Reflüye Hangi Bölüm Bakar? Ne Zaman Doktora Gidilmeli?

Midede yanma, ağız içerisinde acı tat şikayetlerinin yaşanmasına neden olan rahatsızlığın meydana geldiğine işaret eden reflü için hangi doktora görünülmesi gerektiğine dair ayrıntılı bilgiler.

Reflü İçin Hangi Bölüme Gidilmeli?

Reflü semptomları

Vücutta çeşitli şikayetlere neden olarak, kendisini belli eden reflünün tanısı ya da tedavisi için hangi uzmanlığa başvurulması gerektiği toplum genelinde en çok merak edilen konulardan birisidir. Özellikle de midesinde yanma, göğüs bölgesinde ağrı ve ağız içerisinde kötü ve acı tat oluşumu meydana gelen kişilerin reflü rahatsızlığı için hangi doktora gitmeli konusunda yeterli tıp bilgisinin bulunması gerçekleştirilen randevu işlemlerinin hatalı olmasına neden olabiliyor. Özellikle de reflünün tedavisi için gidilen uzman doktorun yanlış seçilmesi vakit kayıplarının yaşanmasına ve dolayısı ile de tedavi müdahalelerin gecikmesine ve bunun sonucunda da şikayetlerin daha etkin şekilde hissedilmesine neden olabiliyor. Modern toplum yaşantısında da insanların çok sık karşılaştıkları rahatsızlıklardan birisi olması sebebi ile reflünün semptomları ile gündelik yaşantının ciddi anlamda olumsuz biçimde etkilenmesine neden olabiliyor.

Günümüzde sindirim sisteminde meydana gelen problemlere ilişkin olarak tıp dünyasında ilgili bölüm ‘Gastroentroloji’ bölümüdür. Gastro yani besin temeline dayanan bir bu bölüm farklı alt dallara dayandığından hangi doktora gitmeliyim en çok merak edilen konular arasında yer alır. Bu çerçevede de reflü belirtilerini yaşayan ve reflüye hangi doktor bakar sorusunun yanıtını arayan kişilerin gastroentroloji bölümüne başvuru gerçekleştirmesi gerekir. Her sağlık probleminde olduğu gibi bu rahatsızlıkta da en iyi doktor hangisi sorusu gündeme gelse de bu bölümde tüm hekimlerin ileri seviyede eğitime sahip olması ve  Türkiye’ nin dünyanın en iyi sağlık eğitimlerinden birisine sahip olması nednei ile en iyi doktor arayışına gerek bulunmuyor. Her sağlık kuruluşunda gastroentroloji bölümü için en iyi doktorları bulabilmek mümkün olabilmektedir.

Reflünün yarattığı şikayetler nedeni ile randevu almak istenen gastroentroloji bölümünün yakında bulunan sağlık kuruluşlarında mevcut olmaması durumunda hastanın dahiliye bölümüne de başvuruda bulunabilmesi mümkündür.

Reflü İçin Ne Zaman Doktora Gidilir?

 Reflünün gündelik yaşamda çok ciddi problemlere neden olan ve yaşam kalitesinin ciddi düzeyde düşmesine neden olan bir rahatsızlık olduğu biliniyor. Bu yüzden de reflünün belirtilerini görmeye başlayan herkez en kısa süre içerisinde hangi doktora gitmesi gerektiğini araştırmaya başlıyor. Bu doğrultuda da reflünün çok ciddi rahatsızlıklara da yol açabilecek etkilerinin bulunuyor olması sebebiyle reflünün belirtileri görülür, görülmez uzman doktora başvuru gerçekleştirilmesi gerekir.

Reflü Belirtileri Nelerdir?

Reflünün ilk aşamasından itibaren midede yanma, yemek borusunun hizasında ciddi yanma ve tabii ki ağız içerisine gelen mide suyunun yarattığı acı ve kötü tat oluşumları en belirgin belirtileri arasında yer alır. Bu belirtilerinin haricinde reflünün diğer belirtilerinin diğer rahatsızlıklar ile de benzer belirtiler taşıması nedeni ile karıştırılabileceğinin unutulmaması ve tanısı, tedavisi için uzman doktora başvurulması gerekir. Bunun dışında reflünün belirtileri arasında;

  • Göğüs bölgesinde ağrı,
  • Sırt, kol ve boyun bölgesine yansıyan ağrı,
  • Yutkunma sorunları,
  • Karın bölgesinde şişlik,
  • Sürekli geğirme isteği ve hıçkırma,
  • Tüketilen besinlerin ağza gelmesi,
  • Mide ekşimesi ve bulantısı,
  • Besinlerin ve içeceklerin yemek borusunda tıkanıyormuş hissinin oluşması,

şeklindedir. Bu belirtilerin görüldüğü hastaların en kısa süre içerisinde uzman doktora başvuru gerçekleştirerek, tedavisi için gerekli kontrol ve testleri gerçekleştirmesi gerekir.

Reflü Tedavisi

Günümüzde reflü tedavisi için yoğun olarak ilaç tedavisi uygulanır. Mideyi rahatlatacak ve yumuşatacak yapıda olan asit önleyici/düzenleyici nitelikli ilaçlar hekim tarafından tavsiye edilir. Bu ilaçlar sayesinde mide ve hazmın düzenlenmesi sağlanarak, ortaya çıkan reflünün etkilerinin tamamı ile yok edilebilmesi mümkün olabilmektedir. Ancak bazı hastalarda rahatsızlığın ileri seviyelere gelmesi nedeni ile hastanın ilaç ile tedavisinin sağlanabilmesi pek mümkün olmayabiliyor. Bu durumda ise cerrahi operasyon gündeme gelir. Ancak bu rahatsızlıkta uygulanan cerrahi operasyonlar, diğer ameliyat tekniklerinden farklı olarak, tamamen teknoloji temelli uygulanır ki ağızdan endoskop yardımı ile mideye ulaşılması sayesinde operasyon gerçekleştirilebilir. Ağrısız ve kansız olan bu tedavi yöntemi sayesinde hastanın iyileşme süreci ve hastanede yatış süreci kısa olur.

Yemek borusuna sürekli kaçan besinler, mide sıvısı ve mide asidi yemek borusunda ciddi tahribata neden olur. Bu durumda hastanın yemek borusu kanseri olma riskini önemli oranda artırır. Bu yüzden reflü gibi sık görülen bir rahatsızlığa gerekli olan önemin gösterilmesi ve uzman hekim desteğinin alınarak, sürecin tıbbi olarak izlenmesi gerekir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle