Reflü Atakları Nelerdir? Atak Halinde Ne Yapılmalı?

Vücutta semptomlara yol açan reflünün göğüs bölgesinde oluşturduğu baskı sonucunda ağrı başta olmak üzere çeşitli sorunlar görülebiliyor. Bu durumda hasta ve çevresindekilerin yapması gerekenler.

Reflü Belirtileri

Reflünün varlığını gösteren en önemli belirtilerin başında kesinlikle mide bölgesinden başlayarak, deri altında göğüsten yukarıya doğru çıkan bir yanma hissi gelir. Modern toplum dünyasında çok sık şekilde görülebilen bu rahatsızlıkta pek çok farklı belirtinin görülebilmesi mümkündür. Temel şekilde mide kapakçığındaki problemlerden yemek borusuna doğru kaçan ve buradan ağza kadar çıkan mide asidi ve sıvıları ile midedeki besinler ortaya çeşitli semptomların çıkmasına neden olur. Bu yanma genel olarak boğazda, ağız içerisinde ve göğüste net olarak hissedilir. Reflü belirtileri arasında yer alan diğer semptomlar ise;

  • Ağız içerisinde kötü ve acı tat oluşumu ve ağız kokusu,
  • Göğüs bölgesinde şiddetli ağrı ve sıkışma
  • Başladığı zaman kesilmeyen ve boğazda tahrişe ve kaslarda yorgunluğa neden olacak öksürük krizi,
  • Devamlı hıçkırma ve geğirme ihtiyacı,
  • Ses tellerindeki tahribattan kısıklık problemi,
  • Karın bölgesinde şişkinlik ve hazımsızlık,
  • Yutkunma problemleri ve herşeyin yemek borusunda takıldığı hissiyatı,
  • Solunum problemleri,
  • Zatürre,

şeklindedir. Bu reflü belirtileri görülen kişilerin gerekli tetkikler için uzman doktora başvuru gerçekleştirmesi gerekir.

Reflü rahatsızlığına ilişkin belirtilerin görülmesi halinde kontrol için uzman doktora başvurulması çok önemlidir. Aksi halde sürekli meydana gelen reflü belirtileri zaman içerisinde yemek borusunda ciddi tahrişe neden olarak yemek borusu kanserine yakalanma riskini arttırır.

Reflü Kalp Krizi Yapar Mı?

Reflü rahatsızlığının göğüs bölgesinde teşkil ettiği yoğun basınç ve ağrı çok ciddi seviyede rahatsızlık yaratır. Özellikle de göğüsten başlayarak, boyun, kol ve sır bölgesine kadar ulaşan bir ağrının oluşmasına neden olabilen reflü bu belirtileri ile de kalp krizi belirtileri ile çok yakındır. Bu durumda günümüzde insanların kalp krizi ile reflünün belirtilerinin birbiri ile çok sık karıştırmalarına neden olur. Ancak reflünün kesinlikle kalp krizini tetiklediğine ilişkin tıbbi ve bilimsel veriler bulunmamaktadır.

Reflü Panik Atak Yapar Mı?

Reflü panik atak

Reflünün göğüs bölgesinde oluşturduğu baskı, basınç ve sıkışma kişinin kalp krizi geçirdiği düşüncesine kapılmasına neden olabilir. Kalp krizi geçirdiğini düşünen kişilerin panik yapması son derece doğaldır. Reflünün etkileri sonucunda bu bölgede yaşanan sıkışmalar panik atak ile de yakından ilişkilidir. Günümüzde pek çok rahatsızlık ile birlikte reflü nedeni ile de insanların çok sık panik atak yaşaması muhtemel olabilmektedir. özellikle de reflünün her ya grubunda son derece sık şekilde görülebilen rahatsızlıklardan birisi olması düşünüldüğünden reflünün ciddi belirtileri ve etkileri sonucunda görülen panik atak durumu da çok sık şekilde yaşanabiliyor.

Panik atak rahatsızlığının söz konusu olması için kişini illaki bir psikolojik problem yaşıyor olması gerekliliği bulunmamaktadır. Yani psikolojik sorunu olmayan kişilerinde reflü gibi mide problemlerinden dolayı dahi panik atak yapabilmesi mümkündür. Günümüzde yapılan araştırmalar sonucunda elde edilen verilere göre reflü panik atak yapar. Panik atak olması durumunda kalp üzerinde 1 ile 2 saniye aralığında hızlı atım yani ekstrasistol yapar. Bu yüzden de böyle bir durumda en kısa süre içerisinde uzman doktora başvuru gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Reflü ve Semptomlarına İyi Gelen Şeyler

Reflünün vücut genelinde ortaya çıkardığı problemler, gündelik yaşantının olumsuz yönde etkilenmesine neden olması ve genel olarak görülen rahatsızlıklardan birisi olması nedeni ile reflüye iyi gelen şeyler toplum genelinde yoğun şekilde araştırılır. Aslında reflüye iyi gelenler konusunda öncelikli olarak sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazanılması ve yaşam alışkanlıklarının düzenli hale getirilmesi gerekir. Buna göre de sigara ve alkol gibi zararlı bağımlılıklardan kesinlikle uzak durulması gerekmektedir. Böylelikle bu tarz zararlı maddelerin mide ve mide duvarında yaratacağı tahribat ile midedeki asit oranın artması gibi bir problemin meydana gelmesi önlenebilir.

Bu noktada reflüye iyi gelen şeyler arasında tercih edilen besinlerin değiştirilmesi gerekir. Bunun içinde muz, patates, elma, brokoli ve havuç gibi sebze ve meyvelerin tüketilmesi gerekir. Bunun dışında et ürünlerinde yağsız kıyma, haşlama tavuk göğsü ve tabii ki fosfor açısından zengin değerlere sahip olan balık tüketilmelidir. Mideye iyi gelen şeylerden birisi de gün içerisinde ideal seviyede (yaklaşık 2 litre) su tüketimine dikkat edilmesi gerekir.

Reflünün tetiklenmesine ve etkilerinin artmasına neden olan baharatlı, yağlı ve asitli yiyecek ve içeceklerden kaçınılması da bu tip şikayetleri bulunan kişiler için iyi olur. Böylelikle reflünün etkilerinden kurtulabilme imkanı söz konusu olur.

 



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle