Reflü Nefes Darlığına Neden Olur Mu? Nefes Darlığına Ne İyi Gelir?
Reflünün göğüs ve solunum yolları üzerinde yarattığı baskı ve basınç sonucunda oluşabilen nefes darlığının etkileri ve nefes darlığının geçmesi için yapılabilecek nefes egzersizleri.
İçindekiler
Reflü Nefes Darlığına Neden Olur mu?
Reflü gündelik yaşantıyı doğrudan etkileyen ve kişinin ciddi şikayetler yaşamasına neden olan toplumda sık görülen rahatsızlıklardan birisidir. Önemli bir mide rahatsızlığı olan reflünün midede yanma ve ekşime ile birlikte ağız içerisinde yarattığı kötü ve acı tat oluşumları haricinde de çeşitli etkileri vücudun farklı noktalarında görülebilir. Reflü belirtileri ile vücutta özellikle sindirim sistemi başta olmak üzere tüm solunum sistemi gibi yapısal öneme sahip olan sistemlerde de problemlerin gözlemlenmesi mümkündür. Bunun en somut örneklerini ise reflünün standart/genel belirtileri arasında bulunan nefes problemleridir. Çünkü reflünün oluşumuna yol açan mide içerisindeki asit ve sıvıların yemek borusundan ağza kadar yukarı yönlü bir ‘kaçış’ gerçekleştirmesi göğü ve boğaz bölgesinde ciddi tahribatlara neden olur. Bunun neticesinde de reflü nefes darlığına neden olur. Mideden kaçan sıvı ve besinlerin ağız kokusu yapması da mümkündür. Bu şekilde kötü ağız kokusu gibi semptomları da gündelik yaşantıyı doğrudan etkiler.
Sadece Türkiye’ de değil, tüm dünyada yaygın görülen mide rahatsızlıklarından birisi olan reflü gerekli olan tedavisi gerçekleştirilmediği takdirde çok ciddi sağlık sorunlarının yaşanmasına neden olabilir. Zaten günümüzde hastalarda solunum yolları üzerindeki etkileri neticesinde boğaz bölgesinde ileri seviyede hassasiyet ve boğaz iltihaplanması gibi problemler yaşanması reflünün oldukça ileri seviyelerde olduğunu ve kesinlikle tedavisi için gerekli müdahalelerin yapılması gerektiğini gösterir. Bununla birlikte ileri seviyeye ulaşmış olan bir reflün nefes darlığı yapar. Özellikle de hastada ilk aşamalarda solunum problemleri yapar ve devamında nefes darlığının meydana gelmesine neden olur. İleri seviyede olan reflü nefes darlığı yapar ve bu problemle birlikte hastada;
- Nefes alışverişlerinin ‘hırıltı’ olarak tabir edilen ses çıkartarak gerçekleşmesi,
- Seste kısılma,
- Sık sık öksürme,
- Anksiyete hissi,
gibi semptomlar da yapar. Çünkü tüm bu süreç içerisinde yemek borusu, mideden kaçan mide asidinin temizlenmesi için çok daha ciddi bir tempoda çalışma gerçekleştirmek durumunda kalmasıdır.
Reflüde Nefes Darlığı Neden Olur?
Mide içerisinde yüksek miktarda üretilen ve reflü etkisi ile mide kapakçığından yemek borusuna ve ağza kadar kaçabilen mide asidi, yemek borusu içerisinde ciddi tahribatlar yapar. Bu yüzden de yemek borusu mide asidinin temizlenmesi ve etkilerinin onarılması için çok daha yoğun tempoda çalışır. Bu durumda nefes darlığı yapar. Yemek borusunda daha yoğun şekilde çalışan kasların, oksijen gereksinimi çok daha yüksek seviyede olur. Nefes darlığının reflünün ilk aşamalarında çok fazla beslenme durumunda ortaya çıktığı görülse de ilerleyen zamanlarda çok daha sık biçimde görülebilmesi mümkün olur. Reflünün etkisi ile ortaya çıkan nefes darlığı gece derin uykudan dahi uyanmaya neden olur. Deri gece uykusu sırasında normal olarak vücut fonksiyonlarını yerine getirse de dışarıya kapalıdır. Ancak derin gece uykusundan ‘boğuluyorum’ şeklinde bir his ile uyanır. Derin uykudan uyanmaya dahi neden olan nefes alamama problemine karşı bazı önlemler alınabilir.
Derin Uykudayken Nefes Alamama Sorununa Çözüm
Gece uykusu, insan vücudunun enerjisini toplayabilmesi ve ertesi güne vücudun tüm yapı taşlarının hazırlanabilmeis açısından çok önemlidir. Ancak son derece derin olan bu uyku sırasında nefes alamama problemi ile karşı karşıya kalınması reflünün etkileriyle ortaya çıkabilir. Hastanın sanki boğuluyormuş hissine kapılmasına neden olan derin uykudaki nefes alamama problemine karşı mutlaka doğru yatış pozisyonunun ve şartlarının oluşturulması gerekir. Bu noktada da hastanın yastığının yaklaşık 30 santim kadar yüksekliğe sahip olmasına önem vermesi, bu sorunun reflüden kaynaklı olarak meydana gelmesini önemli oranda hafifletmesini sağlar.
Reflü Tedavisi ve Belirtilere Karşı Terapiler
Günümüzde reflü tedavisi için hastanın durumu en önemli faktördür. Yani ağız kokusu gibi genel ve basit belirtilerinin yaşanması durumunda hasta genel olarak doğal tedavi uygulamaları ile tedavi edilir. Tedavisi için ilaç kullanımı da mümkündür. Ancak reflünün belirtilerinin daha doğal teknikler ile giderilebilmesi mümkün olduğundan hemen tercih edilmez. Aynı zamanda da hastalarda ağız kokusu ve mide yanması başta olmak üzere reflünün belirtilerinin cerrahi operasyon gerektiren problemlerden kaynaklı olarak meydana gelmesi durumunda ameliyat tedavisi de gündeme gelir. Ancak bu vakalar oldukça düşük seviyededir.
Reflü Belirtileri İçin Terapiler
Reflünün en önemli nedenleri arasında fazla kilo bulunur. Bu yüzden de belirtilerini yok etmek için uygulanacak en etkili terapi sağlıklı ve doğal bir diyet programından oluşmaktadır. En kısa süre içerisinde vücut sağlığını koruyarak, ideal kilo seviyesine inilmesi, reflünün belirtilerini önemli oranda düşürür. Bunun dışında gece uykusu terapisi çerçevesinde, yastığın 30 santim kadar yüksekliğe sahip olması tavsiye edilir. Ayrıca sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durulması gerekir.