Reflü ve Gastrit Şikayetleri ve Tedavisinde Doğal ve Tıbbi Yöntemler

Gündelik yaşantıda ciddi sorunlara neden olan ve hastanın şikayetlerinin çoğu zaman ileri seviyede olmasına neden olan reflü gastrit problemlerinin ortaya koyduğu belirtiler ve bunlara yönelik tedaviler.

Gastrit ve Reflü Hastalıkları

Gastrit ve reflü

Modern toplum yaşantısında çok sık görülen ve toplumun geneline yayılan ‘genel’ rahatsızlıklar olması nedeni ile çok sık gündeme gelen hastalıklardır. Temel olarak mide rahatsızlıkları olması ile çok benzer etkiler ortaya koyarlar. Midede meydana gelen rahatsızlıkların ortaya koyduğu şikayetler üzerinden hastalar, kendisinde gastrit mi yoksa reflü mü olduğunu anlamakta çoğu zaman yetersiz kalabiliyor. Hatta bu durumun ortaya çıkardığı tabloda gastrit ve reflünün aynı hastalıklar mı yoksa farklı hastalıklar mı olduğu konusunda da toplum genelinde yeterli bilgi bulunmuyor. Bu durumda önemli karışıklıkların ortaya çıkışına mahal veriyor ki bu konuda uzman hekime danışılması hastanın sağlığına kavuşabilmesi ve midesindeki şikayetlerinden kurtulabilmesi açısından çok önemlidir.

Reflü daha çok midedeki sıvı ya da besinlerin yemek borusuna kaçışıyla oluşurken, gastrit daha ağırlıklı şekilde midede bulunan bir tür bakterinin yarattığı iltihaplanmalı bir rahatsızlıktır.

Gastrit ve Reflü Farklı Hastalıklar Mı?

Günümüzde midede yaşanan problemler için toplumda ya gastrit ya da reflü şeklinde tanımlamalar gerçekleştiriliyor. Bu noktada midedeki problemin ne tipte olduğu fark etmeksizin toplumda bu kavramlar dile getiriliyor. Ancak gastrit ve reflü farklı hastalıklardır ve etkileri farklıdır. Toplumda bu konuya ilişkin olarak yeterli düzeyde bilgi bulunmamasından dolayı gastrit ve reflü rahatsızlıkları çok sık şekilde birbirleri ile karıştırılıyor. Her iki rahatsızlık arasında bulunan fark nedeni ile hastanın hatalı yaklaşımı gündeme geliyor ki bu durumda hayati tehlike teşkil etmesine neden oluyor. Bunun önüne geçilebilmesi için hem gastritte hem de reflüde görülen belirtileri ve etkileri ile ilgili olarak daha iyi bilgi sahibi olunmasına önem verilmesi gerekir. Bu çerçevede de gastrit rahatsızlığının genel olarak belirtileri bulunmayan, ve gizli şekilde gelişimi söz konusu olan bir rahatsızlık türü olduğu belirlenmiştir. Buna karşın reflü rahatsızlığı ise daha ağırlıklı olarak belirtileri bulunan rahatsızlıklardan birisidir ve ortaya koyduğu belirtileri arasında;

  • Mide yanması ve ekşimesi
  • Göğüs ağrısı,
  • Ağız içerisinde acı ve kötü tat oluşumu,
  • Ses kısılması,
  • Öksürme,
  • Yutkunma problemleri
  • Nefes sıkışması,

gibi belirtileri yer alır.Gastrit belirtileri de mevcuttur. Ancak bu belirtiler reflüye göre daha farklıdır. Bu kapsamda da hastalar gastritle reflü arasında belirtilerde ki fark üzerinden hangisinden muzdarip olduğunu anlayabilir. Buna göre gastritin belirtileri arasında;

  • Midede şiddetli ağrı,
  • Mide bulantısı ve istifra,
  • Baş bölgesinde şiddetli ağrı ve dönme,
  • İştahın kesilmesi
  • Ateşin aniden yükselmesi,

şeklindedir. Bu belirtilerinde ki fark sayesinde gastrtiti ya da reflüsü olduğunu kolayca tespit edebilir.

Gastrit ve Reflünün Teşhisi

Endoskop

Yapılan araştırmalara göre toplumda yaygın olarak görülen reflüye göre gastritin daha fazla (80%) görüldüğü belirlenmiştir. Hatta sağlık kuruluşlarına reflü yüzünden başvuruda bulunan hastaların önemli kısmında gastrite neden olan bakteri tespit edilmektedir. Aralarında fark bulunuyor olsa da ikisinin de bir arada meydana gelmesi de mümkündür. Hatta bu fark oluşumlarına karşın reflü ve gastritin aynı anda olduğu çok sık görülmektedir. Her iki rahatsızlığın etkileri doğrultusunda kendisine özel tehlikeli riskleri bulunur. Bu yüzden de her iki hastalığa ilişkin olarak da daha etkin şekilde bilgi sahibi olunması sağlığın korunabilmesi açısından çok büyük bir önem taşımaktadır.

Günümüzde ‘Gastroentroloji’ bölümü bulunan hastanelerde, bulunmayan hastanelerde ‘Dahiliye’ bölümünde uzman hekim tarafından hastanın şikayetleri üzerinden ‘endoskopi’ uygulanarak midede ‘Helicobacter pylori’ isimli bakterinin olup, olmadığı tespit edilir. Çünkü reflünün ve gastritin arasındaki en önemli fark bu bakteridir. Eğer bu bakteri yapılan tetkiklerde tespit edilirse hastada gastritin olduğu teşhis edilir.

Hastada gastritin bulunması, reflü rahatsızlığının olmadığı anlamına gelmez. Her iki hastalıkta aynı anda görülebilir.

Gastrit ve Reflü Tedavisi

Her iki hastalığa ilişkin olarak edinilen bilgi ışığında teşhisinin konabilmesi mümkündür. Bu işlem sonrasında hastanın durumuna göre daha iyi sonuçların alınabileceği tedavi yöntemleri uygulanır. Toplum genelinde çok sık görülen bu iki rahatsızlığın ortaya çıkartabileceği riskler ile ilgili olarka bilgi olması neticesinde uzmanlar ilaç ve cerrahi tedaviyi ileri aşamalarda (son olasılık) olarak kullanmaktadır. Bu durumda gastrite ve reflüye ne iyi gelir sorusu sık şekilde öne çıkar. Bu yüzden de toplumda gastrit ve reflü için yoğun şekilde iyi gelecek bitkiler tercih edilir. Bitkiler konusunda edinilen bilgi sayesinde reflüde ya da gastritte sağlayacağı iyi etkilerden yoğun olarak faydalanılıyor. Buna göre günümüzde toplum genelinde iyi gelmesi için kullanılan bitkiler arasında da fark bulunabiliyor. Bunlar bitkiler ile ilgili olarak edinilen bilgi ışığında tespit edilir. Yani reflü için daha ağırlıklı olarak;

  • Elma,
  • Havuç,
  • Muz,
  • Yulaf,
  • Patates,

gibi bitkiler ve besinler kullanılırken, gastrite yönelik olarak;

  • Zencefil,
  • Papatya,
  • Meyan kökü,
  • Zerdeçal,
  • Kimyon,
  • Karnıyarık otu,

gibi bitkiler kullanılır. Ancak tüm bu bitkiler mideye iyi geldiğinden reflüde de, gastritte de bu bitkiler yoğun şekilde kullanılabilir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle