo veren hastaların sayısı fazla olduğu için ve tekrardan kilolarını geri almadıkları için çok az hastaya revizyon ameliyatı uygulanmaktadır.

Tüp Mide Gastrik Bypass
Midenin %80’i kesilerek çıkarılacaktır. Herhangi bir doku dışarıya çıkarılmaz.
Sindirim sistemindeki organlara müdahale edilmeyecektir. Sindirim sisteminde bulunan organlar kesilerek anatomisi değiştirilecektir.
Gıda kısıtlanması olur. Emilim kısıtlanması olmaz. Gıda kısıtlanması ve elimin kısıtlaması olur.
45 dakika ile 60 dakika içerisinde gerçekleşir. 2.5 saat ile 3 saat arasında gerçekleşecektir.
4 tane küçük kesik açılır. 5 tane küçük kesik açılarak ameliyat gerçekleşir.

Tüp Mide Ameliyatı

Tüp mide olarak bilinen mide küçültme ameliyatı daha önceki yıllarda gastrik bypass ameliyatı öncesinde hastalara hazırlık olmak amacıyla yapılmaktaydı. Fakat hastaların başarılı bir şekilde sağlıkla kilo vermeleri sonucunda tek başına bir ameliyat olarak uzun yıllardır kullanılan tek yöntem olmaktadır.

Tabii ki kilo veremeyen hastaların sağlıklı bir şekilde düzenli kilo kaybı yaşayamayan hastalara daha sonradan revziyon ameliyatı gerçekleşecektir.

Tüp mide ameliyatını gerçekleştirebilmek için ilk olarak karın bölgesinden çok ince bir iğne ile girilerek karın iç organlarının rahat görülebilmesi için karbondioksit gazıyla şişirilmesi gerekmektedir. Çünkü ameliyat laparoskopi adı verilen kapalı bir yöntem ile gerçekleşecektir. Daha sonradan 4 tane küçük kesi yapılacaktır. Bu özel aletler ile karın içerisine açıulan kesiklerden girilecektir. Kamera yardımıyla karın içerisinde ki görüntü monitöre yansıtacaktır. Bu sayede işleme cerrah tarafından başlanacaktır. Midenin yaklaşık olarak %80 bölümü dik olarak kesilecektir. Özel aletler kullanılarak kesilecek olduğundan bir yandan kesme işlemi gerçekleştirilirken alet aynı zamanda da dikiş yapacaktır. Kesilen mide açılan deliklerden başarılı bir şekilde çıkartılacaktır.

Gastrik Bypass Ameliyatı

Genel anestezi altında gerçekleşecek olan ve laparoskopi yöntemiyle yapılan bir ameliyat türü olmaktadır. Gastrik bypass gıda alımında kısıtlayıcı etkisi olduğu gibi aynı zamanda da kişilerde emilim bozukluğunu da yaratacak geri dönüşü olmayan bir ameliyat türü olmaktadır. Bunun için karın bölgesinin şişirilmesi amacıyla bir iğne ile girilecektir. Karbondioksit gazıyla karın bölgesi şişirilecektir. 5 tane küçük kesik yapılacak ve bu kesiklerden içeriye girilecektir.

Karın bölgesinde ki organlar kamera yardımıyla monitöre yansıtılacaktır. İlk olarak mide giriş kısmında yaklaşık olarak 30 ml civarında bir küçük mide oluşturulacaktır. Daha sonrasında ince bağırsak 50 santim kesilerek açılan küçük midenin altı kısmına dikilir. Safranın gelmesini sağlayacak olan ince bağırsağın 150 santim ilerisine ince bağırsağın diğer ucu dikilir.

İnce bağırsağa müdahale edilmiş olduğundan hastalarda ciddi emilim bozukluğu olacak ve daha kalıcı kilo kaybı vermiş olacaklardır.

Fakat gastrik bypass ameliyatı geri dönüşü olmayan bir ameliyat türü olmaktadır. Midenin diğer kısmı kaldığından kör nokta oluşmasına neden olur. O bölgede gerçekleşecek herhangi bir hastalığı endoskopi yöntemiyle görmek mümkün değildir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle