Reflü Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Sosyal yaşamı doğrudan etkileyen şikayetlerin yaşanmasına neden olan reflünün ortaya çıkışına yol açan nedenler ve bu nedenler üzerinden reflünün tedavisinin nasıl olacağına dair.

Reflü Nedir?

Reflü

Midede sık görülen rahatsızlıklardan birisi olan ve toplumda da oldukça yüksek oranlarda görülen bir rahatsızlık olan reflü, temel olarak mide içerisindeki sıvıların, asidin ve besinlerin çeşitli etkenlerden dolayı yemek borusuna doğru kaçması ve ağza gelmesi durumudur. Mide içerisindeki sıvı ve besinlerin uygun olmayan noktalara ulaşıyor olması nedeni ile de bu bölgelerde çok ciddi tahribatlar meydana gelir ki bu durumda vücut genelinde ciddi etkilerinin yani semptomlarının görülmesine neden olur. Reflünün vücutta yaratmış olduğu şikayetlerin farklı rahatsızlıkları da tetikleme riski bulunduğundan, mutlaka uzman doktor kontrolünde tedavilerinin yapılması gerekmektedir. Her hastanın durumuna farklı göre değişkenlik gösterebilen belirtiler ve etkiler ortaya koyan reflü, ilk evrelerinde daha hafif etkilere sahip olurken, sık sık meydana gelerek, kronik bir duruma bürünmesi halinde ise çok daha şiddetli semptomlar ortaya koymaya başlar.

Reflü Ne Zaman Tedavi Edilir?

Reflü rahatsızlığının hem sindirim sisteminde hem de solunum sisteminde ortaya koymuş olduğu şikayetler, gündelik yaşantıyı doğrudan etkiler. Bu noktada toplumda çok sık görülen mide rahatsızlıklarından birisi olması nedeni ile de ne zaman tedavi edilmesi gerektiği de en çok merak edilen sorular arasında yer alır. Aslında reflünün şikayetlerinin görülmeye başlandığı andan itibaren gerekli olan tedavi uygulamalarına başlanması gerekir. Bu noktada ilaç tedavisi ve tabii ki midede problemlerin yok olmasına yardımcı olacak ve iyileşmeyi destekleyecek sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazanılması üzerine kurulu bir tedavi programı oluşturulur.

Reflünün Tetiklediği Hastalıklar

Reflünün oluşturduğu şikayetler çok ciddi etkileri ile vücutta ortaya çıkabilecek farklı rahatsızlıklarında önünü açabiliyor. Bu yüzden en kısa zaman dilimi içerisinde tedavi edilmesi gerekmektedir. Tamamen tedavisinin sağlanmaması durumunda hastada reflünün etkileri ile;

  • Yemek borusunda iltihaplanma,
  • Yemek borusu kanseri,
  • Zatürre,
  • Anemi (Kansızlık),
  • Solunum hastalıkları (Bronşit ve astım gibi),
  • Sindirim sistemi problemleri,

gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabiliyor. Bu rahatsızlıkları önlenebilmesi için gerekli olduğu zaman reflü tedavilerinin etkin bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekir.

Reflü hastalığı sadece yetişkinlerde değil çocuk ve bebeklerde de çok sık görülen bir rahatsızlıktır. Bu çerçevede de reflü çocuklarda olduğu zaman çocukların fiziksel gelişiminin durmasına veya olumsuz şekilde etkilenmesine neden olur.

Reflü Belirtileri

Reflünün vücutta ortaya çıkartmış olduğu belirtiler oldukça geniş yelpazede bulunur. Özellikle de midede yanma ve mide ekşimesi ile başlayan ve daha sonra göğüs bölgesinde yanma, ağız içerisinde kötü ve acı tat oluşumu gibi etkiler gösterir. Ayrıca hazımsızlık, iştahtan kesilme, istifra(kanlı istifra), sık mide bulantısı, göğüs bölgesinde ağrı gibi etkileri görülebilir. Bunun dışında solunum yollarında çeşitli problemler meydana gelebilir. Özellikle de ses kısılması bu konudaki en önemli örnektir. Temel olarak yutkunma problemlerine, boğazda takılma hissinin yaşanmasına gibi önemli etkileri bulunan reflünün, boğazda yaratmış olduğu tahribat ses tellerinde de zarara neden oluyor ve hastanın ses kısılması gibi bir problem yaşamasına neden oluyor. Reflüsü olan kişilerde ses kısılması meydana geldiğinde, hastalığın oldukça ileri seviyede olduğu anlaşılıyor. Bu gibi belirtilerin görülmesi durumunda hemen tedavisi ve etkilerinin yok edilmesi için zararlı alışkanlıklardan kurtulmak, sağlıklı beslenmeye dönüş yapmak ve uzman doktor kontrolüne girmek büyük bir önem taşır.

Reflü Ne Zaman Ameliyat Edilir?

Reflü ameliyat

Reflü tedavisi için çok sık tercih edilmeyen ancak tamamen iyileşme sağlanması ve hastanın durumu çerçevesinde ortaya çıkan tablo ışığında uzman doktor tarafından cerrahi müdahale tercih edilebiliyor. İşte bu yüzden toplum genelinde sıklıkla görülen reflünün ne zaman ameliyat edileceği en sık gündeme gelen sorular arasında yer alır. Tamamen iyileşmeye yardımcı olan ve hemen çözüm arayışı içerisinde olan kişiler tarafından tercih edilen reflü ameliyatının ne zaman yapılacağı uzman doktorun inceleme ve tetkiklerine bağlı olarak söz konusu olur. Bu çerçevede de tamamen iyileşme sağlanması ve hastada daha farklı ciddi problemlerin görülmemesi amacı ile hemen uygulanacak reflü ameliyatının tercih edilmesine iten nedenler arasında;

  • Ömür boyunca reflü şikayetlerinin bastırılması amacıyla ilaç kullanmak istenmiyorsa,
  • Beslenme alışkanlıklarının sağlıklı ve doğal şekilde düzenlenememesi durumunda,
  • Reflüyle birlikte midede ‘fıtık’ oluşumu söz konusuysa ve birbirlerini etkiliyorsa,
  • Çeşitli rahatsızlıklar nedeni ile kullanılması elzem olan farklı ilaç tedavileri bulunuyor ve bu ilaçların kullanımının kesilmesinin mümkün olmaması (midede reflü gibi rahatsızlıkların en temel etkenleri arasında ilaçların yan etkileri bulunur),
  • Reflünün en önemli nedeni olan fazla kilolardan kurtulamıyorsa,
  • Reflünün yemek borusu başta olmak üzere diğer organlarda yaratmış olduğu tahribatın ileri seviyeye ulaşması,

gibi durumlarda hemen ameliyat uygulanabilir. Bu gibi etkilerin oluşması durumunda tamamen tedavisi sağlanabilmesi için uzman hekim tarafından hemen cerrahi operasyon gerçekleştirilebilir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 2,50 out of 5)
Loading...

Yorum ekle