Reflü Tedavi Yöntemleri ve Tedavi Sonrası İyileşme
Reflü, modern toplumun en bilinen ve en sık görülen rahatsızlıklarından birisidir. Reflü şikayetleri yaşayan kişilere yönelik uygulanan tedavi yöntemleri ve bu tedavi yöntemlerine dair merak edilenler.
İçindekiler
Reflü ve Reflünün Belirtileri Nelerdir?
Mide içerisinde asit üretiminin artış göstermesi sonucunda midedeki asit, mide sıvıları ve midedeki besinler yemek borusuna kaçar. Bu durum tanımlayan reflü rahatsızlığının vücutta farklı etkileri görülür. Özellikle de gündelik yaşantıyı doğrudan olumsuz yönde etkileyecek niteliklerde belirtiler ortaya koyan reflünün, tedavisi mutlaka yaptırılmalıdır. Genel olarak midede yanma, ekşime ve ağız içerisinde kötü ve acı tat oluşumu şeklinde belirtiler ortaya koyan reflünün yaş grubuna göre değişiklik gösterebilecek belirtilerinin ortaya çıkması da söz konusudur.
Bebeklerde ve Çocuklarda Reflü Belirtileri
Bebeklerin vücutlarındaki pek çok fonksiyonda olduğu gibi mide kapakçığının fonksiyonunun da tam olarak gelişmemiş olmasından kaynaklı olarak sık görülebilen mide reflüsünün bebekte ortaya çıkartabildiği belirtiler arasında;
- İstifra ve mide bulantılarının sık olması,
- Hıçkırma,
- Seste kısıklık,
- Orta kulak iltihaplanması,
- İştahsızlık ve yemek istememe,
- Gelişiminde aksaklıklar,
- Göğüs bölgesinde ciddi yanma hissi,
- Ağza acı tat gelmesi
şeklinde olur.
Yetişkinlerde Reflü Belirtileri
Yetişkinlerde reflünün ortaya çıkması halinde özellikle midede yanma ve mide ekşimesi belirtileri görülür. Bunun dışında yetişkinlerik göğüs bölgesinde yanma ve beraberinde eşlik eden şiddetli ağrı oluşumu görülür. Bu ağrının kol ve sırt bölgelerine de yayılması muhtemeldir. Seste kısılma, iştahsızlık, nefes problemleri, solunum güçlükleri, yutkunmanın zorlaşması ve boğazda besinlerin takılı kaldığı hissinin ortaya çıkması mümkün olur.
Tüm reflü belirtileri halinde tedavisi için gerekli olan önemin gösterilmesi çok önemlidir. Özellikle de mide asidinin reflüden dolayı bölgede yarattığı tahribat başta yemek borusu kanseri ve mide kanseri olmak üzere pek çok riskli sağlık probleminin de ortaya çıkmasına neden olabilir.
Reflü Nedenleri Nelerdir?
Reflünün ortaya çıkmasında pek çok etken rol oynayabilir. Ancak genel olarak toplumda reflü nedenleri arasında ilk sırada aşırı yeme ve buna bağlı olarak hazımsızlık problemlerinin yaşanması gelmektedir. Bunun dışında reflünün nedenleri arasında;
- Sağlıksız beslenme (fast food, çok yağlı, baharatlı yiyecekler ve gazlı/asitli yiyecekler),
- Alkol ve sigara bağımlılıkları,
- Düzensiz beslenme alışkanlıkları,
- Hız yemek yeme,
gibi hususlar yer alır. Bu reflü nedenleri dolayısı ile ortaya çıkan şikayetlerde en kısa süre içerisinde uzman doktora başvurulması büyük bir önem taşımaktadır.
Reflünün Tanısı Nasıl Koyulur?
Reflü ve gastrit problemlerinin tanısı günümüz modern teknolojisi ile oldukça basittir. Bu kapsamda da özellikle gastrit tanısı için ‘endoskopik’ yönteminden yaygın olarak faydalanılıyor. Endoskopik cihaz sayesinde artık hem gastrit rahatsızlığına yol açan bakteri tespit edilebiliyor hem de reflü tedavisi için gerekli olan verilerin elde edilebilmesi mümkün oluyor. Bu yüzden de günümüzde reflü ve gastrit tanısı için yoğun şekilde endoskopik kullanılıyor. Sağlık merkezi tarafından kullanılan endoskopik yöntem sayesinde eğer hastanın reflü veya gastrit kaynaklı yemek borusu problemleri bulunuyor ise bununda tespiti gerçekleştirilmiş oluyor. Son yıllarda endoskopik teknik ile birlikte hem reflünün hem gastrit için tanılama işlemlerinde 1 günlük pH değeri takibi, sintigrafi ve ultrason gibi teknik kullanılıyor.
Reflü Tedavisi Nasıl Yapılır?
Günümüzde reflü tedavisi için doğrudan cerrahi ya da ilaç tedavisi uygulanmaz. Reflü ya da gastrit belirtileri görülen kişiler için öncelikli olarak bitkisel kesin tedavi yöntemleri uygulanır. Özellikle de bebeklerdeki reflü tedavisi için ağırlıklı olarak takip edilir. Yani kendiliğinden geçme olasılığından dolayı uzman ekip tarafından takip edilir ve bu süreçte tetkikler uygulanır. Ancak hem bebeklerde hem de yetişkinlerde reflü ve gastrit rahatsızlığının ileri seviyede olması halinde uzman hekim tarafından cerrahi operasyonlar gerçekleştirilir. Hastanın reflüsünün belirtilerinin yani semptomlarının ileri seviyede olması ya da bebeklerde olabilen yemek borusunun çok dar olmasından kaynaklı reflü oluşumları söz konusu ise cerrahi müdahale ile ameliyat edilir.
Reflü tedavi merkezi çatısı altında bulunan ‘Gastroentroloji’ bölümüne başvuru yapılması gerekir. Ancak tedavi merkezi bünyesinde bu bölüm bulunmuyor ise ‘Dahiliye’ bölümüne başvuruda da bulunulabilir. Eğer cerrahi operasyon gerektiren bir reflü rahatsızlığı bulunuyor ise mutlaka tam teşekküllü bir bir tedavi merkezi olmasına dikkat edilmesi gerekir. Kesin tedavi için gereklilik teşkil eden cerrahi müdahalelerde öncelikli olarak endoskpi tekniği kullanılır. Bu teknikte ağızdan, yemek borusuna ve mideye ulaşan bir kameraya sahip olan özel bir ekipman kullanılır. Bu yöntem ile cerrahi müdahaleler daha kısa sürede tamamlanabildiği gibi tedavi merkezi bünyesindeki yatış süresi de çok daha kısa oluyor. Böylelikle tedavi merkezi çatısı altında reflünün tedavi edilmesi ile en kısa süre içerisinde gündelik yaşantıya geri dönüş sağlanabiliyor.
Reflü Doğal Tedavi Yöntemleri
Ancak günümüzde reflü tedavisi için kesin çözüm sağlayan alternatif tedavi yöntemleri cerrahi operasyonlara göre çok daha yoğun şekilde tercih edilir. Evde pratik bir şekilde herkes tarafından hazırlanabilecek bitki çayları, doğal kürler ve diğer yöntemler sayesinde artık reflünün belirtilerinden tamamen ve kesin şekilde kurtulabilmek mümkün oluyor. Bu kesin çözüm sağlayan bitki çayları arasında papatya çayı ilk sırada kendisine yer bulurken, bitkisel ürünler arasında ise patates kürü öne çıkıyor. Bu iki bitkisel ve doğal ürünle evde kesin çözüm sağlayan tedaviler çok ileri olmayan reflü için uygulanabilir.