Reflü Şikayetlerine İyi Gelen Besinler ve Egzersizler
Reflü problemi toplum genelinde yaygın görülen problemler arasında yer alır. Bu sebeple de reflü problemine yönelik toplumda uygulanan hareket egzersizleri ve tüketilen besinlere dair.
İçindekiler
Reflü Şikayetlerine Ne İyi Gelir?
Reflü problemi, toplum genelinde sık şekilde görülen mide rahatsızlıklarından birisidir. Yaş grubu sınırlaması bulunmayan ve hayatın illa ki bir döneminde görülebilen reflü rahatsızlığının yaratmış olduğu şikayetler, gündelik yaşantının ciddi manada olumsuz etkilenmesine neden olur. Günlük sosyal ve bireysel ya da iş yaşamının ciddi düzeyde olumsuz şekilde etkilenmesine neden olan reflünün belirtilerini ortadan kaldıracak ve mideye iyi gelecek besinler bulunmaktadır. Reflünün semptomlarının yok edilebilmesi için öncelikli olarak reflünün ortaya çıkışına neden olan mide problemlerinin giderilmesi gerekir. Bunun içinde mideye iyi gelecek meyvelerin, sebzelerin ve diğer ürünlerin tüketilmesine önem verilmesi gerekmektedir.
Reflüye İyi Gelen Besinler
Doğanın insanoğluna sunmuş olduğu doğal bitkilerin zengin temel bileşenlerinin midede yaratmış olduğu olumlu etkiler, tüm mide problemlerinde olduğu gibi reflü problemlerinin de ortadan kaldırılabilmesine yardımcı olur. Bu noktada da kullanılabilecek birbirinden farklı bitki, meyve ve sebzerle mideye iyi gelen besinler arasında yer alır. Reflü şikayetlerine ilişkin olarak tüketilebilecek besinler arasında bulunan besinler;
Zencefil
Mide içerisinde fazla besin tüketiminden ya da daha farklı bir rahatsızlıktan dolayı meydana gelen yüksek miktardaki asit üretimini düşürdüğü gibi mide çeperinin de korunmasına yardımcı olarak, reflünün etkilerinin azaltılabilmesine yardımcı olur. Bu yüzden de zencefil günümüzde reflüye iyi gelen bitkiler arasında ilk sırada kendisine yer bulur. Ancak zencefil mutlaka taze şekilde tüketilmelidir. Özellikle de günümüzde piyasada bulunan ‘kapsül’ formu gibi farklı yapılara sahip olan zencefil ürünlerinin içeriğinde katkı maddesi bulunması ya da gördüğü işlemlerden doğallığını yitirmiş olduğundan faydası çok daha düşük kalabilir. Bu yüzden zencefilin mutlaka bitki çaylarının içerisinde gibi farklı ancak tamamen doğal yöntemler ile kullanmak gerekmektedir.
Zeytin
Vitamin deposu olan ve işlem görmemiş hali ile tamamen doğal bir şifa kaynağı olan zeytin, normal bireylerde dahi ufak mide problemlerine karşı tavsiye edilir. Mide içerisindeki ekşime gibi semptomların yok edilmesi konusunda, mide asidini üzerine çekmesi sayesinde etkili sonuçlar sağlar. Bu yüzden de zeytin reflü hastaları arasında oldukça yaygın şekilde tüketilir. Zeytin midedeki asidi içerisine çekerek, bu asidin reflünün tetiklenmesine neden olmamasını sağlar. Ancak zeytin mutlaka tamamen doğal şekilde tüketilmelidir. Ayrıca zeytin fazla tüketilmesi durumunda midede yorgunluğa neden olabilir ve bunun sonucunda da mide asidi üretiminin artmasına neden olur. Bu sebeple de zeytin tüketiminde reflü hastalarının daha dikkatli şekilde hareket etmesi gerekir.
Elma Sirkesi
Elma sirkesinin mide içi sıvılarının ve mide asidinin etkilerinin azaltılması ve mide içerisinde koruyucu bir etki oluşturabilme özelliği bulunur. Bu yüzden de elma sirkesi tüm reflü hastalarına önerilen ürünler arasında yer alır. Ancak elma sirkesi mutlaka tamamen doğal bir şekilde yapılmalıdır. Bu çerçevede de marketlerde tezgahta uzun süreler bekleyecek şekilde içeriğine katkı maddesi ilave edilen elma sirkesi yerine tamamen doğal malzemeler ile evde hazırlanmış olan elma sirkesi kullanılması tavsiye ediliyor.
Mercimek
Mercimek içeriğinde yer alan etken maddeleri ile mide içerisinde yaşanan mide asidi artışının önlenmesine yardımcı olur.
Ihlamur
Antioksidan etkiye sahip olan ıhlamur özellikle de gastrit ve reflü problemlerinin ortaya çıkışını önler. Ihlamur tamamen doğal şekilde tüketildiği zaman midedeki mevcut tüm rahatsızlıklarında yok edilebilmesi noktasında yardımcı olur. Bu yüzden de reflü hastalarınca limonlu ıhlamur çayı yoğun şekilde tüketilir.
Tahin
Tahinin içeriğinde kullanılan doğal yağlar, mide içerisindeki tahribatın onarımına yardımcı olur. Reflüyü tetikleyen mide asidinin artışının önlenmesi konusunda tahin çok etkili bir üründür.
Kantaron Yağı
Günümüzde kantaron otu ile elde edilen bir yağ türüdür. Kantaron otu işlenmesi sonucunda elde edilen kantaron yağı tüm diğer doğal yağlar gibi midede onarıcı etkiler oluşturur. Özellikle de kantaron otu antioksidan yapıya sahip olması nedeni ile vücuttaki bakteriyel oluşumları yok eder ve oluşumunu önler. Bu nedenle de kantaron otu yağı uzmanlar tarafından da reflü hastalarına önerilir.
Bu gibi besinler haricinde leblebi ve hatta leblebi tozu, sakız ve pekmez midedeki reflü şikayetlerine iyi gelir. Pekmez içeriğindeki zengin bileşenleri sayesinde midenin rahatlaması açısından en fazla yardımı olan doğal üründür. Ancak kesinlikle katkı maddesi içermeyen pekmez kullanılmalıdır. Reflüye karşı kullanılabilecek bir diğer önemli ürün ise ayran olarak gösterilir. İçeriğinde yer alan süt ürünleri sayesinde ayran midede rahatlamaya yardımcı olur. Ancak ayran mutlaka ideal seviyede tüketilmelidir ki fazlasının midede yaratacağı şişkinliğin önlenebilmesini sağlar.
Karbonat
Karbonat içeriğindeki etken maddeler sayesinde mide asidi seviyesinin dengelenmesine yardımcı olur. Zaten toplum genelinde de reflü problemlerinin şikayetlerine karşı sık kullanılan ürünlerden birisi olan karbonat farklı kullanım şekillerine sahiptir. Bazı kişiler tarafından karbonat doğrudan bir miktar tüketilir. Ancak karbonat etkisinin en somut biçimde alınması için sıcak bir su içerisine bir çay kaşığı kadar atılarak, karıştırılıp, tüketilmesi önerilir. Böylelikle karbonat etkilerinden midede etkin şekilde yararlanılabilir.
Reflüye İyi Gelmeyen/Tetikleyen Besinler
Reflü semptomlarının ortaya çıkışı konusunda tetikleyici etkisi oluşturabilecek besinler bulunuyor. Özellikle de gündelik yaşantı içerisinde çok sık tüketilmeleri nedeni ile reflünün tetiklenmesinde etkili olan bu besinler arasında acı biber ilk sırada yer alır. Ancak biber bazı reflü hastalarına iyi gelse de bazı hastalarda rahatsızlığa neden oluyor. Yine de acı besinlerin reflüyü tetiklemesi nedeni ile acı biber tüketiminden kaçınılması gerekir. Limon ve diğer narenciye grubu meyveler ve sebzeler midede asit oranlarının artışına neden olur. Zaten kendisi de asitli olan limon gibi sebzeler ve meyveler mide içerisinde asit miktarının artmasına ve bunun sonucunda da reflünün tetiklenmesine neden olur. Reflü açısından limon gibi meyveler ve sebzeler tüketilmemelidir.